У «Кодексі поведінки кримських татар в період окупації Криму» йдеться про ставлення до ЗМІ

У «Кодексі поведінки кримських татар в період окупації Криму» йдеться про ставлення до ЗМІ

9 Липня 2016
1624

У «Кодексі поведінки кримських татар в період окупації Криму» йдеться про ставлення до ЗМІ

1624
Кримськотатарські активісти розробили і опублікували «Кодекс поведінки кримських татар», які проживають в окупованому Криму в період тимчасової окупації українського півострова російськими військами. Серед засад Кодексу є вимога не співпрацювати з пропагандистськими ЗМІ РФ та сприяти розповсюдженню незалежних кримськотатарських ЗМІ.
У «Кодексі поведінки кримських татар в період окупації Криму» йдеться про ставлення до ЗМІ
У «Кодексі поведінки кримських татар в період окупації Криму» йдеться про ставлення до ЗМІ

Про це повідомляє видання «15 минут».

Кодекс містить в собі основні принципи, яких дотримуються кримські татари щодо окупантів і співвітчизників.

«Не співпрацювати ні в якій формі з пропагандистськими ЗМІ РФ, діючими в Криму, особливо зі ЗМІ, що імітують «лояльність» кримських татар окупантам. Сприяти в будь-яких формах (розповсюдженню. – Ред.)  серед кримських татар інформації з незалежних кримськотатарських ЗМІ, що діють на території континентальної України», - йдеться у п.5 і 6 Кодексу.

Також серед засад Кодексу вказано про необхідність захищати родичів, особливо дітей від впливу пропаганди РФ, вести роз'яснювальну роботу про заходи, що вживаються Україною і світовою спільнотою на захист кримських татар.

Далі «Детектор медіа» публікує текст Кодексу повністю:

«1. Не займати ніяких посад в органах так званих «органах державної влади» РФ на території Криму.

  1. Не вступати ні в які дозволені окупаційними «владою» організації, в тому числі в організації колабораціоністів з числа кримських татар.
  2. Не брати участі у жодних організованих і дозволених окупаційною владою заходах, включаючи так звані «свята», що організовуються для демонстрації російською пропагандою «лояльності» кримських татар окупантам.
  3. Не приймати з рук окупантів незаконно присуджуваних ними «звань» та «нагород».
  4. Не співпрацювати ні в якій формі з пропагандистськими ЗМІ РФ, діючими в Криму, особливо зі ЗМІ, що імітують «лояльність» кримських татар окупантам.
  5. Сприяти в будь-яких формах серед кримських татар інформації з незалежних кримськотатарських ЗМІ, що діють на території континентальної України.
  6. Не давати будь-яких відомостей (показань) у відношенні інших кримських татар і громадян України, які можуть їм нашкодити.
  7. Не брати участь у виконанні гімнів, в церемоніях «шанування» інших символів окупаційної «влади».
  8. Не постачати будь-якими продуктами (товарами) армії і воєнізованих структур окупантів.
  9. Всебічно захищати родичів, особливо дітей від впливу пропаганди РФ, вести роз'яснювальну роботу серед кримських татар про заходи, що вживаються Україною і світовою спільнотою на захист кримських татар.
  10. Надавати будь-яку посильну допомогу кримським татарам та іншим громадянам України, які опинилися жертвами окупаційної «влади».
  11. Допомагати морально і фінансово членам сімей, заарештованих окупаційної «владою».
  12. Допомагати сім'ям, у яких безслідно зникли родичі.
  13. Скрізь, де тільки можливо, говорити рідною мовою, користуватися рідною мовою для спілкування один з одним, навчати дітей кримськотатарській мові.
  14. Сприяти навчанню дітей в середніх і вищих закладах на території континентальної України.
  15. Всіма способами уникати «призову» кримських татар в армію окупантів, допомагати вивозити молодих людей призовного віку на територію материкової України з метою проходження ними служби в українській армії, органах МВС, і кримськотатарського добровольчого батальйону, створеному на території Херсонської області».

Як повідомляв сайт «15 хвилин», роздрукований «Кодекс поведінки кримських татар» 8 липня був доправлений з Чонгара на повітряних кулях до анексованого Криму.

Нагадаємо, у липні в Києві вийшов перший номер оновленої всеукраїнської громадсько-політичної літературної газети «Кримська світлиця», яка друкується українською мовою, і раніше видавалася у Криму - до окупації півострова Росією.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1624
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду