Полторак роз’яснив ситуацію, яка склалася навколо звільнення фотографа Муравського

Полторак роз’яснив ситуацію, яка склалася навколо звільнення фотографа Муравського

28 Серпня 2016
1403
28 Серпня 2016
17:23

Полторак роз’яснив ситуацію, яка склалася навколо звільнення фотографа Муравського

1403
Міністр оборони України Степан Полторак заявив, що у звільненні Дмитра Муравського з посади радника на громадських засадах враховував думку бійців, які висловилися неоднозначно щодо реальності світлин, зроблених фотографом у зоні АТО.
Полторак роз’яснив ситуацію, яка склалася навколо звільнення фотографа Муравського
Полторак роз’яснив ситуацію, яка склалася навколо звільнення фотографа Муравського

Про це Степан Полторак написав у своєму  Facebook.

Міністр оборони підтвердив, що призначив Дмитра Муравського радником за власної ініціативи. Звільнення радника він пов’язує із шкодою репутації Міноборони та ЗСУ.

«Я своїм рішенням в середні червня призначив Дмитра Муравського на посаду радника на громадських засадах. Це було зроблено для того, щоб втілити в дію проект по створенню Інформаційно-координаційного центру при Міністерстві оборони, який надавав би можливість робити якісний контент про Збройні Сили із залучанням на волонтерських засадах фотографів, відеооператорів, художників та режисерів. Призначення його радником була моя особиста ініціатива з метою прискорення зазначеного процесу. Вважаю, що маю право звільняти призначених мною радників, якщо їх особисті заяви шкодять репутації Міністерству оборони та Збройних Сил», - написав Степан Полторак.

Він також повідомив, що, приймаючи рішення про звільнення, враховував думки не лише експертів, фотографів та громадську думку, а й самих бійців, які у питанні реальності фото висловилися неоднозначно.

«Деякі з них у соцмережах вже заявили, де і при яких обставинах зроблені ці фото», - заявив міністр.

За його словами, конфлікт щодо справжності чи постановочності фото вийшов далеко за межі українського суспільства.

«Дмитро Муравський у якості радника Міністра оборони представляє не лише своє бачення, а й усе оборонне відомство. Тому вважаю, ми не маємо права допустити сумнівів серед світової спільноти, щодо справжності бойових дій на сході України.
Я ціную внесок Муравського, але в умовах збройної боротьби, ми не можемо дозволити, щоб в наших словах сумнівалися. Наслідки розповсюдження серед світової спільноти звинувачень України у фальсифікації фактів російської агресії можуть підірвати авторитет країни.
Звільнення Дмитра Муравського не забороняє йому в подальшому, як і до призначення радником займатися своєю улюбленою справою
», - зазначив міністр.

Нагадаємо, міністр оборони Степан Полторак прийняв рішення звільнити з посади радника міністра на громадських засадах волонтера і фотографа Дмитра Муравського у зв’язку із резонансом навколо його фотографій із зони АТО.

Раніше 20 українських фотожурналістів виступили із заявою, у якій попередили, що публікація постановочних фото із зони АТО у якості документальних фотознімків підриває довіру до вітчизняної фотожурналістики.

Фотожурналісти нагадують, що фотографії Дмитра Муравського, на яких начебто зафіксовані драматичні моменти боїв у зоні АТО, зокрема у районі Широкіного під Маріуполем, були опубліковані головредом видання «Цензор.НЕТ» Юрієм Бутусовим у Facebook і передруковані вітчизняними та закордонними ЗМІ.

Журналістів турбувало, що ці кадри видавалися як документальні. Якщо знімки були зроблені для реклами ЗСУ чи промо або пропаганди Міноборони і мають «постановочний» характер,  фото необхідно виділити в окремий альбом і додати відповідний супровідний текст, вважають фотожурналісти.

Вони також попереджали про небезпечніть ситуації для української фотографії в цілому і журналістики, якщо про постановочний характер знімків Дмитра Муравського не буде заявлено.

22 серпня на «Радіо Свобода» вийшло інтерв’ю з Дмитром Муравським, у якому він зізнався, що наразі є волонтером і не вивчав правил, за яким фото є постановочним.  Водночас він заявив, що фотографії, зроблені у Широкіному, не є постановочними.

На фото - знімок «Перемир’я в Широкиному», що викликав полеміку у професійному середовищі

Фото: Дмитро Муравський

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1403
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду