«Найкращим фільмом» Міжнародної програми ОМКФ-2016 став «Незаконні», а українським – «Гніздо горлиці»

«Найкращим фільмом» Міжнародної програми ОМКФ-2016 став «Незаконні», а українським – «Гніздо горлиці»

23 Липня 2016
4719
23 Липня 2016
22:00

«Найкращим фільмом» Міжнародної програми ОМКФ-2016 став «Незаконні», а українським – «Гніздо горлиці»

4719
Гран-прі кінофестивалю (приз глядацьких симпатій за кращий фільм міжнародної програми) здобула британська стрічка «Хто палає, палає, палає» режисерки Чанії Баттон
«Найкращим фільмом» Міжнародної програми ОМКФ-2016 став «Незаконні», а українським – «Гніздо горлиці»
«Найкращим фільмом» Міжнародної програми ОМКФ-2016 став «Незаконні», а українським – «Гніздо горлиці»

О 18-й розпочалася червона доріжка церемонії закриття ОМКФ-2016. На подію завітали українські кінематографісти, зірки шоу-бізнесу – серед яких Наталя Могилевська та Світлана Тарабарова, одеські знаменитості, зокрема сатирик Михайло Жванецький, а також телеведучі й учасники телешоу, бізнесмени та політики.

Церемонія закриття розпочалася за півтори години. Її вела українська телеведуча та актриса Марія Єфросиніна.

Першим на церемонії закриття фестивалю виступив міністр культури України Євген Нищук, який подякував організаторам за те, що вони всупереч усьому проводять кінофестиваль і висловив сподівання, що незабаром у конкурсі братимуть нові фільми ув’язненого в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко у своєму слові зазначив, що цьогорічний Одеський кінофестиваль демонструє тенденцію зростання якості українського кіно. Він подякував організаторам за те, що національні фільми присутні і в Міжнародному конкурсі, й у пітчингах та Work in Progress. «Завдяки ОМКФ наше кіно рухається до глядача. Ми побачили його на показах українських фільмів», - сказав пан Іллєнко.

Журі Національному конкурсу вийшло вручати першого «Золотого Дюка» за «Найкращий український повнометражний фільм», але спершу несподівано запросили на сцену акторку Катерину Молчанову, яка зіграла головну роль у стрічці «Моя бабуся Фанні Каплан» й, відзначивши її талант, привітали букетом квітів.

«Найкращим українським повнометражним фільмом» стало «Гніздо горлиці» Тараса Ткаченка. Режисер одразу покликав на сцену актрису Римму Зюбіну, яка виконала головну роль, і віддав їй «Золотого Дюка». Також пан Ткаченко зазначив, що цей фільм не відбувся б без актора Віталія Лінецького та сценариста Василя Мельника, які пішли з життя до прем’єри фільму.

Римма Зюбіна сказала, що це кіно змінило її життя. «Я хочу наступного року побачити тут Олега Сенцова», - додала актриса.

Цьогоріч на ОМКФ-2016 вперше відбувся конкурс європейського документального кіно. У ньому перемогу здобув фільм «У Каліфорнії» Шарля Редона (Франція). Як відзначила членкиня журі Рада Шешич (Нідерланди), після тривалих дискусій  вони обрали фільм, який «розширює кордони жанру і дає глядачам багато простору до розмірковування».

Отримуючи нагороду, пан Редон зазначив, що всі інші фільми в конкурсі також були гідні перемоги. «Але те, що я стою тут, дає для мене можливість згадати всіх режисерів, які не можуть заробити собі на життя, які часом потрапляють у в’язницю. А також всіх технічних працівників, яким доводиться нелегко», - сказав він.

Спеціальну відзнаку в документальному конкурсі присудили фільму «Мій друг Борис Нємцов» Зосі Родкевич (Росія).

Від імені журі Міжнародної програми його голова – британський сценарист, драматург та режисер Крістофер Гемптон, якому ОМКФ цього річ присудив «Золотого Дюка» за вклад в кіномистецтво, подякував Одесі за тепло і гостинність і зазначив, що вибір був непростим.

Журі присудило дві спеціальні відзнаки – фільму про театр «Людожери» Леї Фенер (Франція) та «Засмага» Аргіріса Пападімітропулоса (Греція).

«Золотого Дюка» за «Найкращу акторську роботу» вручала членкиня міжнародного журі Ребекка О’Браєн (Велика Британія). Цією нагородою журі візначило двох акторок німецького фільму «Вітання з Фукусіми» - Розалі Томасс та Каорі Момоі. Пані О’Браєн додала, що контраст виконання цих ролей і їх поєднання справили на журі величезне враження.

Статуетку в номінації «Найкращий режисер» вручала неодноразова переможниця попередніх ОМКФ, режисерка та члекиня журі Єва Нейман. «Золотого Дюка» журі присудило французькому режисеру Ксав’є Серону за фільм «Смерть від смерті», однак нагороду отримав виконавець головної ролі Жан-Жак Розан, який зачитав повідомлення з подякою від режисера.

Відповідаючи на запитання ведучої щодо вибору головного переможця Міжнародної програми, Крістофер Гемптон зазначив, що цього разу вибір був легким. «Найкращим фільмом» Міжнародної програми» ОМКФ-2016 стала стрічка Адріана Сітару «Незаконні» (Румунія). Пан Хемптон відзначив сценарій стрічки, перша сцена якого руйнує всі закони жанру. «І далі він стає все кращим і кращим», - сказав голова журі. Пан Гемтон також відзначив роботу організаторів. «Я мав честь бути в журі багатьох фестивалів від Канн до Токіо, і ОМКФ – один із найкраще організованих».

Нагороду отримала виконавці головних ролей Аліна Ґріґоре та Робі Урс, які розповіли, що цей проект для них почався в приватній акторський школі і ніколи не очікували, що цей фільм вийде за межі Румунії.

«Це було 3 роки роботи, 7 тис. євро бюджету та 12-годинний робочий день протягом півтора року для шести акторів», - зазначила пані Ґріґоре. Актори подякували режисеру за можливість експериментувати та журі й організаторам ОМКФ.

Гран-прі кінофестивалю (приз глядацьких симпатій за кращий фільм міжнародної програми) традиційно вручила президент ОМКФ Вікторія Тігіпко. Перемогу в цій номінації здобула британська стрічка «Хто палає, палає, палає» режисерки Чанії Баттон. Друге місце посіла стрічка «Вітання з Фукусіми» (Німеччина), а третє – «Гніздо Горлиці».

«Це неймовірна честь бути тут сьогодні. Надзвичайно приємно, що наш фільм відзначений українцями, які живуть так далеко. Дякую організаторам, що дали змогу побачити стрічку, яку інакше аудиторія навряд би подивилася, і глядачам, що пішли на стрічку, про яку скоріш за все не знали багато. Це маленький фільм, на який ми витратили небагато грошей, але багато свого серця та любові», - зазначив продюсер фільму Деніел-Конрад Купер.

У заключному слові президент ОМКФ розповіла, що цього року у фестивалі брали участь 114 фільмів. Команда ОМКФ за 8 років виросла до 150 осіб, а над його організацією заходу цього року працювало понад 200 волонтерів. Також Вікторія Тігіпко анонсувала, що наступного року кінофестиваль відбудеться в Одесі 14-22 липня.

«Давайте дивитися кіно. Воно допомагає нам розуміти одне одного, а коли ми розуміємо, нічого поганого не відбувається, а тільки хороше», - зазначила пані Тігіпко.

Завершився кінофестиваль показом фільму «План Меґґі» Ребекки Міллер (США), який представив посол США Джеффрі Пайетт.

Нагадаємо, вчора, 22 липня, ОМКФ оголосив переможців Національної програми.

«Дюка» за «Найкращий український короткометражний фільм» цьогоріч розділили дві стрічки: «У Манчестері йшов дощ» Валерії Кальченко та Антоніо Лукіча та «Цвях» Філіпа Сотниченка. 

Перемогу в номінації «Найкраща акторська робота» отримав відомий режисер Мирослав Слабошпицький – за роль у фільмі «Моя бабуся Фанні Каплан» Олени Дем’яненко. 

Спеціальні відзнаки журі Національної програми отримали дві короткометражні стрічки: «Панорама» Юрія Шилова та «Дідочок» Володимира Тихого.

Призом міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI) на ОМКФ-2016 відзначили фільми «Дім» Ірини Цілик (короткий метр) та «Варта 1, Львів, Україна» Юрія Грицина (повний метр).

Міжнародне журі пітчингу визнало найкращим проектом документальну стрічку «Домашні ігри» Аліси Коваленко, а кращою презентацією проекту стало представлення фільму «Егрегор» Любомира Левицького.

У секції Work In Progress найкращими проектами стали фільм «5 терапія» Аліси Павловської та «Її серце» Ахтема Сеітаблаєва .

Диплом за «Найкращий комедійний сценарій присудили сценарію «Мій друг Ерзо» Ольги Войтенко. 

 Фото: ОМКФ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4719
Читайте також
17.11.2016 11:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
9 544
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду