Одеська ОДА вимагає закрити газету, яку пов’язують із народним депутатом Кіссе

Одеська ОДА вимагає закрити газету, яку пов’язують із народним депутатом Кіссе

25 Листопада 2016
2077
25 Листопада 2016
17:48

Одеська ОДА вимагає закрити газету, яку пов’язують із народним депутатом Кіссе

2077
Виконувачка обов'язків голови Одеської облдержадміністрації (ОДА) Соломія Бобровська закликала Службу безпеки України, Генеральну прокуратуру України та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення звернути увагу на публікації одеської обласної газети «Обозрение плюс», яка друкує антиукраїнські статті. За її словами, ОДА надіслала заяву до СБУ, Міністерства юстиції та Міністерства інформаційної політики з вимогою закрити газету.
Одеська ОДА вимагає закрити газету, яку пов’язують із народним депутатом Кіссе
Одеська ОДА вимагає закрити газету, яку пов’язують із народним депутатом Кіссе

Про це Соломія Бобровська повідомила в своєму Facebook.

«В Одеській області, де існує висока загроза регіонального сепаратизму, у щотижневій обласній газеті “Обозрение плюс”, виходить стаття журналіста Андрія Потиліко “Священные обезьяны с гранатами”. В статті відверто паплюжаться люди та символи Майдану», - заявляє в.о. голови ОДА.

Вона також наводить цитати із статті Андрія Потиліко: «Вчерашние любители скакать на Майдане почему-то в упор не замечают тот неопровержимый факт, что они сами создают отвратительние телевизионные картинки, разрушающие и без того сомнительную репутацию “революции достоинства”….В Украине ситуация намного хуже: здесь расплодились “обезьяны с гранатами”, причем гранаты зачастую бывают самыми настоящими! Но, опять же, дать отпор носителям гранат... ой, простите, носителям “идеалов Майдана” не позволяет религия. И называется она “украинский ура-патриотизм”».

Соломія Бобровська вважає такі заяви Андрія Потиліко відвертим розпаленням національної ворожнечі і приниженням всього, що асоціюється з подіями на Майдані.

«Висловлювання, які дозволяє собі журналіст щодо українських патріотів, називаючи їх мавпами, та обзиваючи терористами, підпадають під дію статті Кримінального кодексу України про приниження національної честі та гідності. І не потрібно в цьому випадку прикриватися свободою слова чи особистою думкою автора», - зазначає в.о. глави Одеської ОДА.

За її словами, це вже друга антиукраїнська стаття автора, опублікована цією газетою.  Вона також стверджує, що головною редакторкою цього видання є Марія Попова – депутат болградської ради від партії «Наш край»,керівник обласного осередку.

«Ця партія, очолювана А. Кіссе (народний депутат, Президент Асоціації болгар України. – Ред.) очевидно орієнтується на проросійський електорат, тому відповідна риторика статті зрозуміла. Але в полюванні за регіональним виборцем і в розмовах про Бессарабську народну республіку пропагується національна ворожнеча у вибухонебезпечному регіоні. Обласна державна адміністрація надіслала відповідну заяву до Служби безпеки України, Міністерства юстиції та Міністерства інформаційної політики з вимогою закрити газету. Хочу додати, що завдяки людям у камуфляжах і тим, кого автор узагальнено називає мавпами, у нього і його спонсорів, є можливість жити, їсти, пити, ходити щодня на роботу і вибризкувати на шпальтах газети такі нісенітниці», - написала Соломія Бобровська.

У коментарі до посту в.о. глави Одеської ОДА Андрій Потиліко написав: «Соломия, а чё вы так всполошились? Они же - СВЯЩЕННЫЕ. Куда уж выше статус! А вы на меня - сразу в СБУ. Жаль, что сейчас нету НКВД, правда? Нет ГУЛАГА для таких как я. Ещё обиднее! Вот они - ваши европейские ценности. Вот она - ваша свобода. Свобода - только для избранных, да? То есть для таких как вы. А для таких как я (инакомыслящих) - "патриотическая" инквизиция. Браво! Аплодирую стоя. Слава Украине! Слава, слава, слава!!! Кстати, а где вы там увидели "відверте розпалення національної ворожнечі"??? Где? Это вы как раз разжигаете межнациональную рознь, в очередной раз обзывая всех жителей Бессарабии сепаратистами. С каких это пор все ИНАКОМЫСЛЯЩИЕ в Украине стали сепаратистами??? Это просто бред».

Водночас медіаюрист «Інституту Медіа Права» Ігор Розкладай написав у своєму коментарі, що публікація Андрія Потиліко містить мову ворожнечі: «Є таке поняття, як мова ворожнечі. І ваша стаття, якщо цей опус назвати статтею, її містить. Проблема є, і ці всі знають, але такі матеріали тільки посилюють безкарність».

Медіаюрист також вважає, що автор публікації займається пропагандою і порушує журналістські стандарти:  «Що автор хотів цінного донести? Окрім #зрада? Може є статистика, може є аналіз, хто ці групи? Може є ідеї, як з цим владнати? Ні, бо мета ставилася інша - показати, що тільки риги вміли тримати "дисципліну і порядок", а нова влада - це мавпи з гранатою. Висновок: журналістські стандарти порушені, пропаганда наліцо, об'єкт має привернути увагу СБУ, бодай для того, щоб подивитися звідки фінансування такої "активності».

Водночас медіаекспертка Зоя Казанжи написала, що стаття відображає точку зору нардепа Антона Кіссе, який начебто фінансує газету: «Це - ідеологія народного депутата України та депутата облради, яка одночасно є редактором оцього "бойового лістка" Марії Попової. Вона свого часу була помічницею Кіссе… Корисні ідіоти в цей час стогнуть і кричать про свободу слова».

Нагадаємо, Одеський кабельний телеканал «Здоровье» (ТОВ «ТРК “Здоров’я”») змінив власників і керівника – відповідні зміни до ліцензії компанії внесла Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 3 листопада.

Власником телеканалу стала Анастасія Лашкарьова. Як повідомили представники каналу, пані Лашкарьова – дружина народного депутата Дмитра Голубова, який вказаний у складі пов’язаних осіб каналу. Дмитро Голубов є головою Інтернет-партії України, але пройшов до Верховної Ради від «Блоку Петра Порошенка» по мажоритарному округу № 136 в Одеській області, є членом фракції БПП.

Директором телеканалу став Дмитро Палпатін. У єдиному державному реєстрі вказано, що він є керівником ще з 11 лютого 2016 року. Дмитро Палпатін – помічник-консультант Дмитра Голубова на громадських засадах, а також депутат Одеської міської ради, пройшов від партії мера Одеси Геннадія Труханова «Довіряй справам», є членом однойменної фракції в міськраді.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2077
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду