Вікторія Сюмар: Існуючий механізм призначення членів Нацради робить її політично залежною

Вікторія Сюмар: Існуючий механізм призначення членів Нацради робить її політично залежною

27 Вересня 2016
2073
27 Вересня 2016
13:06

Вікторія Сюмар: Існуючий механізм призначення членів Нацради робить її політично залежною

2073
Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар вважає, що механізм створення Нацради треба переглянути
Вікторія Сюмар: Існуючий механізм призначення членів Нацради робить її політично залежною
Вікторія Сюмар: Існуючий механізм призначення членів Нацради робить її політично залежною

Про це вона сказала 27 вересня на презентаціі експертного звіту Ради Європи щодо розподілу повноважень інституцій у сфері інформаційної політики і медіа, що проходить в Києві.

«Існує певне питання щодо призначення членів Нацради. Ми маємо зараз повністю політично залежний регуляторний орган. Зокрема Президент призначає свою четвірку членів Нацради без будь-якого конкурсу. Зараз без фракції Порошенка ми не можемо обрати члена Нацради від парламенту. Можливо варто передбачити представника від громадських організацій?» – зазначила вона. 

Голова комітету також поцікавилася у міжнародних експертів, що вони думають про те, щоб надати Нацраді право призупиняти ліцензію, оскільки в час, коли триває АТО, регулятор має бути наділений більшими повноваженнями. 

На думку експертки Ради Європи Тані Кершеван-Смоквіноі, це надто радикальна пропозиція. Загалом експерти РЄ вважають, що варто підтримати створення ефективної системи санкцій, дозволивши більш гнучку, поступову та пропорційну відповідь на порушення; або забрати обов'язки щодо яких відсутні повноваження у сфері правозастосування, або надати регуляторні повноваження для ефективного дотримання законодавства.

Нагадаємо, 21 вересня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики більшістю голосів рекомендував Катерину М’ясникову, Валентина Коваля та Олександра Глущенка на членство в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення.

Нагадаємо, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розпочав відбір кандидатур на вакантну посаду члена Нацради 6 серпня у зв’язку з достроковим припиненнямповноважень члена Нацради Катерини Котенко, призначеної за квотою Верховної Ради. Нацрада звільнила пані Котенко 2 серпня за її власним бажанням. У коментарі «Детектору медіа» пані Котенко пояснила своє звільнення сімейними обставинами.

Катерина Котенко була призначена членом Нацради постановою Верховної Ради 4 липня 2014 року. Її висунули в члени Нацради Всеукраїнська громадська організація «Асоціація правників України» і Міжнародна неурядова організація «Європейська медіаплатформа». До обрання членом регуляторного органу пані Котенко працювала виконавчим директором галузевої асоціації Індустріальний телевізійний комітет.

Разом з пані Котенко членами Нацради за квотою Верховної Ради 4 липня 2014 року були обрані Олександр Ільяшенко (висуванець Всеукраїнської асоціації дитячого та юнацького телебачення), Ольга Герасим'юк (висуванка депутатської фракції УДАР, Національної спілки журналістів України і ГО «Європейська медіаплатформа») та Олег Черниш (висуванець депутатської групи «Економічний розвиток» і Всеукраїнської громадської організації «Незалежна асоціація телемовників України»).

Загалом у 2014 році на чотири вакантні посади членів Нацради претендували 18 кандидатів. П'ятеро кандидатів були рекомендовані депутатськими фракціями та групами у Верховній Раді України: Ольга Герасим'юк (УДАР, а також Національна спілка журналістів України і ГО «Європейська медіаплатформа»), Ростислав Мартинюк (ВО «Свобода»), Родіон Мірошник(Партія регіонів), Анжеліка Рудницька («Суверенна Україна»), Олег Черниш(«Економічний розвиток», а також ВГО «Незалежна асоціація телемовників України»). 13 кандидатів були рекомендовані громадськими організаціями:Марія Бурмака, Костянтин Грицак, Олександр Ільяшенко, Наталія Клітна, Катерина Котенко, Юрій Крайняк, Тетяна Котюжинська, Олександр Михайлюта, Катерина М'ясникова, Галина Полхович, Тетяна Попова, Олександр Швець, Тарас Шевченко. Під час конкурсу з нього знялися двоє кандидатів – Анжеліка Рудницька та Наталія Клітна.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2073
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду