ІТК виступає проти зауважень Телекомпалати до законопроекту №3504 щодо УПП

ІТК виступає проти зауважень Телекомпалати до законопроекту №3504 щодо УПП

6 Липня 2016
3683

ІТК виступає проти зауважень Телекомпалати до законопроекту №3504 щодо УПП

3683
Індустріальний телевізійний комітет (ІТК) виступає проти зауважень Телекомунікаційної палати України (ТПУ) до законопроекту №3504 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги)».
ІТК виступає проти зауважень Телекомпалати до законопроекту №3504 щодо УПП
ІТК виступає проти зауважень Телекомпалати до законопроекту №3504 щодо УПП

Про це повідомляє Індустріальний телевізійний комітет у прес-релізі.

Цього тижня до порядку денного Верховної Ради України включено Проект №3504, яким пропонується скасувати існуючий принцип формування універсальної програмної послуги по відношенню до загальнонаціональних телеканалів та повернення до рівних, вільних ринкових відносин між зазначеними телекомпаніями та операторами телекомунікацій.

Як зазначається, Телекомунікаційною палатою України були опубліковані пропозиції до Проекту №3504, які ІТК визнав неприйнятними. Індустріальний телевізійний комітет вважає, що  ТПУ пропонує зберегти неможливість існування комерційних відносин між телеканалами та кабельними мережами. В комітеті зазначають, що в разі прийняття запропонованих змін, кабельні мережі отримають одностороннє право вирішувати, які загальнонаціональні канали розповсюджувати та у якому режимі.

«Маємо окремо зазначити, що саме мовники, як ЗМІ, зацікавлені у плюралізмі думок та свободі слова, і надання операторам телекомунікацій такого потужного механізму впливу є безпідставним та загрожує вільному розповсюдженню інформації», – ідеться у релізі.

Крім того, як зазначається ІТК, встановлення заборони на стягнення винагороди за розповсюдження телевізійних програм суперечить засадам законодавства у сфері інтелектуальної власності, яким встановлено, що за правовласниками зберігається право на справедливу винагороду за кожен випадок використання його власності.

«Саме з цих підстав ІТК та телевізійна галузь виступають категорично проти запропонованих ТПУ змін як таких, що спотворюють та нівелюють суть запропонованої народними депутатами прогресивної ініціативи, закладеної у проект №3504, і у разі їх врахування зведуть нанівець усі заходи до встановлення рівних та прозорих правил на ринку, та неминуче призведуть до суттєвих порушень принципів антимонопольного, антикорупційного та господарського законодавства України», – зазначає Індустріальний телевізійний комітет.

ІТК та телевізійна галузь закликають народних депутатів підтримати реформи у галузі телебачення, розглянувши та ухваливши у цілому Проект №3504 у редакції, що запропонована Комітетом свободи слова та інформаційної політики.

Нагадаємо, Телекомунікаційна палата України звернулась до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики щодо недопущення прийняття законопроекту №3504 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги)» та надала власні пропозиції та зауваження до проекту.

З порівняльною таблицею з пропозиціями ТелПУ можна ознайомитись тут.

Нагадаємо, що телевізійний ринок обговорює доцільність зміну складу універсальної програмної послуги (УПП) та перехід до ринкових комерційних відносин між телеканалами і провайдерами.

 У 2015 року було зареєстровано законопроект № 3504 про зміну складу УПП, але після подальшої дискусії в березні 2016 року його було відкликано. Зараз триває робота над новим законопроектом про УПП, а також і над законом про аудіовізуальні послуги.

Індустріальний телевізійний комітет – фахове об’єднання провідних телеканалів, що представляє інтереси телевізійної галузі України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3683
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду