Журналісти «Громадського» не повинні були узгоджувати з військовими свій репортаж з Авдіївки - Попова

Журналісти «Громадського» не повинні були узгоджувати з військовими свій репортаж з Авдіївки - Попова

9 Липня 2016
2351

Журналісти «Громадського» не повинні були узгоджувати з військовими свій репортаж з Авдіївки - Попова

2351
Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова заявила, що журналісти «Громадського» Анастасія Станко і Костянтин Реуцький не мали зобов’язань щодо узгодження відзнятого репортажу з позицій українських військових в промзоні Авдіївки (Донецька область).
Журналісти «Громадського» не повинні були узгоджувати з військовими свій репортаж з Авдіївки - Попова
Журналісти «Громадського» не повинні були узгоджувати з військовими свій репортаж з Авдіївки - Попова

Про це вона написала у своєму Facebook.

Тетяна Попова наголошує, що узгоджувати відзняті матеріали мать тільки журналісти, які працюють в зоні АТО у рамках програми embedment (програма Міністерства оборони України із закріплення журналістів за військовою частиною в зоні АТО).

«"Громадське" у принципі по правилам користування прес-картою АТО не мало ні з ким затверджувати готове відео. Вони не подписували embedment-контракт, по якому б в них був обов'язок показувати відзнятий матеріал. Вони їздили просто по прес-карті АТО, де за правилами є сугубо обмеження на зйомку позицій та інші, які я вчера перерахувала», - написала вона. 

Тетяна Попова нагадала, що рішення «Громадського» показати відзняте в Авдіївці відео прес-офіцерам - це іх особисте рішення. Вона вважає, що це говорить, що журналісти каналу «роблять для захисту воєнних більше, ніж повинні». 

«Звісно, рішення по акредитації буде приймати СБУ, але в цій ситуації всім варто зробити висновки і зменшити рівень емоцій», - зазначила Тетяна Попова.

Раніше вона заявила, що сподівається, що журналісти «Громадського» зможуть довести, що не порушували правил роботи в АТО і не втратять акредитацію. Питання їхньої акредитації вирішується в СБУ.  Масі Найєм, з посту якого почався скандал довкола репортажу «Новой газеты», також визнав, що, на його думку, «Громадське» не винне у розповсюдженні неузгодженого відео.

Варто нагадати, що журналіст «Громадського» Костянтин Реуцький, щодо якого прес-центр Штабу АТО готує подання до СБУ з метою призупинення акредитації в зоні АТО, відкинув звинувачення і заявив, що знімальна група каналу завжди дотримується інструкцій військових.

Нагадаємо, 7 липня російське видання «Новая газета» опублікувало на сайті репортаж своєї кореспондентки Юлії Полухіної «Війна повернулася», в якому та, описуючи обстріл з боку так званої «ДНР» промзони Авдіївки (Донецька область), перерахувала озброєння українських військових, їхні позивні, повідомила про загибель та поранення кількох із них, зняла фото та відео загиблих.

Скандал із приводу цієї публікації 8 липня підняв у Facebook Масі Найєм, який заявив про неприпустимість розкриття журналістами такого роду інформації, оскільки вона, зокрема, допомагає ворогу точніше обстрілювати українські позиції.

Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова заявила, що російська кореспондентка, опублікувавши відео з місць розташування українських військових, порушила правила роботи в зоні АТО, за що її можуть позбавити акредитації.

Як стверджував Штаб АТО, журналісти «Громадського» представили російську журналістку як свого працівника.

Зранку 8 липня відеосюжет було виставлено на сайті «Громадського», заявляє прес-центр Штабо АТО, і начебто після оприлюднення відео захисники промзони звернулися з вимогою до керівництва каналу видалити відео, що й було зроблено.

Через деякий час подібний сюжет вийшов на сайті «Новой газеты» за авторством Юлії Полухіної. Прес-центр АТО зазначив, що відео швидко розійшлося в інтернеті в російських ЗМІ та медіаресурсах так званої «ДНР». Прес-центр АТО ініціював призупинення акредитації Анастасії Станко, Костянтина Реуцького і Юлії Полухіної.

У відповідь «Громадське» розповсюдило заяву, в якій повідомило, що не розміщувало репортаж про бої біля Авдіївки на своєму сайті до узгодження матеріалу з військовими через питання безпеки позицій українських військових. Також у заяві йшлося про те, що мовник протягом двох діб свідомо не повідомляв про загибель військових, свідками якої стали його журналісти. Юлія Полухіна знаходилася разом із журналістами «Громадського» на позиціях українських військових, отримавши дозвіл на зйомку у штабі АТО і узгодивши свій візит із командуванням ВДВ – згідно заяви «Громадського», його журналісти не представляли Полухіну як свою співробітницю.

«Новая газета» назвала звинувачення прес-центру Штабу АТО «грубими і необґрунтованими» і заявила, що дозвіл на зйомку українських вояків, які тримають оборону в промзоні Авдіївки, журналістці надав командувач ВДВ України, а під час зйомок поруч із нею знаходився прес-офіцер ЗСУ.

Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що Служба безпеки поки що не отримала офіційний запит від прес-центру Штабу антитерористичної операції щодо призупинення акредитації в зоні АТО двох журналістів «Громадського» і журналістки російської «Новой газеты», але обіцяє відреагувати на ситуацію.

У коментарі «Детектору медіа» журналістка Ольга Мусафірова  зазначила, що не вважає дії своєї колеги Юлії Полухіної неправильними: на її думку, цей репортаж є документальним свідченням порушення Мінських домовленостей.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк в коментарі «Детектору медіа» заявила, що ситуація з російською журналісткою підставила дуже багато журналістів, які чудово розуміють, як робити репортажі з зони воєнних дій.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2351
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду