Редактора «Зорі» на Черкащині не звільнили, але невідомо, чи буде газета реформуватися

Редактора «Зорі» на Черкащині не звільнили, але невідомо, чи буде газета реформуватися

12 Серпня 2016
3707
12 Серпня 2016
13:41

Редактора «Зорі» на Черкащині не звільнили, але невідомо, чи буде газета реформуватися

3707
11 серпня сесія Монастирищенської районної ради (Черкаська область) завдяки втручанню Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та інших редакторів видань не поставила на голосування рішення про звільнення головного редактора районної газети «Зоря» Ігоря Свиридівського.
Редактора «Зорі» на Черкащині не звільнили, але невідомо, чи буде газета реформуватися
Редактора «Зорі» на Черкащині не звільнили, але невідомо, чи буде газета реформуватися

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Водночас сесія райради не відкликала своє рішення про призупинення процесу реформування газети.

На сесії райради 22 квітня депутати затвердили рішення про вихід зі складу засновників комунального підприємства «Монастирищенська редакція районної газети «Зоря».

Як розповів головред Ігор Свиридівський, натомість редакції «нав’язували» у співзасновники Спілку товаровиробників району, до якої входять ті ж депутати райради. Після того, як редакція на це не погодилась, Ігор Свиридівський знайшов приватного інвестора та уклав з ним угоду. Хоча новоутворене товариство не є правонаступником газети (бо ще не вийшла урядова постанова з переліком видань, що йдуть в перший етап роздержавлення), це збурило районних депутатів.

27 липня сесія райради вирішила відкликати своє рішення, забравши в газети право на реформування. Одночасно розпочалися фінансові перевірки редакції, під час яких у газети вилучили печатку і штамп. На сесії 11 серпня було заплановано розглянути звіт головного редактора, який міг стати формальною причиною його звільнення.

Щоб не допустити цього, на захист Ігоря Свиридівського стали редактори комунальних видань Черкащини, які поїхали в Монастирище на сесію райради. До захисту редактора долучилася і Національна спілка журналістів України.

«Ми попередньо навіть просили акредитувати нас як журналістів, але отримали відмову. Підставою стало те, що в запит про акредитацію ми не додали копію посвідчень. Але оскільки на сесію райради відповідно до закону вхід відкритий, то ми безперешкодно зайшли. Депутати дуже активно обговорювали газету. Лунало чимало зауважень і щодо змісту, і щодо кількості сторінок, помилок, тематичного наповнення», - повідомила головна редакторка обласної газети «Черкаський край» Тетяна Калиновська.

Вона виступила перед депутатами, наголосивши на порушеннях закону, які вони допускають своїми рішеннями - зокрема, щодо неправомірності фінансових перевірок редакції з боку райради і вилучення печатки.

«Як це кваліфікувати – рейдерство, грабіж – уже вирішуватимуть правоохоронні органи, бо редактор написав заяву в поліцію з  цього приводу. Щодо звіту редактора – то це також незаконно, бо вже органи місцевого самоврядування позбавлені таких повноважень», - заявила редакторка.

За її словами, якщо депутати не відкличуть своє останнє рішення, яким фактично призупинили реформування в першому етапі, газета може втратити право на роздержавлення.

«Я запропонувала винести це питання на розгляд, такий самий запит подав і один із депутатів. Але сесією це так і не було його винесено на розгляд. І коли говорили про те, що газета може перестати існувати, із залу пролунало: "Ну то й що". Дуже дивує така позиція. Адже було б неправильно, якби газета, котра виходила і в Голодомор, і в війну та повоєнний час, перестала існувати в демократичній Україні», - сказала Тетяна Калиновська.

За словами Ігоря Свиридівського, щоб не провокувати продовження конфлікту із засновниками, він прийняв рішення про вихід з новоутвореного ТОВ.

«А що буде далі – я навіть не знаю. Будемо чекати урядової постанови. Депутати не захотіли відкликати своє рішення, вважають його правомірним. Поки що газета виходить належним чином», – зазначає Ігор Свиридівський.

Перший секретар  НСЖУ Сергій Томіленко також переконував голову районної ради Миколу Орендарчука, який представляє Аграрну партію України, не поглиблювати конфлікт із районною газетою.

«НСЖУ наголошує, що реформа не  є підставою для місцевої влади посилювати вплив на пресу та намагатися використати її в своїх інтересах. Водночас, ми закликаємо і редакторів бути уважними і діяти відповідно до закону, аби не провокувати непорозуміння та конфлікти», – зазначив Сергій Томіленко.

Для врегулювання ситуації НСЖУ залучала актив обласної організації Спілки та керівництво Аграрної партії України, яка має більшість у Монастирищенській райраді.

Нагадаємо, «Детектор медіа» звернувся за коментарем до голови Монастирищенської районної ради Миколи Орендарчука щодо конфлікту з редакцією газети «Зоря» і очікує на його відповідь.

Нагадаємо, 26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав  Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року.

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко повідомив, що у 19 державних і комунальних друкованих видань, які повинні реформуватися відповідно до закону до кінця 2018 року, є спільна проблема: засновники-органи влади всупереч закону досі не ухвалили відповідне рішення. За його словами, лідерами серед противників європейської реформи медіасфери є Запорізька, Київська, Сумська, Чернігівська області та місто Київ.

На фото - під час сесії Монастирищенської райради

Фото: monrada.org.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3707
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду