СБУ відмовляється розкривати інформацію щодо можливого  прослуховування журналістів «Української правди»

СБУ відмовляється розкривати інформацію щодо можливого прослуховування журналістів «Української правди»

28 Жовтня 2016
1602
28 Жовтня 2016
17:42

СБУ відмовляється розкривати інформацію щодо можливого прослуховування журналістів «Української правди»

1602
Керівник апарату СБУ Олександр Ткачук підтвердив, що служба отримувала запит від «Української правди» стосовно підозр журналістів видання, що їх розмови прослуховуються. За його словами, СБУ, згідно до закону, не має права оприлюднювати таку інформацію.
СБУ відмовляється розкривати інформацію щодо можливого  прослуховування журналістів «Української правди»
СБУ відмовляється розкривати інформацію щодо можливого  прослуховування журналістів «Української правди»

Про це він сказав в коментарі «112 Україна».

«Ми вже відповідали офіційно на запит журналістів "Української правди" з цього питання... Постановка цього питання фактично ставить нас у глухий кут, і ми з дивуванням дивимося на те, що відбувається, тому що згідно з законом, і журналісти про це знають, закон забороняє нам говорити про те, чи здійснюються заходи негласного контролю, заходи, що пов'язані з тимчасовим обмеженням прав і свобод людини. Прямо сказати прослуховується, чи не прослуховується телефон якихось людей ми не можемо. Нам це забороняє закон», - сказав Олександр Ткачук

На питання журналістів, чи пов'язано прослуховування працівників СБУ з розслідуванням справи смерті відомого журналіста Павла Шеремета, Олександр Ткачук прямо не відповів. 

Він зазначив, що у разі відповідних доказів, які мають журналісти «Української правди», співробітники СБУ готові розглянути ці докази.

Нагадаємо, головна редакторка «Української правди»  Севгіль Мусаєва-Боровик повідомила, що розмови співробітників редакції, зокрема журналіста Павла Шеремета, якого було вбито влітку 2016 року, прослуховувались.

Журналісти «Української правди» вимагають у президента Петра Порошенка і силовиків пояснень щодо прослуховування працівників видання протягом року. Як зазначає видання, у розпорядження редакції потрапили звіти слідчих щодо розмов співробітників редакції, починаючи з жовтня 2015 року.

Нагадаємо,  20 липня внаслідок вибуху автомобіля в Києві загинув  український журналіст Павло Шеремет. Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Павло Шеремет загинув у результаті спрацювання вибухового пристрою, журналіста вбили. Вбивство було кваліфіковано прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб». 

Згодом Юрій Луценко заявив, що відкрито кримінальне провадження щодо організації першим заступником голови Нацполіції Вадимом Трояном незаконного стеження за керівниками «Української правди» Павлом Шереметом та Оленою Притулою.

У серпні перший заступник голови Нацполіції Вадим Троян заявив, що поліція має версію щодо того, хто стежив за загиблим журналістом Павлом Шереметом і керівницею «Української правди» Оленою Притулою. За його словами, Нацполіція не має до цього стосунку.

Вадим Троян нагадав, що службове розслідування не підтвердило інформацію, що за журналістами стежили правоохоронці. «Було проведено службове розслідування, матеріали направили в прокуратуру. Висновок розслідування говорить про те, що жодних законних або незаконних дій щодо Шеремета та його сім'ї не проводилося поліцією», - повідомив Вадим Троян.

Водночас він заявив, що Павло Шеремет і Олена Притула зверталися в правоохоронні органи з інформацією про можливе стеження за ними ще в листопаді 2015 року.

«Припущення (хто вів стеження) є, але про це (стеження) було заявлено ще у листопаді (2015-го)», - зазначив Вадим Троян.

Він додав, що не може повідомити з цього приводу більше інформації. 

Він також спростував інформацію щодо організації стеження за загиблим журналістом Павлом Шереметом, який, за його словами, був другом батальйону «Азов», у якому воював у зоні АТО Вадим Троян.

Водночас Вадим Троян заявив, що вбивство відомого журналіста повинна була розслідувати СБУ.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що вважає неправдивою інформацію, що перший заступник голови Національної поліції Вадим Троян організував стеження за загиблим журналістом Павлом Шереметом і керівником «Української правди» Оленою Притулою.

Оксана Коваленко, журналістка «Української правди», яка відстежує інформацію у справі з розслідування вбивства Павла Шеремета, заявила, що її не задовольнила відповідь СБУ щодо оприлюдненої раніше генеральним прокурором Юрієм Луценком інформації щодо стеження за журналістами Павлом Шереметом і Оленою Притулою. 

На фото – Олександр Ткачук

Фото: «112 Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1602
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду