Кабмін хоче заборонити друкованим ЗМІ популяризувати органи держави-агресора

Кабмін хоче заборонити друкованим ЗМІ популяризувати органи держави-агресора

8 Вересня 2016
1546
8 Вересня 2016
13:06

Кабмін хоче заборонити друкованим ЗМІ популяризувати органи держави-агресора

1546
Кабінет міністрів України схвалив і направив до Верховної Ради проект закону, яким вводиться пряма заборона популяризації або пропаганди органів держави-агресора та їх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України.
Кабмін хоче заборонити друкованим ЗМІ популяризувати органи держави-агресора
Кабмін хоче заборонити друкованим ЗМІ популяризувати органи держави-агресора

Про це йдеться у тексті проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту», посилання на який опублікувала «Українська правда».

У пункті 1 проекту закону пропонується внести зміни до статті 3 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».

До статті 3 «Неприпустимість зловживання свободою діяльності друкованих засобів масової інформації» пропонується включити пункт, який забороняє використання друкованих ЗМІ для «популяризації або пропаганди органів держави-агресора та їх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України».

Таким чином під пряму заборону потрапляють наступні види  використання друкованих ЗМІ (для):

- закликів  до   захоплення    влади,    насильницької    зміни  конституційного ладу або територіальної цілісності України;

- пропаганди війни, насильства та жорстокості;

- розпалювання расової, національної, релігійної ворожнечі;

- розповсюдження   порнографії,   а   також  з  метою  вчинення терористичних  актів  та  інших кримінально караних діянь;

- пропаганди   комуністичного  та/або  націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки;

а також новий пункт (для):

- популяризації або пропаганди органів держави-агресора та їх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України.

Раніше такі пункти (крім доданого останнього) були зазначені у розділі: «Друковані засоби масової інформації в Україні не можуть  бути використані для» і не мали прямої заборони.

Крім того закон передбачає заборону використання друкованих ЗМІ для наступних діянь, які без змін включені в проект закону з переліку чинного закону «Про друковані засоби масової інформації  (пресу) в Україні»:

- втручання  в  особисте  і сімейне життя особи, крім випадків, передбачених  законом; 

- завдання шкоди честі і гідності особи;

- розголошення будь-якої  інформації,  яка  може  призвести  до вказання на особу неповнолітнього правопорушника без його згоди  і  згоди його представника.

Нагадаємо, голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар закликала Президента України Петра Порошенка підписати закон про вилучення російських теле- та радіопередач з квоти європейських.

Закон «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо визначення передач європейського виробництва)» Верховна Рада ухвалила ще 17 травня (законопроект № 2766 від 30 квітня 2015 року). Він передбачає вилучити російський аудіовізуальний продукт з квоти європейського продукту на телебаченні та радіо (крім супутникового мовлення).

20 травня закон було підписано головою Верховної Ради України та направлено на підпис Президенту, про що свідчатьдані з офіційного сайту Верховної Ради України. Але до сьогодні закон залишається непідписаним Президентом.

Зазначимо, що за Конституцією України Президент протягом 15 днів після отримання закону має підписати його та оприлюднити або повернути закон до повторного розгляду. У разі невиконання цих позицій, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1546
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду