Редакції реформованих ЗМІ сподіваються, що проект ОБСЄ допоможе вдосконалити видання і поліпшити фінансове становище

Редакції реформованих ЗМІ сподіваються, що проект ОБСЄ допоможе вдосконалити видання і поліпшити фінансове становище

18 Серпня 2016
1656
18 Серпня 2016
14:28

Редакції реформованих ЗМІ сподіваються, що проект ОБСЄ допоможе вдосконалити видання і поліпшити фінансове становище

1656
Редакції 22 районних та обласних газет, які підлягають реформуванню згідно із Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», подали заявки для участі у проекті «Підтримка сталого розвитку реформування державних та комунальних ЗМІ», який здійснюється в рамках співпраці Координатора ОБСЄ в Україні та Держкомтелерадіо.
Редакції реформованих ЗМІ сподіваються, що проект ОБСЄ допоможе вдосконалити видання і поліпшити фінансове становище
Редакції реформованих ЗМІ сподіваються, що проект ОБСЄ допоможе вдосконалити видання і поліпшити фінансове становище

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Заявки подано від ЗМІ з різних регіонів України - зокрема, Житомирської, Вінницької, Чернігівської, Черкаської, Хмельницької та інших областей.  Головна потреба редакцій, як свідчать заявки – допомога у поліпшенні фінансового становища газет та контенту. Наступного тижня буде оголошено перелік відібраних видань.

В рамках проекту буде відібрано до шести редакцій-учасників, для яких провідні українські та міжнародні експерти проведуть маркетингові дослідження та аналіз аудиторії. На базі таких досліджень будуть розроблені стратегії розвитку видань.

Також відбудеться навчання для співробітників редакцій з таких напрямків: медіа як бізнес (для головних редакторів, бухгалтерів, керуючого персоналу), виробництво контенту (для журналістів) та мультимедійність (вихід з оффлайну в онлайн, веб-сайти, соцмережі, інше).

Зокрема, редактор газети з Вінниччини вказує: необхідне навчання, як організувати керівництво новою редакцією, як змінити обличчя газети, щоб її можна було ефективно продавати, тобто медіа-діяльність як бізнес.  Редактор з Черкащини наголошує і на необхідності юридичних консультацій, з питань особливостей реєстрації, нормативно-правової бази.

Як просувати видання в інтернеті – це ще один запит редакторів районних видань, допомогу в якому вони сподіваються отримати від фахівців: «Сподіваємося, участь у проекті дасть змогу вдосконалити видання, позбутися слабких сторін, що значно збільшить цільову аудиторію не лише серед любителів традиційних друкованих ЗМІ, але і серед користувачів мережі інтернет».

«Реформування державних та комунальних засобів масової інформації є, без сумніву, однією із найважливіших медіа реформ, на яку ми та наші колеги по міжнародній спільноті очікували тривалий час. Це є дуже важливим кроком у розбудові сильного плюралістичного медіасередовища в Україні, і надання підтримки редакціям у процесі реформування є одним із пріоритетів медійної програми нашого Офісу. Під час розгляду заявок ми ще раз побачили, що надання консультативної та навчальної допомоги  є надзвичайно актуальним для редакцій, тому залучатимемо до цього процесу визнаних медіаекспертів з України та країн нашого регіону які вже пройшли шлях роздержавлення - зокрема, цікавий досвід мають країни Балтії.

В рамках проекту ми плануємо на основі маркетингового дослідження та аналізу потреб відібраних редакцій розробити не тільки навчальні програми, а й комплексні стратегії розвитку. Проект є багатокроковим і розрахований на декілька років, протягом яких протестовані та удосконалені стратегії будуть далі передаватися ширшому колу редакцій», – повідомила керівниця програм розвитку ЗМІ Координатора проектів ОБСЄ в Україні Марина Безкоровайна.

Як зауважив перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, який входить до конкурсної комісії проекту, заявки на участь подали найактивніші редактори комунальних газет.  

«Вони розуміють, наскільки потрібною є така допомога, адже участь у проекті дасть змогу отримати не тільки цінні бізнес-консультації, поради щодо поліпшення ефективності роботи редакції, а й стане своєрідною пересторогою для імовірних недобросовісних дій з боку влади. Оскільки увага до газети з боку такої міжнародної організації як ОБСЄ може стати для неї своєрідною "страховкою"», – зазначив Сергій Томіленко.

Нагадаємо, нова ініціатива Координатора проектів ОБСЄ в Україні передбачає розробку стратегій сталого розвитку для регіональних медіа, які підлягають реформуванню згідно із Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Проект розраховано реалізувати до кінця 2016-го року, а у подальшому Координатор проектів ОБСЄ в Україні планує розгорнути програму підтримки реформування на більшу кількість комунальних газет України.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1656
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду