Російська журналістка заявляє, що у репортажі з Авдіївки нічого не порушувала

Російська журналістка заявляє, що у репортажі з Авдіївки нічого не порушувала

10 Липня 2016
2193
10 Липня 2016
11:05

Російська журналістка заявляє, що у репортажі з Авдіївки нічого не порушувала

2193
Спеціальна кореспондентка російської «Новой газеты» Юлія Полухіна, яка підготувала репортаж з АТО «Війна повернулася», що викликав критику через начебто розкриття позицій українських військових у промзоні Авдіївки (Донецька область), заявляє, що виконала під час зйомок всі вимоги, про які їй було повідомлено українською стороною.
Російська журналістка заявляє, що у репортажі з Авдіївки нічого не порушувала
Російська журналістка заявляє, що у репортажі з Авдіївки нічого не порушувала

Про це вона написала у публікації «Промка: що залишилось за кадром».

«Зазвичай та частина роботи журналіста, яка пов'язана з отриманням акредитацій, узгодженнями, робочими зустрічами залишається за кадром, тому що читачі беруть в руки газету не для цього. Але раз всім так цікаво, я розповім, як потрапила на «промку». Вважаю це за потрібне в першу чергу тому, що бруд і брехня ллються ще й на моїх колег, яких я вважаю одними з найпрофесійніших і бездоганно чесних українських журналістів», - написала Юлія Полухіна.

За її словами вона отримала в Києві прес-карту, необхідну для роботи в зоні АТО, і разом із журналістами «Громадського» Анастасією Станко та Костянтином Реуцьким вирушила в штаб АТО.

«Вже не знаю, як формально повинна виглядати процедура заявки на відвідування позицій ВСУ. Ми, можна сказати, особисто подали її командувачу ВДВ Збройних сил України генерал-майору Михайлу Забродському. Звання генерал-майора Забродський отримав в серпні 2015 року, а зірку Героя України - роком раніше, коли під його командуванням 95-а аеромобільна бригада здійснила вражаючий рейд в глибокий тил противника.

Це замолода для генерала, дуже сильна і шанована людина, що називається, "батько солдатам". Десантники готові йти за ним на передову. Забродський дав команду дозволити нашій групі роботу в промзоні Авдіївки. Там я і записала з ним невелике інтерв'ю», - повідомила Юлія Полухіна.

Вона стверджує, що при цьому і Михайло Забродський, й інші військові як в штабі АТО, так і на позиціях в «промзоні» Авдіївки знали, з якої країни приїхала журналістка і яке видання представляє.

«З цього приводу було багато жартів про «російського шпигуна». І військові так жартувати мають право, на відміну від людей, у яких сверблять руки використовувати пост як донос. Багато спілкувалися і жартували ми і з Володимиром Сергєєвим, "Кабаном". Це було вночі, між двома обстрілами. Володимир буквально розповів нам все своє життя. Коли прийшла пора спати, він віддав мені свій спальник і розшукав другий - для Насті Станко», - написала журналістка.

Юлія Полухіна заявляє, що коли удень раптово почався другий обстріл, ніхто не давав ні їй, ні журналістам «Громадського» команду припинити зйомку або піти в бліндаж.  Вона стверджує, що журналісти безумовно виконали б будь-які накази військових.

«Будь-яку таку команду ми, безумовно, виконали б, як до того виконали вимогу не знімати ангар, який потрапив під обстріл, зовні. Тому що це, і правда, давало б орієнтири для противника. Тобто ми знімали там, де нам дозволили працювати», - написала вона.

Юлія Полухіна також розповіла, що, коли прибули поранені, журналісти надавали їм першу медичну допомогу.

«Ми виконували свою роботу - тобто фіксували бій, а військові виконували свою. Коли прилетіла 120-я міна і з-під завалу витягли ще живого "Кабана", ми перестали бути просто журналістами. Журналіст на війні не може брати в руки зброю, але повинен допомагати пораненим. Я бігала за бинтами, Настя Станко перев'язувала рани, а Костя Реуцький тягнув носилки до "швидкої допомоги". Ми не питали на це дозволу, і ніхто нас не зупиняв. Але ми отримали - і виконали - команду не знімати шлях евакуації поранених, а також залишатися в ангарі до самого закінчення бою», - написала Юлія Полухіна.

Як відомо, під час обстрілу загинули двоє українських військових через попаданні міни у бліндаж.

Нагадаємо, 7 липня російське видання «Новая газета» опублікувало на сайті репортаж своєї кореспондентки Юлії Полухіної «Війна повернулася», в якому та, описуючи обстріл з боку так званої «ДНР» промзони Авдіївки (Донецька область), перерахувала озброєння українських військових, їхні позивні, повідомила про загибель та поранення кількох із них, зняла фото та відео загиблих.

Скандал із приводу цієї публікації 8 липня підняв у Facebook Масі Найєм, який заявив про неприпустимість розкриття журналістами такого роду інформації, оскільки вона, зокрема, допомагає сепаратистам точніше обстрілювати українські позиції.

Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова заявила, що російська кореспондентка, опублікувавши відео з місць розташування українських військових, порушила правила роботи в зоні АТО, за що її можуть позбавити акредитації.

Як стверджував Штаб АТО, журналісти «Громадського» представили російську журналістку як свого працівника.

За заявою прес-центру Штабу АТО, зранку 8 липня відеосюжет було виставлено на сайті «Громадського». Начебто після оприлюднення відео захисники промзони звернулися з вимогою до керівництва каналу видалити відео, що й було зроблено. Прес-центр ініціював призупинення акредитації Анастасії Станко, Костянтина Реуцького і Юлії Полухіної.

У відповідь «Громадське» розповсюдило заяву, в якій повідомило, що не розміщувало репортаж про бої біля Авдіївки на своєму сайті до узгодження матеріалу з військовими через питання безпеки позицій українських військових. Також у заяві йшлося про те, що мовник протягом двох діб свідомо не повідомляв про загибель військових, свідками якої стали його журналісти. Юлія Полухіна знаходилася разом із журналістами «Громадського» на позиціях українських військових, отримавши дозвіл на зйомку у штабі АТО і узгодивши свій візит із командуванням ВДВ – згідно заяви «Громадського», його журналісти не представляли Юлію Полухіну як свою співробітницю.

«Новая газета» назвала звинувачення прес-центру Штабу АТО «грубими і необґрунтованими» і заявила, що дозвіл на зйомку українських вояків, які тримають оборону в промзоні Авдіївки, журналістці надав командувач ВДВ України, а під час зйомок поруч із нею знаходився прес-офіцер ЗСУ.

Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що Служба безпеки поки що не отримала офіційний запит від прес-центру Штабу антитерористичної операції щодо призупинення акредитації в зоні АТО двох журналістів «Громадського» і журналістки російської «Новой газеты», але обіцяє відреагувати на ситуацію.

У коментарі «Детектору медіа» журналістка Ольга Мусафірова  зазначила, що не вважає дії своєї колеги Юлії Полухіної неправильними: на її думку, цей репортаж є документальним свідченням порушення Мінських домовленостей.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк в коментарі «Детектору медіа» заявила, що ситуація з російською журналісткою підставила дуже багато журналістів, які чудово розуміють, як робити репортажі з зони воєнних дій.

На фото - скрін публікації Юлії Полухіної

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2193
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду