Нищук заявив, що скандал щодо його висловлювань у «Свободі слова» на ICTV  підняли російські ЗМІ

Нищук заявив, що скандал щодо його висловлювань у «Свободі слова» на ICTV підняли російські ЗМІ

23 Листопада 2016
1913
23 Листопада 2016
17:43

Нищук заявив, що скандал щодо його висловлювань у «Свободі слова» на ICTV підняли російські ЗМІ

1913
Міністр культури України Євген Нищук заявив, що скандал через його висловлювання про «завезені міста» на Запоріжжі і Донбасі під час ток-шоу «Свобода слова» на каналі ICTV розкрутили російські ЗМІ.
Нищук заявив, що скандал щодо його висловлювань у «Свободі слова» на ICTV  підняли російські ЗМІ
Нищук заявив, що скандал щодо його висловлювань у «Свободі слова» на ICTV  підняли російські ЗМІ

Про це він заявив на брифінгу у середу, 23 листопада, повідомляє «Українська правда».

«Ця ситуація почала розкручуватись, коли з ночі на деяких російських сайтах і виданнях почали чіпляти конкретне слово "генетика". Я хочу офіційно вибачитись, якщо це слово чи будь-що інше спричинило ту чи іншу образу», - сказав Євген Нищук.

«Мене ніхто за всю мою діяльність, де я в Донбасі неодноразово був з виставами, отримав "кращу чоловічу роль" за роль Єсєніна російською мовою... Мене ніхто не може запідозрити у якійсь-там неповазі чи звинуваченні когось. Я завжди з великою повагою ставлюсь до будь-якого народу, людей різного віросповідання, не йшлося про якусь меншовартість чи "ущербность", як почали писати. Навпаки, у мене абсолютно зворотній був меседж», - сказав він.

Євген Нищук заявив, що став жертвою російських пропагандистів і закликав не піддаватись «цій хвилі».

«Я закликаю не піддаватись на цю хвилю, в якій мене складно звинуватити. Я абсолютно толерантна людина і це проявляється в конкретних справах, проектах, підтримки і вшанування різних народностей в різних регіонах. Мене це шокує, але це справді добре пропрацьована історія певних російських пропагандистів, які почали приписувати, що він там вже має на увазі про генетику», - додав міністр.

Він також нагадав, що його фраза була вирвана з контексту.

«Сьогодні була сказана дуже хороша фраза: "Якщо вирвати з Біблії цитату, то може здатися, що її писав безбожник". Це вирвана конкретна річ. Всі, хто потім постив у Facebook, постив не з передачі, а уже з переробленої інформації російських сайтів»,- сказав міністр.

На запитання, чи готовий він піти у відставку через це необережне висловлювання, Євген Нищук відповів: «За що у відставку? За те, що я люблю українську культуру і віддаю їй з ранку до ночі свій час? Якщо це когось ощасливить – будь ласка. У чому хиба моя? Я за слово вибачаюсь».

«Скільки кожного дня говорить кожний політик? Хтось пішов з Верховної Ради?», – додав він.

На прохання пояснити, що він мав на увазі у своєму висловлювання, Нищук відповів: «Всі люди рівні. Я якраз вболівав, аби був рівний доступ до інформації. Я казав, що було свідоме блокування доступу у деяких регіонах України до правдивої інформації, до розвитку культури, традиції і так далі…Коли було якесь переселення, люди не отримували потім повноцінної інформації про історію того краю, про традиції. Це робилося свідомо, це зрозуміла ситуація. Але я кажу, що наша місія – дати можливість доступу до цього».

Раніше міністр культури Євген Нищук під час ефіру на «Свободі слова» телеканалу ICTV у відповідь на запитання Наталі Соколенко, що на сході важко знайти українські книжки, відповів, що другим безпековим моментом для країни є культура. Перший – це армія та новітня зброя.

«Другим безпековим моментом це є культура. Тому що вона має здатність виховувати і формувати суспільство. І ця ситуація, яка склалася на сході й півдні країни, – це прірва свідомості. Більше того, коли ми так багато говорили про генетику  на Запоріжжі, на Донбасі, на тому... Це ж міста завезені. Немає там ніякої генетики. Це свідомо завезені. Черкаси – це славетний гетьманський шевченків край, саме місто Черкаси наполовину завезене. Чого? Бо боялися цього Шевченківського духу. І так робили, це була технологія Радянського Союзу», - цитує міністра «Українська правда».

Аби пробудити людей на сході і достукатись до них зараз, Євген Нищук вважає за потрібне використовувати книги, дитяче виховання, мистецькі заходи, кінематограф тощо. Він також нагадав мистецькі десанти, які їздять на Схід і подякував актрисі Аді Роговцевій.

«Місія культури – зшити цю рану так само, як зшивають кінцівки нашим пораненим хлопцям», - сказав наостанок Нищук.

Висловлювання міністра широко обговорювались у соцмережах. Тему підхопили російські ЗМІ.  Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова обурилась, що «знову ніхто з західних колег не побачить в цих словах нічого особливого».

«Вони, швидше за все, взагалі їх не побачать. Як трепетні вони на словах до прав людини. Як холодні вони, коли мова заходить про політично незручні регіони. Про яке виконання Києвом Мінських угод може йти мова, якщо Донбас розглядається Урядом України як інша "культурно-генетична" категорія людей, свідомість яких, з точки зору міністра культури цієї держави, піддається коригуванню!», - заявила Марія Захарова.

Український «Опозиційний блок» заявив, що вимагає негайної відставки Євгена Нищука.

«Дані слова - пряма образа мільйонів громадян України, яких фактично відносять до «другого сорту», натякаючи на те, що вони - чужі елементи, гальмо на шляху українізації, звинувачуючи в небажанні асимілюватися і відмовитися від своєї рідної мови, культури, традицій, віри. Етнічний принцип побудови нації вважається давно застарілим у всьому світі - крім України, де державні діячі дозволяють собі висловлювання, за які в пристойному суспільстві могли б бути піддані обструкції», - йдеться у заяві «Опозиційного блоку».

Нагадаємо, міністр культури Євген Нищук закликав народних депутатів допомогти зібрати гроші для участі представниці України Софії Роль у дитячому «Євробаченні-2016» на Мальті. Наразі, в тому числі й зусиллями Мінкультури, вдалося зібрати 250 тис. грн., що менше половини мінімальної суми.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1913
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду