Влада Білорусі звинувачує російські ЗМІ у тому, що вони ставлять під сумнів суверенітет країни

Влада Білорусі звинувачує російські ЗМІ у тому, що вони ставлять під сумнів суверенітет країни

11 Грудня 2016
2619
11 Грудня 2016
10:25

Влада Білорусі звинувачує російські ЗМІ у тому, що вони ставлять під сумнів суверенітет країни

2619
Міністерство інформації Білорусі заявляє, що вважає «неприпустимим використання ЗМІ з метою розпалювання національної ворожнечі, нанесення шкоди братнім стосункам Білорусі та Росії». Білоруське міністерство пропонує російським «колегам» вжити заходів щодо таких публікацій в російських ЗМІ відповідності із законодавством РФ.
Влада Білорусі звинувачує російські ЗМІ у тому, що вони ставлять під сумнів суверенітет країни
Влада Білорусі звинувачує російські ЗМІ у тому, що вони ставлять під сумнів суверенітет країни

Про це повідомляє білоруське інформагентство «БелТА», публікуючи інтерв’ю з міністром інформації країни Лілією Ананич.

«Аналіз інформаційного простору виявив, що останнім часом почастішали факти появи в ряді ЗМІ та інтернет-ресурсів матеріалів тенденційного, а часом і відверто деструктивного характеру щодо Білорусі, державної влади нашої країни, білоруського народу. У тому числі неодноразово мали місце факти публікації подібних матеріалів на російських інформаційних ресурсах Regnum, Lenta.ru, Eurasia Daily та інших. У таких публікаціях ставиться під сумнів суверенітет Білорусі, містяться образливі висловлювання на адресу білоруського народу, його історії, мови, культури.

Найбільшу активність в публікації такого роду матеріалів проявляє інформагентство Regnum, подаючи в тенденційному ключі діяльність глави білоруської держави, владних структур в різних областях - політиці, економіці, культурі. При цьому постійно мусуються тези про нібито "відхід Білорусі на Захід", "антиросійській політиці білоруської влади" і так далі», - заявила міністр.

Вона навела приклад авторської публікації агентства Regnum, у якому автор Дмитро Алімкін (псевдонім Анна Бронь) заявляє, що Білорусь «йде з «Русского мира»», а білорусізацію проводять «недобиті поліцаї».

«Процитую зі статті: "... у білоруської мови все одно немає ніяких шансів. Вона нікому не потрібна, крім божевільного недодержави, прагне скрутити собі шию на Майдані за прикладом сусідів". Або ось такі пасажі: "Білоруська мова потрібна тільки для того, для чого і був придумана - для поступового переведення росіян в поляків...", "Сталін розгромив їх і зупинив білорусизацію. Але після розвалу СРСР недобиті поліцаї і їхні онуки знову почали свою чорну справу"», - наводить білоруський міністр цитати із статей агентства Regnum.

Лілія Ананич також заявила, що білоруська сторона пропонує Росії «вжити вичерпних заходів щодо фактів таких публікацій, в тому числі відповідно до російського законодавства».

«1 листопада поточного року ми звернулися до Міністерства зв'язку і масових комунікацій Росії, Федеральну службу з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій за фактами таких публікацій. Також звернення було направлено до спеціального представника Президента Російської Федерації з міжнародної культурної співпраці Михайла Швидкого.

До слова, ми вже отримали його відповідь, в якому підкреслено, що образливі щодо Білорусі висловлювання належать "часто маргіналізованим авторам, ні в якій мірі не відображають ні позицію керівництва Росії, незмінно прагне до поглиблення російсько-білоруського взаємодії у всіх сферах співробітництва, ні традиційно дружнє ставлення до Білорусі і її народу з боку росіян"», - заявила білоруський міністр.

У свою чергу російське інформагентство Regnum відкидає звинувачення білоруської сторони і заявляє, що вважає затриманих позаштатних журналістів «політв’язнями».

«Редакція ІА Regnum категорично відкидає висунуті авторам агентства звинувачення, вважаючи їх недобросовісними і надуманими. Редакція ІА Regnum підтверджує своє незмінне засудження проявів шовінізму, неонацизму і русофобії в Білорусі. Редакція ІА Regnum вважає своїх затриманих в Білорусі авторів політичними в'язнями, яких піддають репресіям за їх принципову позицію проти фактичного співробітництва влади Білорусі з шовіністичною, русофобською і неонацистською частиною білоруської опозиції», - йдеться у заяві Regnum.

Нагадаємо, 8 грудня Слідчий комітет Білорусі повідомив про затримання двох кореспондентів Regnum Дмитра Алімкіна та Юрія Павловця, які також співпрацювали з такими російськими ЗМІ як Lenta.ru та EADaily. 9 грудня стало відомо про затримання ще одного позаштатного журналіста російських ЗМІ Сергія Шиптенка.

Згодом стало відомо, що у Білорусі взяті під варту двоє із затриманих днями позаштатних журналістів російських ЗМІ – Дмитро Алімкін і Юрій Павловець. Ще з одним затриманим Сергієм Шиптенком проводяться слідчі дії. Раніше Слідчий комітет (СК) Білорусі повідомив, що за звинуваченням в розпалюванні національної та іншої соціальної ворожнечі затримані троє громадян, які публікували свої матеріали в російських ЗМІ.

На фото - Лілія Ананич

Фото: sputnik.by

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2619
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду