Польський експерт закликав збільшити обмін кореспондентами між Україною і Польщею

Польський експерт закликав збільшити обмін кореспондентами між Україною і Польщею

11 Грудня 2016
1165
11 Грудня 2016
13:13

Польський експерт закликав збільшити обмін кореспондентами між Україною і Польщею

1165
Польський експерт, радник міністра закордонних справ Польщі Пшемислав Журавський вел Граєвський заявив, що Росія хоче посварити українців і поляків і заради цього використовує різні провокації, аби підвищити градус напруги у відносинах між обома народами. Аби цього не допустити, Польща й Україна повинні подбати про кращий обіг інформації в обох країнах і більший обмін кореспондентами.
Польський експерт закликав збільшити обмін кореспондентами між Україною і Польщею
Польський експерт закликав збільшити обмін кореспондентами між Україною і Польщею

Про це він сказав в інтерв’ю «Укрінформу».

За його словами, після створення відповідної атмосфери «корисні ідіоти» з обох боків кордонів, псевдопатріоти чи спецслужби РФ можуть спробувати здійснити криваві провокації на прикордонні обох країн з великою кількістю жертв на кшталт тих, які Москва зробила перед початком другої чеченської війни в Москві та Волгодонську.

«Те, що я зараз скажу, є найголовнішим: насправді відповідальність українських і польських еліт полягає в тому, щоб не довести до ситуації, коли російська агентура, граючи на історичних емоціях, підштовхне до певних дій з обох боків кордону. Ці дії можуть бути здійснені зокрема й “патріотами” з обох сторін, які по-своєму розумітимуть ситуацію і прагнутимуть довести іншій стороні свою правоту», - зазначив Пшемислав Журавський вел Граєвський.

Він додав, що вже зараз відбувається знищення українських пам’ятників на півдні Польщі, а в Литві схожа ситуація спостерігається з польськими пам’ятниками.

«На мою думку, це також керується з Москви. Тут польські націоналісти знищують, а там литовські...», - констатував експерт.

За його словами, на сьогодні створюється така атмосфера, за якої «корисні ідіоти», люди, які погано розуміють ситуацію, патріоти чи націоналісти, заохочуються або ж прямо керуються з Москви.

«Врешті-решт, російські спецслужби будуть у змозі здійснити криваву провокацію на кшталт тієї, що супроводжувала початок Другої чеченської війни з підривів будинків у Москві й Волгодонську, аби знищення будинків із сотнями жертв могли остаточно зіпсувати двосторонні відносини. Хтось розкидатиме листівки з проукраїнськими націоналістичними гаслами в Перемишлі й, відповідно, антиукраїнськими у Львові, і вже маємо готовий конфлікт», - наголосив польський експерт.

Він додав, що навіть якщо польські й українські спецслужби знатимуть про що йдеться, то громадськість уже важко буде переконати. 

«І тому насправді ставка у грі не про з'ясування складної історії, а про те, щоб більше не було смертельних жертв. Адже пізніше ці найрадикальніші групи з обох боків кордону казатимуть: чи ми не говорили, що вони (громадяни іншої країни. - Ред.) насправді є такими поганими! А будуть свіжі могили, плач і розпач...», - наголосив радник глави МЗС Польщі.

На його думку, Польща й Україна повинні зробити все можливе, щоб цього не допустити.

«Насамперед, ми повинні подбати про кращий обіг інформації в обох країнах, більший обмін кореспондентами, частіше, а не тільки як зараз - з нагоди 25-річчя визнання Польщею незалежності України, давати позитивну інформацію про Україну», - зазначив Журавський вел Граєвський. 

Він також підкреслив, що країни повинні вибудовувати інтенсивну співпрацю на державному, академічному рівнях. Дуже позитивним кроком експерт назвав обмін студентами і наявність великої кількості українських студентів у Польщі. На його думку, це формує емоційний та інтелектуальний зв'язок між молодими елітами України й Польщі, що в інтересах обох країн. 

Нагадаємо, 10 грудня на «Громадському ТБ» відбулася прем’єра литовсько-польсько-українського проекту «Близький Захід». Автором ідеї проекту «Близький Захід» є посол Литви в Україні Альгірдас Кумжа (2006-2009). «Громадське ТБ» та литовський «Форум діалогу та співробітництва Єжи Ґедройця» зібрали провідних інтелектуалів з Польщі, Литви та України, щоб разом, навчаючись один в одного, шукати виходи з проблем, з якими стикається Центрально-Східна Європа.

На фото - Пшемислав Журавський вел Граєвський

Фото: Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1165
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду