Журналісти втретє оскаржать закриття Військовою прокуратурою справи про напад співробітників СБУ на знімальну групу «Схем»

Журналісти втретє оскаржать закриття Військовою прокуратурою справи про напад співробітників СБУ на знімальну групу «Схем»

6 Липня 2016
2026

Журналісти втретє оскаржать закриття Військовою прокуратурою справи про напад співробітників СБУ на знімальну групу «Схем»

2026
Автор та ведуча проекту «Схеми» Наталка Седлецька заявляє, що журналісти і далі домагатимуться поновлення Військовою прокуратурою кримінального провадження щодо нападу співробітників СБУ на знімальну групу програми «Схеми» (проект «Радіо Свобода»). 5 липня Військова прокуратура втретє закрила кримінальне провадження за фактом перешкоджання співробітниками СБУ законній професійній діяльності журналістів програми «Схеми: корупція в деталях» Михайла Ткача та Кирила Лазаревича.
Журналісти втретє оскаржать закриття Військовою прокуратурою справи про напад співробітників СБУ на знімальну групу «Схем»
Журналісти втретє оскаржать закриття Військовою прокуратурою справи про напад співробітників СБУ на знімальну групу «Схем»

Про це повідомила Наталка Седлецька у коментарі «Детектору медіа».

«Наразі ми з юристами вимагатимемо відвід слідчого, оскільки бачимо в його діях несамостійність та упередженність. Та знову будемо оскаржувати закриття справи.

Кидати це діло не плануємо, оскільки в разі перемоги це нарешті створить прецедент, після якого усі правоохоронці (і не тільки) будуть двічі думати про наслідки перед тим, як перешкоджати законній журналістській діяльності. У разі поразки в українських судах, ми плануємо звертатись до Європейського», - повідомила Наталка Седлецька. 

За словами постраждалого журналіста Михайла Ткача, слідчий прокуратури Іван Дячук не приймає рішення у справі самостійно, з огляду на норми закону.

«Наше джерело повідомляло нас про те, що слідчий у справі Іван Дячук бачить у нашій справі склад злочину, але керівництво Військової прокуратури не бажає псувати відносини з СБУ тому "спустило" молодому працівнику саме таке рішення.

Той факт, що Військова прокуратура втретє закриває справу без проведення жодних додаткових слідчих дій, скоріше говорить на підтвердження отриманої інформації, аніж на її спростування. Під час допитів, на які я ходив ще восени, я спостерігав за тим що питання, які ставив слідчий, він читав з монітора, і в мене складалося враження, що Дячук їх вперше бачить», - повідомив журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач. 

Нагадаємо, 2 жовтня 2015 року співробітники Служби безпеки України затримали в Києві під час виконання професійних обов’язків знімальну групу програми «Схеми» – журналіста Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича – та пошкодили знімальну техніку. Журналісти знімали сюжет про дорогі автомобілі працівників СБУ, що не відповідають їхнім доходам. Під час затримання, як свідчать записи відеокамер управління СБУ, співробітники служби застосували силу.

Військова прокуратура Київського гарнізону тоді відкрила кримінальне провадження за ст. 171 Кримінального кодексу України про перешкоджання законній журналістській діяльності. Однак 6 січня журналіст «Схем» Михайло Ткач повідомив, що кримінальне провадження було закрито 31 грудня 2015 року.

У лютому Печерський районний суд Києва відмовився поновити справу про перешкоджання співробітниками СБУ журналістам програми «Схеми».

28 березня Апеляційний суд міста Києвазадовольнив апеляційну скаргу «Схем» і повернув матеріали кримінального провадження Військовій прокуратурі для поновлення досудового розслідування.

5 квітня Військова прокуратура Київського гарнізону вдруге закрилакримінальне провадження про перешкоджання співробітниками СБУ журналістам програми «Схеми».

Паралельно суд розглянув справу про адміністративне правопорушення з боку представників СБУ. 19 січня Печерський районний суд Києва визнав винним у перевищенні службових повноважень начальника служби охорони пропускного режиму СБУ Юрія Бондарєва, який дав наказ затримати журналістів. На нього наклали стягнення у вигляді двох діб арешту на гауптвахті. 

В СБУ повідомляли, що він готує апеляційну скаргу, але в реєстрі судових рішень немає інших рішень, крім постанови Печерського райсуду про адмінправопорушення.

29 червня  суд вдруге зобов'язав Військову прокуратуру поновити кримінальне провадження за фактом перешкоджання 2 жовтня 2015 року співробітниками Служби безпеки України журналістській діяльності знімальної групи програми «Схеми».

5 липня військова прокуратура Київського гарнізону Центрального регіону втретє закрила кримінальне провадження за фактом перешкоджання співробітниками Служби безпеки України законній професійній діяльності журналістів програми «Схеми: корупція в деталях» (проект «Радіо Свобода») Михайла Ткача та Кирила Лазаревича.

На фото - журналісти після інциденту із співробітниками СБУ

Фото: radiosvoboda.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2026
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду