Нечесний бій. Хто джинсував «своїх» кандидатів на довиборах у парламент

Нечесний бій. Хто джинсував «своїх» кандидатів на довиборах у парламент

21 Липня 2016
3510
21 Липня 2016
13:30

Нечесний бій. Хто джинсував «своїх» кандидатів на довиборах у парламент

3510
Антилідером останнього передвиборчого тижня став канал «Інтер»
Нечесний бій. Хто джинсував «своїх» кандидатів на довиборах у парламент
Нечесний бій. Хто джинсував «своїх» кандидатів на довиборах у парламент

Останні дні минулого тижня на фоні подій у Туреччині та Франції довибори у Верховну Раду, які проходили в неділю в семи виборчих округах, звісно, відійшли на другий план. Але якщо глянути верстки новин загальнонаціональних каналів у прайм-таймі навіть із початку тижня, можна дійти висновку — канали й до драматичних міжнародних подій не дуже цікавилися передвиборчими баталіями.

Фактично зацікавленість виникала тоді, коли необхідно було прорекламувати «потрібного» кандидата. Або скинути негатив. Теж на «потрібного». За кількістю матеріалів із ознаками замовності антилідером останнього передвиборчого тижня став канал «Інтер».

На каналі «112» упродовж тижня видали два матеріали про довибори — без ознак джинси. А в неділю ледь не половину свого ефіру присвятили виборам.

Не зафіксовано джинси на «UA: Першому» та «Україні», які за весь тиждень видали матеріали про довибори лише в неділю, вже по закінченню голосування.

СТБ та 5 канал узагалі жодним чином не інформували глядачів про довибори в парламент. А ICTV, видавши в п’ятницю сюжет із ознаками замовності, в підсумковому випуску в неділю на цю тему нічого не сказав узагалі.

«Своя сорочка…»

«1+1» 13 липня, в середу, «пропіарив» кандидата по 183-му одномандатному виборчому округу (Херсонська область), самовисуванця Іллю Киву. Попри те, що інформаційний привід для повідомлення наявний, — запуск у Херсоні водної поліції, — розповідь про ініціатора цього підрозділу Іллю Киву є явною рекламою. Автор долучає до сюжету його синхрон, у якому той виголошує малоінформативний спіч. Самого Киву протитровано як «голову Фонду ветеранів АТО».

Крім того, Киві приділено достатньо візуальної уваги — кадри з ним на екрані — з самого початку закадрового тексту перед синхроном:

«Наталія Мосійчук, ведуча: В Херсоні запустили водну поліцію. Вона стежитиме за порядком на Дніпрі та його узбережжі, а також співпрацюватиме з екологічною службою і рибінспекцією. Про перші результати чергування Олена Ваніна.

Кор.: Зараз у штаті водної поліції 21 людина. Переважно демобілізовані бійці батальйону "Херсон", що пройшли найгарячіші бої в АТО. Саме на такому складі наполіг ініціатор створення підрозділу, колишній заступник керівника Херсонської області Ілля Кива.

Ілля Кива, голова Фонду ветеранів АТО: Их присутствие — это стабилизация и предотвращение возможных правонарушений на воде. И они здесь не ограничены какими-то определенными рамками. Это как и помощь людям, которые находятся на воде, это как и контроль за незаконным выловом, который фактически уничтожил экосистему. Вот сегодня это выстраданное, выношенное решение по созданию вот именно этого отдела».

Те, що Ілля Кива — «потрібний» кандидат на каналі Коломойського, свідчить випуск новин у четвер, 14 липня.

Цього разу Кива постає перед глядачем як борець із незаконними забудовами. На початку сюжету Кива з’являється з молотком і ламає зведений будівельний паркан. А потім журналістка, кажучи, що «жителі вирішили: слід діяти радикальніше», дає синхрон Киви, якого знову протитровано як голову організації ветеранів АТО.

«Наталя Мосійчук, ведуча: За дві години знесли паркан незаконної забудови, проти якої херсонці боролись 9 років. Перед багатоповерхівкою в спальному районі мали звести ще одну. Попре протести жителів забудовники забили палі й вирили котлаван. Скарги і протести людей, які наполягали, що їм потрібна зелена зона, а не ще один дім — результату не давали. На допомогу людям пришли ветерани АТО. Олена Ваніна продовжить.

Олена Ваніна, кор.: Жителі вирішили: слід діяти радикальніше.

Ілля Кива, голова Організації ветеранів АТО: Здесь непонятно что. Пустырь, на котором находятся наркоманы, сюда лазят непонятно кто и самое страшное, что люди стали заложниками вот этого с 2007 года. Сколько лет? 9 лет, ничего не меняется. Слышите? Мы поменям ситуацию».

Про лояльність до Іллі Киви з боку медіаресурсів Ігоря Коломойського вказується також і в матеріалі «Української правди» від 15 липня 2016 року: «Не менш загадковим є факт підтримки Киви з боку різних політичних середовищ. Медіа Коломойського доволі лояльно висвітлюють кандидата Киву, а його обіцянку відкрити в Херсоні водну поліцію подають ледь як не доконаний факт, а не просто намір, і цитують Авакова, що Кива "адекватний достойний офіцер"».

15 липня «1+1» полишив округ № 183 у Херсонській області і переключив увагу на округ № 85 в Івано-Франківській області. Цього разу політична реклама має більш прихований зміст, ніж у випадку з Кивою. У сюжеті автор просуває «рідного» для власника каналу Ігоря Коломойського кандидата — Віктора Шевченка. Його висунула та ж «рідна» партія «Укроп». Крім того, як пише видання «Дзеркало тижня. Україна» у статті від 16 липня, брат цього кандидата є директором «Буковелю», власником якого є той ж Ігор Коломойський:

«Від “Укропу” балотується рідний брат директора ТК "Буковель" Олександра Шевченка — бізнесмен Віктор Шевченко».

У сюжеті автор «наїхав» на конкурента Шевченка — Сергія Насалика. «Антинасалницький» меседж посилає в підводці ведуча. З посиланням на страхи місцевих жителів каже, що «якщо нинішній мер Рогатина (кандидат Сергій Насалик) таки потрапить до парламенту, він забуде про прикарпатців і їхні біди». Такі побоювання висловлює, бо, мовляв, брат кандидата та нинішній міністр енергетики, який раніше перемагав на цьому окрузі, теж не дотримав обіцянки. Навіть якщо ця інформація відповідає дійсності, дії брата кандидата в минулому аж ніяк не можуть означати, що кандидат буде діяти таким же чином.

«Наталія Мосійчук, ведуча: Місцеві вибори на родинних засадах. На місце Ігоря Насалика, який став міністром енергетики, до Верховної Ради хоче потрапити його брат Сергій. Місцеві побоюються, якщо нинішній мер Рогатина таки потрапить до парламенту, він забуде про прикарпатців і їхні біди. Рогатинці сьогодні згадують, як нинішній міністр, коли йшов до парламенту, обіцяв їм безкоштовну комуналку, та не судилося. Щойно з депутатського крісла Насалик пересів в міністерське, буквально за 2 дні тарифи стрибнули до небачених досі висот».

У сюжеті журналістка маніпулятивно критикує нинішнього мера Рогатина та кандидата від 85-го виборчого округу Сергія Насалика. Попри те, що він є очільником зазначеного містечка, критика на його адресу лунає від жительки сусіднього Калуша. Хоча якщо мета журналіста — критично оцінити роботу кандидата, це повинні робити передусім ті люди, які можуть оцінити його якості як мера, а отже й стикатися з його роботою щодня. Тобто це мають бути рогатинці.

«Кор.: По Прикарпатському округу №85 хоче стати депутатом брат нинішнього міністра енергетики. Слідом за Ігорем Насаликом до крісла у Верховній Раді прямує його молодший брат Сергій. Іде кандидат по своєму рідному округу. У Рогатині він зараз мерствує.

Здавалося б, найкраща реклама — його добрі діяння для місцевої громади. Але в сусідньому Калуші, що також входить до цього виборчого округу, про Сергія Насалика знають набагато більше, ніж він сам того б хотів.

Зараз він зустрічається з людьми, і від нього нічого не чути, що він оці тарифи зробить меншими.

Любов Танасійчук, жителька Калуша: Він не може повернути наш кінотеатр “Відродження” в центрі. Він же його купив.

Кор.: Хто?

Любов Танасійчук: Насалика брат — Сергій. Я не знаю, за які гроші то куплено? Звідки він тоді уже став олігархом?»

Згодом політична антиреклама Сергія Насалика переходить на новий рівень — маніпулятивна критика кандидата через критику дій його брата, міністра енергетики. Для цього в хід пішли не тільки синхрони прикарпатців, а й нардепа Дмитра Добродомова:

«Кор.: Від Сергія Насалика, як і від його брата міністра, чекають прикарпатці на захист від соціальних негараздів, але калушани вже побоюються — ставши нардепом, молодший брат може піти шляхом старшого. Добре пам’ятають, як Ігор Насалик, посівши мерське крісло, їх просто кинув.

Любов Танасійчук: Насалик, коли прийшов до влади, він навіть сказав, що у нас комунальні послуги будуть безплатні. Але в 11-ому році у нас піднялося на 100%, а в 13-ому році у нас піднялося ще на 60%. У нас були введені такі послуги, які і не передбачені Кабінетом міністрів.

У нас зараз тариф — гривня 57 за 1 квадратний метр. Але в Івано-Франківську на 50% менше.

Кор.: А у Києві взагалі про добробут своїх виборців забув.

Дмитро Добродомов, народний депутат України: Міністр енергетики, який в перший день, як ним став, обіцяв робочу групу по тарифах. А через 2 дні ці тарифи були підняті».

У сюжеті звучать закиди в бік старшого Насалика, брата кандидата. Мовляв, той розпочав незаконний перепродаж земель:

«Кор.: При Насалику старшому, розповідають калушани, розпочався незаконний продаж закладів соціальної галузі. Із молотка пішли дитячі садочки, зокрема “Незабудка” та “Дзвіночок”. Не дочекалися місцеві і кращої дороги від брата мера. За державний кошт через Рогатин дорожнє полотно кинули недобудованим. 2 кілометри траси ладнав власним коштом опонент мера».

Але в сюжеті для балансу немає розповіді про жодну добру справу від Насалика. Наприклад, у статті «Української правди» від 5 липня 2016 року зазначається, що в Калуші хвалять старшого Насалика за безкоштовне лікування:

«Найбільше в Калуші хвалять безкоштовне лікування та ліки в стаціонарі для всіх, хто має місцеву прописку.

"В нас в пологовому все задурно. Не треба ні за що платити!", — це вже діляться з автором мешканці Рогатина, де досвід свого брата взявся запроваджувати Сергій Насалик. Правда, в Рогатині ліки безкоштовні не для всіх — лише для пенсіонерів, одиноких і дітей».

Немає в сюжеті й відповіді на критичні закиди ані від кандидата, ані від його брата. Чим додається на шальку терезів до підозр про замовний характер матеріалу.

Чи не найменшу кількість матеріалів із ознаками замовності серед усіх каналів, хто взагалі торкався теми проміжних виборів, видав в ефір ICTV. Але попри це коефіцієнт джинсовості — 100 %. Оскільки за весь тиждень редакція новин включно з «Фактами тижня» видала лише один сюжет на тему місцевих виборів — 15 липня, в п’ятницю. І він має ознаки замовності.

На початку сюжету, здавалося б, автор намагається рівновіддалено розповісти про реальних претендентів на перемогу в округах. Але, по-перше, концентрується чомусь тільки на трьох із семи округах — № 114 (Луганська область), № 183 (Херсонська область) та № 27 (Дніпропетровська область). По-друге, говорить про головних претендентів без посилань. Тобто достовірність цих даних — під сумнівом:

«Дмитро Кіпрін, кореспондент: Виборча кампанія в семи округах виходить на фінішну пряму. Уже завтра оголосять день тиші. Але в неділю все одно буде гаряче. Битва за мандати обіцяє бути запеклою всюди. Скажімо, за округ 183-й на Херсонщині найактивніше боротимуться боєць АТО і правоохоронець Ілля Кива, колишній керівник області Юрій Одарченко та чинний голова облради Андрій Путилов».

Як ідеться в матеріалі «Укрінформу», список активних кандидатів на окрузі в Херсонській області — набагато більший:

«Як розповів у розмові з кореспондентом “Укрінформу” голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Білий, у першому ешелоні кандидатів у депутати, які активно ведуть на даному окрузі свою виборчу кампанію, перебувають Андрій Путілов (суб'єкт висування — Блок Петра Порошенка), Юрій Одарченко (ВО “Батьківщина”), Ілля Кива (самовисуванець), Михайло Опанащенко (партія “Відродження”), Олександр Книга (партія “Укроп”). З них найбільш активними є Андрій Путілов та Юрій Одарченко».

Але чомусь автор матеріалу в «Фактах» обрав саме три прізвища.

Найбільше журналіст фокусується на окрузі Луганської області. Логічне й пояснення цьому, яке звучить в сюжеті, — наявність на ньому найбільшої кількості кандидатів:

«Найбільше кандидатів — аж сто сім — на 114-му виборчому окрузі Луганщини. Серед реальних претендентів на мандат висуванець партії "Наш край" Сергій Шахов, представниця "Батьківщини" Ірина Веригіна та Борис Лебедєв з "Опозиційного блоку"».

Але сконцентрувавшись на цьому окрузі, автор надає можливість висловитися двом кандидатам — Сергію Шахову з «Нашого краю» та Ірині Веригіній із «Батьківщини»:

«Цей округ виявився найскандальнішим, там найбільше суто технічних кандидатів. Шістдесят відсотків з них навіть ніколи не були на Луганщині. Це проста та ефективна маніпуляція. Так, представник однієї політсили через підставних претендентів має значно більше своїх людей у комісіях. Тож так легше підігнати результати виборів під потрібний результат.

Ірина Веригіна, кандидат у депутати Верховної Ради: Я вважаю, що це знову черговий фарс. Тоді, коли реєструються цілими сім’ями. Чоловік, дружина, син, брат. Це неправильно. І я вважаю, що потрібно якісь зміни до законодавства, які б регламентували порядок проведення виборів. Не може бути бюлетень більше одного метра. І ви розумієте, якими буквами будуть написані прізвища кандидатів.

Кор.: Тим часом кандидати обмінюються звинуваченнями та чекають на день виборів. Побоюються, що спокійно він не мине. А поки продовжують боротися за кожен голос та проводять фінальні зустрічі з людьми.

Сергій Шахов, кандидат у депутати Верховної Ради: На встречи собираются тысячи людей, которые сегодня не просто слушают, они задают вопросы, они хотят услышать реальные решения проблем, как они будут решаться с первых моих шагов в Верховной Раде. Сегодня идут за помощью учителя, врачи, воспитатели детских садов. Не хватает даже в библиотеках книжек».

Рекордсменом передвиборчої джинси став канал «Інтер». Майже щодня останнього передвиборчого тижня в ефірі з’являвся матеріал (інколи не один), у якому наявні преференції кандидатам від «Опозиційного блоку». Виняток — сюжет за понеділок, 11 липня, про ситуацію на виборчому окрузі в Івано-Франківській області.

12 липня канал захищає кандидата по округу в Дніпропетровській області Загіда Краснова.

Попри те, що він — самовисуванець, у статті «РБК-Україна», наприклад, вказується, що цього кандидата підтримує «Опозиційний блок»:

«По замерам команды БПП, 40 % жителей округа поддерживало “Укроп”, а при активной работе поддерживаемого "Оппоблоком" Загида Краснова шансы у них и Рычковой были и вовсе невелики».

На початку сюжету автор розповідає історію пенсіонера, якому погрожував (невідомо хто) через організацію зустрічі Союзу ветеранів Соборного району Дніпра із Загідом Красновим. Тобто цей пенсіонер постає перед глядачем як жертва противників Краснова:

«Оксана Григорьева, кор.: 70-летний Юрий Алексеевич приходит в себя после очередного приступа. В апреле Председатель Совета Ветеранов перенёс инфаркт. Сегодня, после встречи с властями Соборного района в Днепре, снова пришлось вызывать врачей.

Юрий Охромий, Председатель Совета Ветеранов Соборного района Днепра: Повторился опять приступ инфаркта. Я вышел на улицу, мне стало плохо, и я упал. Меня подобрали люди.

Кор.: Юрий Алексеевич говорит, в кабинетах райсовета ему угрожали и всё из-за довыборов в Раду в это воскресенье. Мол, встречу ветеранов не с тем кандидатом организовал.

Юрий Охромий: Угрозы были в связи с Загидом Красновым, они назначили встречу с Загидом Красновым».

На підтвердження слів про тиск журналістка подає синхрон заступника голови ОВК № 27:

«Кор.: О давлении заявляют и в окружной комиссии. Зампредседателя держит в руках повестку — пригласили на допрос в полицию и даже не объяснили по какому делу, зато как раз накануне выдачи бюллетеней участковым комиссиям.

Андрей Баско, заместитель председателя ОИК 27: По информации, которая есть сейчас у нас, предварительной, на четверг 14-е число готовится непонятно на каком основании, моё задержание на 3-4 суток. Почему? Потому, чтобы просто не дать мне принять участие в день голосования в работе окружной комиссии».

За інформацією, доступною на сайті ЦВК, цей заступник голови ОВК є представником «Батьківщини» в комісії. Про «дружбу» «Батьківщини» та «Опозиційного блоку», а отже і з каналом «Інтер», наприклад, згадується в матеріалі «Детектора медіа» «Віджати по максимуму: зняття недоторканності з Онищенка канали використали для піару».

Після цього — автор матеріалу подає синхрон самого кандидата Краснова, в інтересах якого було подано сюжет:

«Кор.: Об угрозах и планах сфальсифицировать выборы в своём письме Президенту пишут "Батькивщина" и кандидат по 27-му округу самовыдвиженец Загид Краснов. Заявляют об аномальном количестве членов комиссий из других областей.

Загид Краснов, кандидат в Народные Депутаты Украины по округу № 27: Сегодня завезено более 300 гастролёров, как члены комиссии на на ДВК. Я не понимаю, что, у нас в Днепропетровске нету членов комиссии? Для чего их сюда? Для того, чтобы процесс избирательный сорвать».

Ефір від 13 липня — підтвердження нашого припущення про «дружбу» каналу з «Батьківщиною».

Редакція подає начитку з інформацією про регіональне турне лідерки політсили Юлії Тимошенко до Полтавської області, де вона «говорила о зарплатах и пенсиях». Тобто в даній новині відсутній суспільно важливий інформаційний привід, вона є лише піаром «Батьківщини»:

«О зарплатах и пенсиях говорила сегодня Юлия Тимошенко во время встречи с жителями Полтавской области. Речь шла, конечно, и о досрочных выборах. По словам Тимошенко, победа на них провластных кандидатов усилит коалицию и позволит олигархам проводить через парламент нужные им решения.

Юлия Тимошенко, лидер ВО "Батькивщина": Вони мають сьогодні надприбутки саме тому, що ціна на зовнішніх ринках залишилась, а Вам заробітну плату та пенсії опустили в три рази, у валютному очікуванні. А тепер що з цінами буде робиться. А з цінами очевидні речі, тому що на продукти харчування, на одяг, на все в світі ціни вимірюються в доларах. Буде йти інфляція, тому що це закони економіки».

Крім того, в цій новині зазначається, що вона перебувала саме в Полтавській області. За дивним збігом обставин, Полтавська область — один із регіонів, де добирали нардепів 17 липня. А отже, слова в начитці про те, що «речь шла, конечно, и о досрочных выборах» можна розуміти в контексті саме проміжних виборів 17 липня, а не гіпотетичних дострокових парламентських.

Не варто забувати, що один із округів, на яких проводилися проміжні вибори 17 липня, — це округ № 151 у Полтавській області.

Цього ж дня редакція прорекламувала кандидата Бориса Лебедєва від «Опозиційного блоку» у статусі благодійника, який допомагає відремонтувати лікарню:

«Оксана Григорьева, корреспондент: Временная операционная — за занавеской. Главврач жалуется на качество работ и проволочки с выполнением планов. Сейчас в Луганской области активно модернизируют инфраструктуру. И ремонтники — нарасхват.

Мужчина 1: Будемо нову сєтку накидать, штукатуркой заніматься.

Мужчина 2: Так а на что были нарекания?

Борис Лебедев, глава районного совета Новопсковского района Луганской области: Нет, это сейчас мы наладим. Вы ж знаете, что такое строители. Если их не гонять, не контролировать — значит, конечно, они будут делать так, как им выгодно. Но мы здесь местные, нам здесь жить и нам здесь лечиться».

У сюжеті його протитровано як голову одного з райрад у Луганській області. Проте, згідно з інформацією на сайті ЦВК, Борис Лебедєв значиться як кандидат у цьому окрузі. Суб’єкт висування — «Опозиційний блок», членом якого є один із власників каналу Сергій Льовочкін.

Загалом у сюжеті тричі з’являється синхрон Лебедєва. Ще двічі — в контексті знайдених райрадою коштів на лікарню та обіцянки закінчити ремонт лікарні до Дня Незалежності:

«Кор.: Полэтажа отделения — за пластиковой занавеской. Рабочие суетятся. Гремят перфораторы. Глава райсовета признается пациентам: деньги уходят в столицу. Оттуда их ждать долго. Но райсовет нашел 3 миллиона гривен в местном скудном бюджете.

Борис Лебедев: Вот сейчас с района выделили 3 миллиона. Вот женщина говорила три миллиона — ту сторону отремонтируем. Вот ту сторону. Видели, что ремонт? Сделаем красиво, хорошо. Вы будете в нормальных условиях лежать, понимаете? Уже хоть операции будет делать. Там же 4 палаты.

Кор.: Уже успели почти закончить ремонт местного роддома. Утеплили фасад. Поменяли окна и двери. Местные власти обещают полностью сдать объект ко Дню Независимости.

Борис Лебедев: Для того, чтобы, наоборот, привезти с остальных районов сюда роженицы. Сюда — молодых мам. Чтобы они приезжали и рожали у нас. Потому что у нас будут суперсовременные условия».

Іще одним джинсовим матеріалом відзначилася редакція, прорекламувавши кандидата в Дніпропетровській області Загіда Краснова, якого, нагадаю, редакція рекламувала за день до цього.

«Подробности» повідомляють, що в Дніпрі заборонили підвищувати тарифи за рішенням міськради. Але «поправку депутата Загида Краснова горсовет не поддержал»:

«Алексей Лихман, ведущий: В Днепре запретили повышать тарифы на коммунальные услуги. За такой мораторий сегодня проголосовали депутаты горсовета. Это значит, что цены на электроэнергию, газ, тепло, горячую и холодную воду расти не должны.

Правда, в силу запрет должен вступить с августа месяца. Поправку депутата Загида Краснова, который предлагал не увеличивать тарифы с 1 июля, горсовет не поддержал.

Загид Краснов, депутат Днепровского городского совета, кандидат в народные депутаты по округу № 27: Мораторий, который проголосован, гласит следующее: что с этого дня повышать тарифы до начала следующего года нельзя. Но, друзья мои, уже тарифы повышены с первого числа и на весь отопительный сезон. Поэтому то, что сегодня проголосовали — это чистая пустышка, это чистая фикция, это обман людей».

14 липня в одному з сюжетів «Подробностей» — розповідь про проблеми. Одна з них пов’язана із сервером в ОВК, через що можуть бути проблеми зі встановленням результатів. У синхроні говорить про цю проблему член ОВК. Згідно з даними на сайті ЦВК, вказаний член ОВК є представником дружнього для каналу «Опозиційного блоку». А отже, є ґрунтовні побоювання, що коментар цього члена ОВК є заангажованим:

«Оксана Григорьева, кор.: В этом помещении райадминистрации в Днепре находится окружной номер 27. Его члены заявляют о беспрецедентном решении руководства комиссии — сервер, с помощью которого вносят результаты голосования в систему «выборы», перенесли из помещения окружкома в отдельную комнату.

Артем Анкудинов, член окружной избирательной комиссии № 27: На первом этаже, за решеченными окнами, где примитивно можно просто подавать протоколы, переписывать и так далее, то есть мы не сможем отслеживать путь протоколов підсумкових дільничних виборчих комісій».

Інша проблема на окрузі, за версією редакції, — наявність у ДВК людей з інших регіонів. Після думки політичного експерта, який анонсує погану роботу приїжджих членів, з’являється твердження кандидата в нардепи у 27-му окрузі все того ж Загіда Краснова, що його штаб не допустить фальсифікацій:

«Кор.: Вторая проблема, о которой говорят в Днепре, — нашествие в избирательные комиссии людей из других регионов. Таких насчитали уже более трехсот на несколько десятков участков.

Сергей Быков, политический эксперт: Заезжие члены участковых избирательных комиссий — они будут либо не замечать вбросы избирательной документации, либо прямо способствовать данным фальсификациям.

Загид Краснов, кандидат в народные депутаты по округу №27: У них не будет возможности сфальсифицировать эти выборы — у нас достаточно будет мобильных групп юристов, у нас достаточно будет наблюдателей. Кроме наших наблюдателей — будут еще наблюдатели европейские».

Прорекламувавши «свого» кандидата, журналістка точково б’є в конкурентів: зазначає, що одне з порушень — білборди, на яких «один из кандидатов изображен с мэром города». При цих словах на кадрах — зображення мера Бориса Філатова з конкурентом Краснова — кандидатом в нардепи Тетяною Ричковою:

«Кор.: Одно из нарушений уже подтверждено в суде. Днепропетровский окружной админсуд признал неправомерными вот эти билборды, где один из кандидатов изображен с мэром города.

Антон Борисенко, юрист: Нельзя залучать, привлекать к своей избирательной кампании в качестве меры агитации должностных лиц органов, в том числе органов местного самоуправления. Судом было принято решение, что действия Рычковой Татьяны Борисовны как кандидата в депутаты противоречат закону».

Разом із тим, як ідеться в звіті мережі «Опора», серед зафіксованих порушень була, наприклад, реалізація акції «Соціальні автобуси», до якої має стосунок Загід Краснов. «У ОВО № 27 (м. Дніпро) від імені громадської організації “Громадська сила” реалізується акція “Соціальні автобуси”, в межах якої виборці можуть користуватися пільговим проїздом у громадському транспорті (вартість проїзду — 1 гривня, натомість звичайна вартість складає 5 гривень). Варто зазначити, що кандидат в народні депутати України, самовисуванець Загід Краснов представляє у Дніпровській міській раді місцеву організацію політичної партії “Громадська сила”».

І насамкінець сюжету каналу — подача даних опитування про лідерство все того ж Загіда Краснова:

«Эксперты же накануне дня голосования публикуют результаты последних опросов. Согласно данным Международного аналитического центра социологии, разрыв между лидерами гонки — около 10 процентов. И это несмотря на недавнее решение снять свою кандидатуру представителя от партии "Укроп".

Дмитрий Тарасюк, политолог, социолог Международного аналитического центра социологии: Произошел определенный переток в пользу Татьяны Рычковой голосов избирателей. Однако, некоторый прирост поддержки Татьяны Рычковой оказался недостаточным, явно недостаточным для того, чтобы приблизиться к рейтингу Загида Краснова».

Але довіра до цих досліджень та самого центру є сумнівною. По-перше, вказаний центр є невідомим. У нього немає навіть власного сайту. По-друге, згідно з єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ТОВ «Міжнародний аналітичний центр соціології» (код юридичної особи — 40253863) було створено 04.02.2016 року.

На додачу до цього, паралельно з останнім закадровим текстом на відео — розкадровка агітаційних наметів кандидата Краснова:

«Кор.: Пока эксперты прогнозируют явку достаточно низкую как для выборов народных депутатов — чуть более 40 %».

Цього ж дня на «Інтері» — реклама ще одного кандидата в депутати. Тепер це вже офіційно висунутий «Опозиційним блоком» претендент. Це — Анна Середа, яка балотувалася в Херсонській області. Інформаційним приводом для того, щоби подати в ефірі її думку із зазначенням у титрі про її кандидатство в депутати, став з’їзд антикризового форуму «Опозиційного блоку» у Херсоні:

«Алексей Лихман, ведущий: В Херсоне прошел антикризисный форум "Оппозиционного блока". Делегаты из южных областей страны обсуждали, как вывести страну из политического и экономического кризиса.

Прежде всего — по их мнению — нужно обеспечить в стране мир. Жестко раскритиковали делегаты реформы властей в части децентрализации. Уверены — они приведут к банкротству населенных пунктов с небольшими бюджетами. А в Верховную Раду собравшиеся направили обращение с требованием повлиять на ситуацию с тарифами.

Анна Середа, кандидат в народные депутаты Украины по избирательному округу № 183: Тарифы на газ и на все коммунальные услуги обязаны быть пересчитаны. Во-первых, они действительно экономически необоснованны. Почему в цену на газ включен только импортный газ? Мы в полном объеме добываем украинский газ — именно его нужно учитывать для расчета цены для населения».

І насамкінець — чергова реклама кандидата від «Опозиційного блоку» Бориса Лебедєва в Луганській області. Цього разу приводом для новини про нього стала, як і в ефірі від 13 липня, ініціатива з ремонту комунального закладу. Тепер — відновлення місцевого Будинку культури. І в цьому випадку також звучить обіцянка завершити ремонт до Дня незалежності:

«Алексей Лихман, ведущий: Вернуть к жизни прифронтовые территории. В Новопскове на севере Луганской области ремонтируют Дом культуры. Именно здесь проводят все массовые мероприятия. В городке не было боевых действий. Но сотрудники говорят, что здание настолько долго не ремонтировали, что выглядит оно как после бомбежки.

Завершить все работы планируют ко Дню Независимости. Финансирует ремонт местная власть. Контролирует — глава райсовета.

Борис Лебедев, глава районного совета Новопсковского района: За 8, за 10 лет уже и краска облезла, и штукатурка начала отваливаться. Капитально его отремонтируем. Думаем, что хватит на 10, на 15, на 20 лет. То есть, закроем проблему, сделаем красиво для людей, сделаем красиво для района, красиво для праздника. Независимо от того, какая ситуация в стране, какая ситуация в области — мы обязаны отпраздновать 85-летие района, потому что это дата районная. Это история района. А историю мы не должны забывать».

15 липня — в ефірі «Інтера» чергова реклама кандидата Загіда Краснова в Дніпрі. Приводом для самої новини стало прев’ю перед виборами. Вибір фокусу на ОВК у Дніпропетровській області аргументований редакцією тим, що на ньому найбільша кількість «кандидатів-двійників»:

«Алексей Лихман, ведущий: Кампания по промежуточным выборам в Верховную Раду — на финишной прямой. Они состоятся уже в это воскресенье. Интригующим день голосования обещает быть в Днепре.

Там у главных претендентов на депутатский мандат в округе 27 сразу по три двойника — с такими же именами и фамилиями. Поэтому, говорят эксперты, в эти дни избирательные штабы все усилия направили на рекламу отчества своего кандидата.

Виктор Пащенко, политолог: Бюллетень, он будет больше похож на головоломку. Почему? Потому что есть двойники персональные, есть двойники идеологические. С одной стороны "Оппозиционный блок" заявил о поддержке Краснова снова таки Загида. С другой стороны — есть люди, которые баллотируются, используют и цветовую гамму, и название "Оппозиционного блока".

Загид Краснов, кандидат в народные депутаты по округу № 27: Те люди, которые сегодня хотят перемен к лучшему, которые недовольны тем уровнем жизни, который есть сегодня у нас в стране — у них есть один выбор — это голосовать за единого оппозиционного кандидата. Мы боремся за низкие тарифы, когда мы боремся против коррупции, когда мы боремся за реформы в жилищно-коммунальном хозяйстве, когда мы боремся вместе в Верховной Раде за повышение пенсий и заработных плат. Вот это есть битва за Днепр».

На перший погляд, долучення до сюжету думки Краснова є виправданим. Мовляв, він став жертвою «двійників» — на його окрузі балотувалися ще три Загіда Краснови (список кандидатів на окрузі — тут). Утім, якщо редакція хотіла підняти на поверхню проблему, а не прорекламувати конкретного кандидата, варто було б долучити до сюжету й відгук кандидатки Тетяни Ричкової. Разом із нею на цьому ж окрузі балотувалося також ще три виборчих «двійника».

Фокусна відстань

Як зазначалося, проміжні вибори до парламенту проходили в семи мажоритарних округах. І кожен із них мав свої особливості. На кожному з них балотувався відомий політик.

Але показовим стало те, які округи охоплювали в своїх недільних випусках новин канали, коли вже закінчилося голосування. Таким чином можна опосередковано розуміти, яким кандидатам чи округам симпатизували редакції, чи, радше, власники каналів.

Так, на «Плюсах» із семи округів включення журналістів було із трьох — із Дніпропетровської області, Херсонської області та Івано-Франківської. Варто нагадати, що саме про кандидатів двох останніх округів матеріали із ознаками замовності створювала редакція «ТСН» протягом останнього передвиборчого тижня.

На Херсонському напрямку, судячи з подачі теми «ТСН. Тижнем», для «Плюсів» Ілля Кива залишився пріоритетним кандидатом. Тут ведуча в підводці до включення журналіста характеризує з позитивних сторін. Каже, що він запам’ятався «ще з часу блокування кримськими татарами окупованого півострова»:

«Алла Мазур, ведуча: Отже, почнемо із Херсону, де балотувався просто наш достатньо помітний підполковник міліції Ілля Кива, якого ми запам'ятали ще з часу блокування кримськими татарами окупованого півострова. Але не тільки він, а ще двоє екс-голів обласної адміністрації. То кого, власне, вирішили відправити до влади херсонці? Оленко, почнемо з Херсону, а Оля Павловська вже буде трошки пізніше в нас».

Тим часом ми пам’ятаємо (про що нагадує й, наприклад, матеріал на сайті «Українських новин»): Кива запам’ятався і з не надто позитивного боку. А саме, як людина, що відмовилася проходити переатестацію в поліції:

«Сюрпризом и интригой выборов в Херсоне стало выдвижение Ильи Кивы — бывшего начальника департамента противодействия наркопреступности Национальной полиции, отказавшегося проходить переаттестацию и уволенного за резкие высказывания о воюющих в АТО».

Реверанс у бік кандидата в Івано-Франківській області Віктора Шевченка редакція «Плюсів» робить обережно. Спочатку збалансовано та рівновіддалено розповідаючи про основних претендентів (Насалика та Шевченка), журналістка у включенні переходить до теми екзит-полів. Згідно з першим нею оголошеним, перемогу здобув саме Шевченко. Дане опитування провів місцевий новинний сайт «Фіртка», тобто організація, яка не спеціалізується на проведенні такого спеціального опитування. Водночас журналістка другим у черзі подає дані спеціалістів із організації «Социс», за інформацією яких Шевченко програв вибори. Причому його результат не вказується:

«Ведуча: Алло, у вас були майже родинні вибори, якщо згадати молодших братів паливного міністра Ігоря Насалика і чинного нардепа Олександра Шевченко. Які шанси в молодших Сергія Насалика і Віктора Шевченка?

Алла Пасс, кор.: Алла, вітаю. Вибори ці дійсно у нас позаочі називали "брат-2", оскільки в кандидатах брати вже відомих в Україні політиків: чинного нардепа Олександра Шевченка та міністра палива та енергетики Ігоря Насалика. Було проведено у нас два екзитполи і ми вже маємо їх результати.

Отже, за даними місцевої агенції новин "Фіртка" перемагає Віктор Шевченко з результатом 19,79 відсотки. На другому місті Сергій Насалик з результатами 17,25 %. У нас також проводив другий екзитпол "Социс" і за його даними перемагає Насалик з результатом 22 відсотки.

Чи співпадуть ці дані обох екзитполів з офіційними результатами, ми будемо знати лише за 5 днів, коли їх офіційно порахують».

Нагадаю, Віктора Шевченка висунула на перегони партія «Укроп». А його брат Олександр був директором ТК «Буковель». Обидві структури тісно пов’язані з власником каналу «1+1» Ігорем Коломойським. Тож стає зрозуміло, що концентрація уваги на цьому окрузі є інтересом власника медіа.

Концентрація уваги ж на Дніпропетровському окрузі, рідному для «Укропа» та власника каналу Ігоря Коломойського, зрозуміла сама по собі. Але цікаво, що у своєму питанні до журналістки на включенні ведуча просить сказати про шанси на перемогу «відомої волонтерки Тетяни Ричковської», чим, власне, видає певні симпатії до цього кандидата:

«Ведуча: Дякую, Оленко. Ну і далі у нас місто з такою новою, вже добре відомою назвою Дніпро. Там Оля Павловська. Вітаю вас. Олечко, сподіваюсь, у вас все спокійно сьогодні? Затримка викликана не виборами? Ваш округ рекордсмен за кількістю кандидатів-клонів та чи дали раду виборці? Які шанси відомої волонтерки Тетяни Ричковської- справжньої?

Ольга Павловська, кор.: Алло, вітаю. За останніми даними екзитполів за Тетяну Ричкову проголосували 46,1 % виборців, за Андрія Краснова 30,5 відсотки. Це дані від центру "Социс", але фактичні результати можуть змінитися, бо у Дніпрі битва навіть не прізвищ, а по батькові».

Варто нагадати, що кандидатка від «Укропу» на цьому окрузі Оксана Томчук знялася з виборів за два тижня до дня голосування. При цьому висловила підтримку Тетяні Ричковій. Про це, наприклад, пише офіційний сайт політсили:

«Правозахисниця також додала, що готова подати руку допомоги Тетяні Ричковій, оскільки вважає, що волонтерка буде достойним представником Дніпра у Раді. “Бо разом ми точно переможемо. Ті, у кого Україна — понад усе”, — підсумувала Оксана Томчук».

Цікаво, що, згідно з інформацією на сайті ЦВК, однією з довірених осіб Тетяни Ричкової є Владислав Тітарєв. Зазначене місце роботи — ТОВ «Футбольний клуб “Дніпро”». Одним із засновників його, як зазначається в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, є Ігор Коломойський, власник каналу «1+1».

У роботі каналу «112» хоч і не зафіксовано явних симпатій до тих чи інших кандидатів, редакція виявила в день голосування увагу не до всіх округів. Спочатку канал подає новини із Чернігова:

«Юлія Галушка, ведуча: …У Чернігові, це 206-й виборчий округ, станом на 17:00-ту годину поліція зареєструвала 31-е порушення, пов'язане із голосуванням. Деталі розповість наша кореспондентка Ірина Присміцька. Вона на прямому зв'язку зі студією.

Ірино, які основні порушення побачили і спостерігачі, і ваша знімальна група?

Кор.: Юлю, ну якщо говорити про порушення, які зареєстрували у поліції, то от ти вже сказала, 31-е порушення на даний час. 11 також є заяв про те, що на дільниці до членів комісії підвозили коробки з їжею, на яких були написи з побажаннями, оформлені у кольорах кандидатів, які вони використовували у агітації».

Ще одним округом, яким цікавився канал, був № 151 Полтавської області:

«Юлія Галушка, ведуча: Одним із найпроблемніших округів на проміжних виборах до парламенту став 151-й виборчий округ на Полтавщині, — про це заявляє Комітет виборців України. Там виявили масштабну суму фальсифікацій, в яких, окрім штабу одного з кандидатів, задіяні і члени ДВК. На цьому окрузі, нагадаю, двічі поспіль перемагав Тарас Кутовий. Однак у квітні цього року він став Міністром аграрної політики, тому мандат звільнився. Подробиці знає Юлія Козіна».

Третім округом, яким детально зацікавилася редакція, — із Дніпропетровської області:

«Юлія Галушка, ведуча: На виборах у Дніпрі — це двадцять сьомий округ — спостерігачі називають ситуацію в цілому спокійною та повідомляють лише про окремі незначні порушення. Деталі розповість Віталій Вакуменко. Він на прямому зв'язку. Віталію, що конкретно фіксують спостерігачі?»

Четвертий і останній округ — у Херсонській області:

«Юлія Галушка, ведуча: …Тим часом, у Херсоні вдруге за день правоохоронці отримали повідомлення про замінування школи, де розташована виборча дільниця. Там зараз працює наш кореспондент Євгеній Куркленко, він на прямому зв'язку зі студією. Женю, чи знайшли вибухівку цього разу?»

Таким чином редакція не охопила детально перебігу виборів в Івано-Франківській, Луганській та Волинській областях.

На «UA: Першому» виникла подібна ситуація — хоч редакція явно не симпатизує окремим кандидатам, але звертає увагу не на всі округи, в яких пройшли вибори. В центрі уваги — Полтавська область, Дніпропетровська, Херсонська та Івано-Франківська. Про Волинську, Луганську та Чернігівську редакція «забула»:

«Кор.: За фактом поліція відкрила кримінальне провадження. Агітатора оголосили в розшук. Одним із масових порушень на Полтавщині стала видача бюлетенів для голосування без паспортів. Ситуація характерна майже для всіх районів 151-го округу.

Кор.: Агітатори біля дільниць, підвезення виборців, фотографування бюлетенів — такі порушення зафіксували спостерігачі в Дніпрі. А ще там відзначили найнижчу за останні роки активність виборців — проголосувати прийшов лише кожен п'ятий.

Півтори години шукали вибухівку у Херсоні. О 08:00 ранку невідомі попередили про замінування п'яти шкіл, де розташовані виборчі дільниці. Туди виїхали представники екстренних служб. Працівників дільниць евакуювали. Будівлі та прилеглу територію обстежили. Вибухівки теж не знайшли.

Кор.: А в Калуші на Прикарпатті на двох дільницях спостерігачі "Опори" знайшли частково заповнені протоколи про підрахунок голосів. В одному випадку вони були закріплені мокрими печатками, в іншому вже стояли підписи членів дільничної виборчої комісії».

«Україна» ж максимально рівновіддалено намагалася розповісти про вибори завдяки короткому хронометражу начитки й не згадуючи жодних кандидатів. Але навіть у такому короткому форматі стало показовим, що для їхньої редакції пріоритет — Луганська область, про яку найбільше йдеться в начитці:

«Олег Панюта, ведучий: Украинцы сегодня снова выбирают депутатов. Досрочно. За семь освободившихся мандатов борются 378 кандидатов. Это — 54 человека на одно место. Больше, чем конкурс в любом престижном ВУЗе страны. Рекордсмен — Луганская область, где выбрать нужно из 107-ми претендентов. Накануне голосования там сменили полтысячи членов избирательных комиссий. Из-за этого на участках возникла путаница и неразбериха, а некоторые из них открылись с опозданием. Правопорядок в округе обеспечивают около тысячи военных и полицейських. Наблюдатели констатируют, в целом выборы в округе проходят без существенных нарушений, как и в остальных шести. Проблемы традиционные — угрозы членам изберкомов, подвоз избирателей на участки, незаконная агитация и подкуп, а также сообщение о заминировании. Явка крайне низкая, что связано, прежде всего, с сезоном отпусков и жаркой погодой. Участки закроются в 20 часов. Имена победителей выборов узнаем уже завтра в утренних выпусках событий».

Параметр, від якого відштовхується редакція, — в цьому окрузі було найбільше кандидатів. Але якщо відштовхуватися від інших параметрів (наприклад, кількість депутатів-клонів), фокус був би зовсім інший — на Дніпропетровській області. Але можна припустити, що увага на Луганській області є невипадковою, адже цей регіон — «рідній» для кандидата «Опозиційного блоку» Бориса Лебедєва. А цю політсилу серед загальнонаціональних каналів «Україна» разом з «Інтером» рекламує найбільше.

Водночас «Інтер» у неділю не приховував своїх симпатій як окремим округам, так і кандидатам.

Фактично, як і у випадку з «Плюсами», «Подробности недели» концентрували найбільшу увагу на тих округах, джинсу про які редакція робила протягом тижня — Херсонська, Луганська та Дніпропетровська області. Волинська область виникає мимоволі. В одній частині ефіру редакція розповідає про явку виборців:

«Дмитро Анопченко, ведучий: Ну, и вот интересно — в Луганской области на депутатский мандат претендовало больше всего кандидатов. Сколько бы вы думали? 108 человек. Ну, и в результате бюллетень там был длиной в полтора метра. Но для того, чтоб вы поняли, мне даже сюда в студию линейку принесли. Так вот посмотрите — вот такой длины был бюллетень. Представляю, как избирателям было легко сегодня на участках разобраться, за кого проголосовать.

Ну, а в Волынской области, просто для сравнения, стать народным избранником изъявили желание только 19 человек.

Самыми активными были на Волыни, а самыми равнодушными — в Херсоне. Это еще не окончательные данные, но по предварительным по состоянию на вечер, незадолго до закрытия участков, на юге страны только каждый 10-й пришел на участки. Даже в Луганске, в прифронтовой зоне, и то, куда больше было».

В іншій частині ефіру — більш детально про процес довиборів. Зокрема, з різних міст на включенні журналісти розповідають про перебіг голосування. Список регіонів незмінний — Херсонська, Луганська та Дніпропетровська області.

Щодо змісту повідомлень із цих регіонів, то якщо про ситуацію в Луганській та Херсонській областях редакція повідомляла рівновіддалено, то з Дніпропетровською областю редакція не впоралася.

Журналіст, посилаючись на згаданий уже невідомий Міжнародний аналітичний центр соціології, каже про перемогу кандидата-самовисуванця Загіда Краснова, якого канал активно рекламував протягом тижня:

«Кор.: На момент закрытия участков в Днепре проголосовало где-то треть избирателей. Что касается результатов — по данным международного аналитического центра социологии, у Загида Краснова 45 % голосов, у Татьяны Рычковой на 4 процента меньше».

Водночас, як повідомляється на сайті Комітету виборців України, за результатами екзит-полів, проведення яких було замовлене організацією, цифри кардинально інші — за Краснова проголосували 30,5 %, а за Ричкову — 46,1 %.

Разом із тим, журналіст «пропіарив» самого Краснова, точніше його штаб. Редакція пустила в ефір синхрон довіреної особи Загіда Краснова Олександра Афанасьєва, який розповідає про порушення:

«Кор.: Делают акцент международные наблюдатели и на огромном количестве двойников на округе. В остальном — нарушения стандартные — попытки сфотографировать или вынести бюллетени, зафиксировано также случаи организованной доставки избирателей на участки.

Александр Афанасьев, доверенное лицо кандидата в народные депутаты Загида Краснова: Мы столкнулись сегодня с беспрецедентным подкупом избирателей, тот который раньше мы даже не видели, начиная от открытого подкупа и заканчивая скрытой агитацией, карусели, игнорирование силовыми органами замечаний, тех нарушений, которые мы выявили».

Отже, лідером за кількістю матеріалів про проміжні парламентські вибори, які мають ознаки замовності, в останній передвиборчий тиждень став канал «Інтер». Протягом тижня редакція видавала позитивні матеріали про кандидатів від «Опозиційного блоку» в Луганській та Херсонській областях Бориса Лебедєва та Анни Середи відповідно, а також про самовисуванця в окрузі Дніпропетровської області, якого підтримував «Опозиційний блок», Загіда Краснова.

Випуски новин «1+1» протягом тижня продемонстрували симпатії до Іллі Киви з округу у Херсонській області, Віктора Шевченка з округу в Івано-Франківській області та до Тетяни Ричкової з округу в Дніпропетровській області.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3510
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду