Обидва захоплених військовими турецьких телеканали відновили ефір

Обидва захоплених військовими турецьких телеканали відновили ефір

16 Липня 2016
1550
16 Липня 2016
12:28

Обидва захоплених військовими турецьких телеканали відновили ефір

1550
Турецькі телеканал CNN Turk і державний канал TRT відновили мовлення після того, як були захоплені 15 липня військовими під час спроби державного перевороту. Канал CNN Turk транслював звернення до громадян чинного президента країни Реджепа Тайіпа Ердогана.
Обидва захоплених військовими турецьких телеканали відновили ефір
Обидва захоплених військовими турецьких телеканали відновили ефір

Про це повідомляє видання Meduza в своєму огляді подій у Туреччині, пов’язаних з державним переворотом.

Увечері 15 липня в Туреччині сталася спроба державного перевороту. Групи військових, які виступали проти режиму Реджепа Тайіпа Ердогана, захопили військову техніку і вертольоти, перекрили два мости через Босфорську протоку у Стамбулі і оголосили, що влада в країні знаходиться в руках військових для того, щоб відновити конституційний порядок і верховенство закону в країні.

Бунтівники захопили телеканали і Генштаб. В першу чергу під контроль був взятий державний канал TRT, в ефірі якого ведучий на вимогу учасників перевороту зачитав повідомлення про захоплення влади. Згодом телеканал припинив мовлення, поряд з його будинком в Анкарі була чутна стрілянина і вибухи.

Пізніше військові захопили телеканал CNN Turk і на кілька годин припинили його мовлення. Згодом і CNN Turk, і TRT повернулися в ефір.

Бунтівники також взяли під свій контроль будівлю Генштабу турецької армії в Анкарі, яке до ранку суботи було відбито. Начальника Генштабу Хусулі Акара взяли в заручники, але згодом його звільнили.

Після початку перевороту в Анкарі та Стамбулі почалися зіткнення між бунтівними військовими і лояльними Ердогану військами. Точна кількість загиблих не встановлена, називаються дані про загибель від 60 до 200 осіб, є відомості про жертви серед мирного населення.

Президент Ердоган звернувся до нації через Facetime. Звернення президента Туреччини в самий розпал державного перевороту транслював канал CNN Turk: Ердоган говорив по телефону з журналістом через систему відеодзвінків Facetime, вбудовану в телефони Apple. Він заявив, що переворот підтримується з Пенсільванії і звинуватив у заколоті ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена, давно проживає в США. Водночас проповідник заявив, що заколот не підтримує і ніякого відношення до нього не має.

Тим часом президент Ердоган звернувся до своїх прихильників. Він використав відеозв'язок з мобільного, аби закликати турецьких громадян виходити на вулиці на підтримку демократії. Як видно з кадрів з вулиць Стамбула і Анкари, багато пішли його заклик, а потім стали святкувати провал перевороту.

До ранку заколотники стали здаватися, повідомляє видання. Як видно на кадрах зйомки з моста через Босфор, військові йшли здаватися з піднятими руками. За підозрою в причетності до заколоту заарештовано понад півтори тисячі осіб. Президент Ердоган заявив, що влада буде ставитися до них так само, як до терористів. Серед заарештованих - п'ять генералів і десятки високопоставлених військових в інші звання.

За інформацією ЗМІ, спробу військового перевороту в Туреччині організував полковник Мухаррем Косе. Окрім нього ЗМІ називають імена інших організаторів: полковника Мехмета Огуза Аккуса, майора Еркана Агина і підполковника Догана Уйсала.

Нагадаємо, після захоплення державного каналу TRT заколотниками в ефірі почали транслювати прогноз погоди. Джерело Sky News повідомляє, що співробітникам телеканалу наказали здати мобільні телефони. Після 03.00 стало відомо, що канал TRT повернувся в ефір.

На фото - прихильники Ердогана на танку заколотників на звільненому мосту через Босфор

Фото: Bulent Kilic / AFP / Scanpix / LETA

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1550
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду