Роман Кісь: «Військові та цивільні на Донбасі дуже потребують українських газет»

Роман Кісь: «Військові та цивільні на Донбасі дуже потребують українських газет»

7 Липня 2016
6301

Роман Кісь: «Військові та цивільні на Донбасі дуже потребують українських газет»

6301
Науковець самотужки видає й розвозить на Донбасі україномовну газету
Роман Кісь: «Військові та цивільні на Донбасі дуже потребують українських газет»
Роман Кісь: «Військові та цивільні на Донбасі дуже потребують українських газет»

Філософ, антрополог та етнолінгвіст Роман Кісь намагається власними силами випускати україномовну газету «Поштовх» та розповсюджувати її на території Донбасу. Тексти до газети пише самотужки або ж збирає україномовні матеріали з інших видань та адаптує для свого.

Один випуск «Поштовху» обходиться десь у 4500 грн., розповідає син пана Романа, правозахисник Зорян Кісь, який живе в Києві. На перше число газети Роман Кісь витратив власні заощадження: пенсію та зарплату наукового працівника. Їх вистачило на те, щоб оплатити дизайн, верстку і друк. Другий номер допоміг видати журналіст журналу «Країна» Северин Наливайко.

«Спершу я сприяв матеріалами. Він сказав, що хоче надрукувати дайджест матеріалів саме про гарячий регіон. Я скидав свої матеріали про Донбас, інтерв’ю з його представниками. Надсилав свої і все цікаве, що траплялося на очі про регіон і його проблематику», — розповідає Северин. Колись він робив інтерв’ю для «Країни» з паном Романом — він вийшов на обкладинці.

Щоб видати третє число «Поштовху», Зорян Кісь організував збір коштів на спеціальний рахунок. Цю ініціативу хоче продовжувати надалі.

«Багато хто вважає його дуже непростою людиною, та й сам батько переживає через свою асоціальність. Але мені здається, що саме так в усі часи виглядали справжні філософи, які народились зарано. Ним завжди керує якийсь внутрішній імператив, ірраціональне переконання, що “так має бути” і “цього ніхто, крім мене, не зробить”, — каже Зорян про батька. — Тому він планує зараз переїхати жити на український Донбас і “рятувати” його в той спосіб, який вважає найдієвішим. Я переконаний, що батько не має зараз того визнання, на яке заслуговує. Нема пророка в своїй країні — це саме про нього».

Сам Роман Кісь розповідає: «Поштовх» для нього — більше, ніж просто газета. Він робить її з метою чинити інформаційний супротив російській агресії на Донбасі, підтримувати українські настрої та пропагувати українську культуру в проросійських регіонах країни. «Детектор медіа» розпитав, як це в нього виходить.

Роман Кісь розповів:

— Ще до війни, в 2007–2008 роках, я бував у Донецьку, й не раз. Була презентація моїх книжок, я читав лекції для студентів історичного факультету. Там я надибав групу студентів, молодих людей, які утворили українську громадську організацію «Поштовх», її лідером був Юрко Матущак. Я бачив графіті по донецьких стінах із цією назвою. Потім до них приєднувалися інші студенти. Я мав із ними зустрічі в різних форматах. Їм вдалося видати кілька випусків однойменної газети, яка була офіційно зареєстрована, як і їхня організація.

Після закінчення університету Юрко Матущак став учителем історії в Донецьку. На той час у Києві вже тривав Майдан. Юрко брав активну участь у донецькому Майдані, а також у київському, де опікувався пораненими. Був період, коли їх не відвозили в офіційний шпиталь, бо звідти їх висмикувало СБУ і відправляло в тюрму. Тоді були утворені такі шпиталі по підвалах церков і монастирів, і він влаштовував їх там.

Потім він повернувся в Донецьк, де трохи вчителював. Учні його запитували, до якої спільноти він належить, чи не до майданівської. Коли дізнавалися, що так, казали: «Тоді ми належимо до різних тусовок». Але через місяць уже всі були в майданівській «тусовці». Це розповідь про те, як багато може зробити одна людина.

Коли почалися активні військові дії, він записався в добровольчий батальйон «Дніпро-1» у Дніпропетровську. Буквально через два тижні загинув під час виходу з Іловайського котла.

Перший випуск, який побачив світ десь наприкінці серпня 2015 року, я присвятив світлій пам’яті Юрка Матущака. Він був донеччанином у третьому чи четвертому поколінні. Я був на цвинтарі в Краснопіллі — багато хрестів там були безіменними, його хрест — також, до моменту генетичної ідентифікації. Там була його мати, друзі, також деякі члени колишньої організації «Поштовх», які на той момент були внутрішньо переміщеними особами. І я подумав: чому би не продовжувати?

Ми використали логотип тієї газети, що була за Юрка, графіку літер, спосіб компонування матеріалів тощо. Ця газета неофіційна, андерґраундна, і я думаю робити її такою надалі. Бо як тільки вона стане офіційною — пропаде. Важливий цей громадянський дух. Вона повинна проростати з ситуативності самого життя, від людей. Зі споду, як кажуть на Галичині.

Наклад газети — 1100 екземплярів. Перша й остання сторінки — кольорові. Кілька матеріалів — десь 4–5 — оригінальні, зібрані у волонтерів та професійних журналістів — колишніх донеччан. Переважна більшість — це матеріали з хороших українських журналів, як «Країна» чи «Український тиждень». У «Країні» в мене є помічник, Северин Наливайко. Нам це обходиться близько 4 тис. грн., разом із макетуванням та друком. Таку суму ми можемо далі збирати. Правда, в Академії наук нам сильно, наполовину врізали платню. Під матрац складати не вдається. Раніше я складав під матрац свою пенсію. Зараз трошки коштів зібрали на Facebook, а далі — як Бог дасть. Може, потім звернуся до яких мільйонерів.

Цю газету я особисто розвожу. Вже дві «кравчучки» зламав. Частинами, пачками, наприклад, посилаю в Харків на «Нову пошту». Одну пачку маю в рюкзаку, одну беру з пошти і їду в Слов’янськ електричкою, в Маріуполь. Це два моїх ключових міста. Далі, якщо вийде, думаю розширити географію. Це навіть газетою поки назвати не можна — вийшло два пробних випуски пам’яті друга. Але допоки стане сили, буду її розвозити. Фізично важко роздати на вулиці більше як 150 екземплярів. Багато залишаю місцевим організаціям, наприклад, «Просвіті», й дистрибуцію вони самі роблять.

«Поштовх» — це внутрішній імпульс, який має продовжуватися. Ще й тому, що наше Міністерство інформаційної політики, на мою суб’єктивну думку, безплідне. Два роки минуло з часу звільнення Слов’янська, вони ще досі не збудували телевізійної вежі. Я був на Карачуні, розмовляв із вояками через місяць після визволення Слов’янська. Мовлення треба було відновити через два-три тижні. Тому що інтоксикація мізків, сердець і душ продовжується з тридцяти російських телеканалів, а ми зі свого боку нічого не робимо. Й міністр міг би дати розпорядження якомусь своєму клерку: «Занеси дві-три пачки газет на поїзд Київ–Костянтинівка, передай туди». Такий поїзд їздить чотири рази на день. У кіосках Маріуполя, Слов’янська, Костянтинівки немає українських газет. Я не кажу «україномовних», просто київських. Якоїсь парламентської газети чи урядової. Нічого немає.

Військові та цивільні там дуже цього потребують. Я називаю це додатковою ін’єкцією патріотизму. Бо вони почуваються мішенню супротивника. По них пристрілялися, це пригнічує. Звідси — негативні моменти, як-от пияцтво чи падіння військового духу. Тому потрібні ці ін’єкції.

Не треба казати, що ми програємо інформаційну війну. Ми програємо серця й душі людей. Потрібен не мілітарний наступ, хоча це дуже важливо, а колонізація, культурне насаджування нашого середовища в тих містах. Якщо ми цього не робитимемо, Україна буде дезінтегрована далі.

Звісно, один у полі не воїн. Але хтось мусить то починати й робити. В мене є внутрішнє спонукання продовжити. Юнаки, підлітки на площі в Слов’янську буквально розхоплювали у мене цю газету.

Я думаю про тих хлопців, які там загинули. Ми можемо нагадати про призабуті цінності: мужність і лицарство. Коли вони були завалені тими бетонними плитами в Донецькому аеропорту, й ноги були деформовані тим усім, вони ще відстрілювалися кілька ночей. Межа свободі, честі й того лицарства пролягала через їхні серця. Ця війна має духовне значення для нас. Пацифізм — дурість у цій ситуації. Війна нас цементує, як би цинічно це не звучало.

Фото надані Романом Кісем

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6301
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду