Редакція сайту каналу «Еспресо» заявляє про спробу цензури з боку представника Антикорупційної прокуратури

Редакція сайту каналу «Еспресо» заявляє про спробу цензури з боку представника Антикорупційної прокуратури

15 Липня 2016
1999
15 Липня 2016
19:32

Редакція сайту каналу «Еспресо» заявляє про спробу цензури з боку представника Антикорупційної прокуратури

1999
Редакція порталу каналу «Еспресо» стверджує, що радник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) з питань комунікацій Володимир Гайдаш намагався вчинити тиск на керівництво сайту.
Редакція сайту каналу «Еспресо» заявляє про спробу цензури з боку представника Антикорупційної прокуратури
Редакція сайту каналу «Еспресо» заявляє про спробу цензури з боку представника Антикорупційної прокуратури

Про це йдеться у повідомленні на сайті каналу.

12 липня сайт каналу «Еспресо» опублікував новину «Холодницький попався на хабарі і "висить на гачку", - Кулик», підготовлену на основі заяви прокурора сил АТО Костянтина Кулика щодо діяльності керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького та інших чинних і нинішніх співробітників прокуратури, яку він зробив в інтерв’ю виданню «Обозреватель».  

У новині «Еспресо» не була представлена позиція обвинувачуваних осіб – зокрема, Назара Холодницького.

Інтерв’ю під назвою «Кулик: на моїй справі Ситник і Холодницький "зламають" собі ноги і підірвуть авторитет антикорупційних органів», яке взяла журналістка Аліна Купцова, вийшло на сайті «Обозревателя» 11 липня.

Серед іншого Костянтин Кулик заявив,що пов'язує свою справу «із виконанням їх замовлення керівниками НАБУ і САП - Холодницьким і Ситником». «Повинен зробити ще одну важливу заяву - про роль екс-заступників генпрокурора Віталія Каська і Давіта Сакварелідзе в справі проти мене: Холодницький знаходиться у них "на гачку". Свого часу він попався на вимаганні хабара. Ця інформація стала мені відома нещодавно. Тепер до мене почала стікатися інформація про різні афери Холодницького і Ситника. Частина з неї також дає "пазл" пояснення того, що відбувається.

Так ось, в СІЗО перебував колишній депутат кримського парламенту Василь Ганиш - він голосував за незаконний референдум щодо відокремлення півострова. Холодницький тоді був першим заступником прокурора Автономної Республіки Крим. Він попався на тому, що разом з начальником управління процесуального керівництва вимагав 200 тисяч доларів у Ганиша. Було порушено кримінальне провадження. Займався їм слідчий Опанасенко. За Холодницького заступилися Касько і Сакварелідзе. У підсумку начальник управління процесуального керівництва звільнився, а Холодницький став главою САП. Де зараз ця справа - незрозуміло. З цього приводу сьогодні подаю рапорт генпрокурору Юрію Луценку. Сліди все одно повинні були залишитися. Це все дуже серйозно, адже відбувалося під час конкурсу на посаду антикорупційного прокурора», - заявив пан Кулик.

Редакція «Еспресо» стверджує, що після того, як новина із заявою Костянтина Кулика щодо Назара Холодницького була опублікована на сайті «Еспресо», на зв'язок з редакцією вийшов радник САП з питань комунікацій Володимир Гайдаш і в ультимативній формі зажадав «прибрати наклепницьку статтю з сайту».

Як стверджує «Еспресо», пан Гайдаш наголосив на тому,  що це є «заказуха "Обозревателя"», яку, за його словами, передрукували «зливні бачки». Водночас редакція зазначає, що про заяву Костянтина Кулика повідомили також видання «Газета по-українські» та «Гордон.ua».

«З цього приводу можемо відповісти наступне. Автором заяви про Холодницького є офіційна особа – прокурор сил АТО Костянтин Кулик – який хоч і є фігурантом кримінальної справи, але був поновлений на посаді за рішенням суду. Радимо САП також відстоювати свою честь та гідність у судовому спорі з паном Куликом, якщо його слова є неправдою», - заявляє редакція «Еспресо».

Портал також зазначає, що вимоги зняття публікацій з сайту «несуть невідворотну шкоду іміджу та публічній позиції антикорупційних органів».

«Хочемо також нагадати, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура, незважаючи на активність у розслідуванні резонансних справ, не є "дружиною Цезаря, яка поза підозрами". Ми вважаємо неприпустимою та хамською риторику пана Гайдаша, який взявся забезпечувати комунікацію САП. Такі випади на адресу ЗМІ, на нашу думку, несуть невідворотну шкоду іміджу та публічній позиції антикорупційних органів, на які українське суспільство покладає величезну надію.

Такі ультиматуми та образи, які використовує пан Гайдаш, нагадують найгіршу практику спілкування зі ЗМІ чиновників часів Віктора Януковича, Леоніда Кучми або ж російської влади. Тому вважаємо, що цьому співробітнику САП варто було б вибачитися не тільки перед редакцією сайту "Еспресо", а й перед іншими ЗМІ, які він відверто зневажає», - заявляє «Еспресо».

Водночас редакція сайту  наголошує, що готова у повній мірі співпрацювати та надавати слово представникам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. «Але в рамках відкритого, коректного та цивілізованого діалогу», - зазначає «Еспресо».

У коментарі «Детектору медіа» головний редактор сайту «Еспресо» Сергій Руденко повідомив, що редакція надіслала на адресу САП листа, в якому запропонувала надати позицію антикорупційної прокуратури щодо заяви Костянтина Кулика.

«Детектор медіа» намагається зв’язатися із Володимиром Гайдашем та іншими представниками САП і готовий надати їм можливість висловити свою позицію.

Нагадаємо, київський журналіст Віктор Міняйло, який співпрацював з «Радіо Свобода» та телеканалом ТВі, звинуватив очільника Антикорупційної прокуратури Назара Холодницького у тому, що той безпідставно закрив справу про напад і побиття медійника інспекторами ДАІ «Кобра». Інцидент між журналістом і даішниками стався 31 серпня 2013 року.

Генеральна прокуратура України у відповідь на запит MedaiSapiens повідомила, що досудове розслідування у справі про напад і побиття київського журналіста Віктора Міняйла інспекторами ДАІ «Кобра» 31 серпня 2013 року, яке вів колишній старший прокурор прокуратури Києво-Святошинського району Київської області, а нині очільник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, здійснювалось «відповідно до вимог КПК України з дотриманням повноти та неупередженості під час перевірки заявлених доводів заявника».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1999
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду