Будуть оприлюднені документи комуністичних спецслужб щодо діяльності ОУН у Польщі

Будуть оприлюднені документи комуністичних спецслужб щодо діяльності ОУН у Польщі

22 Листопада 2016
1409
22 Листопада 2016
19:10

Будуть оприлюднені документи комуністичних спецслужб щодо діяльності ОУН у Польщі

1409
Невідомі документи спецслужб СРСР і ПНР про діяльність ОУН на польській території вийдуть у 2017 році в 9 томі спільного українсько-польського проекту.
Будуть оприлюднені документи комуністичних спецслужб щодо діяльності ОУН у Польщі
Будуть оприлюднені документи комуністичних спецслужб щодо діяльності ОУН у Польщі

Про це заявив у вівторок заступник начальника відділення Архіву Інституту національної пам'яті Республіки Польщі (РП) у Лодзі Єжи Беднарек під час засідання круглого столу «Польща та Україна в архівах комуністичних спецслужб. 20 років діяльності спільної робочої групи», повідомляє «Укрінформ».

«Зараз ми працюємо над 9 томом спільного видання (серії  «Польща та Україна у 30-40 роках XX сторіччя». - Ред.), який буде присвячено діяльності польських і радянських спецслужб щодо керівництва Організації українських націоналістів у 1944-50-му роках на території Польщі. Згідно з нашими домовленостями, яких ми сьогодні досягли, цей том буде опубліковано в середині наступного року», - сказав Єжи Беднарек.

Як зазначила в.о. директора Архіву Інституту національної пам'яті РП Мажена Крук , у спільних планах  також видання 10 тому у 2018 році. «Хотілося б звернути увагу і на більш пізні періоди - 50-ті і 60-ті роки», - сказала вона.

 Вона також висловила сподівання, що вдасться зберегти високі темпи в роботі, адже завдяки новому законодавству в Україні зараз вже немає жодних перешкод для співробітництва. «Це стосується і розсекречених документів, і часових рамок, коли ми можемо цим займатися», - уточнила Мажена Крук. 

Водночас посол Польщі в Україні Ян Пєкло заявив, що Росія зараз використовує перекручені історичні факти у  гібридній війні, спрямованій на роз'єднання України та Польщі, повідомляє «Українська правда».

«Зараз гібридна війна, яка ведеться Росією, зосереджується в основному на одному моменті, що полягає в тому, яким чином роз'єднати український і польський народи, використовуючи спільну історію», – заявив Як Пєкло.

«Саме тому так важливо зробити історію правдивою – такою, якою вона була насправді, а не такою, якою її представляє російська чи радянська пропаганда. Я переконаний, що результати вашої роботи стануть важливим елементом створення ефективної системи безпеки», – сказав він. 

Водночас посол зазначив, що ця історична робота є дуже важливою, оскільки комуністична влада завжди намагалася фальсифікувати історію.

«Дуже добрим доказом цієї фальсифікації є комуністична пропаганда стосовно Другої світової війни, згідно з якою війна нібито почалася після нападу Гітлера на Радянський Союз в 1941 році, хоча насправді вона почалася в 1939 році, коли Гітлер і Радянський Союз разом напали на Польщу. І згідно з цим міфом під час Другої світової війни гинули саме росіяни - не українці, білоруси, грузини, вірмени, азербайджанці», – сказав він.

Дипломат додав, що про це йдеться, зокрема, в останній книжці Тімоті Снайдера «Криваві землі: Європа поміж Гітлером та Сталіним».

Нагадаємо, упродовж 20 років діяльності спільної українсько-польської робочої групи вийшло у світ 8 збірників, опубліковано 1293 архівних документи комуністичних спецслужб.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1409
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду