Савченко отримала польського «Орла» і попросила у поляків вибачення за історичні образи

Савченко отримала польського «Орла» і попросила у поляків вибачення за історичні образи

26 Червня 2016
1760
26 Червня 2016
10:17

Савченко отримала польського «Орла» і попросила у поляків вибачення за історичні образи

1760
25 червня у Люблині (Польща) Надія Савченко отримала статуетку «Орел» - польську нагороду імені Яна Карського. Рішенням цьогорічного журі нагороди її вирізнено «За силу духу в боротьбі за людську гідність і честь».
Савченко отримала польського «Орла» і попросила у поляків вибачення за історичні образи
Савченко отримала польського «Орла» і попросила у поляків вибачення за історичні образи

Про це повідомляє «Польське радіо».

Надія Савченко подякувала за підтримку, яку отримала від Польщі як вона особисто, так вся Україна. Українська депутатка нагадала, що обидві держави мають спільну, довгу і не завжди легку історію. На думку Савченко, «якщо хочемо йти вперед», слід вже сьогодні будувати спільне майбутнє таким, яким хочемо його бачити – у дружбі, співпраці та мирі.

«Я готова просити вибачення і прощати. Я прошу вибачення в польського народу, у поляків за ті образи, які були нанесені українцями впродовж нашої нелегкої довгої історії. Я не тримаю зла і не буду згадувати нічого, що було нанесено поляками в образу українцям. Я вважаю, що свого часу Польща та Україна могли мати тісну і дружню історію. Але свого часу через саме такі образи і непорозуміння Богдан Хмельницький розвернувся в бік Росії. Я б дуже хотіла, щоб зараз ми з вами пішли в одному напрямку. Якщо можете - пробачте», - сказала лауреатка цьогорічної нагороди «Орел» Надія Савченко.

«Два роки тому світ дізнався про лейтенанта Надію Савченко, потім стежив за її діями та гідною поведінкою стосовно російських слідчих і згодом, в російській в’язниці та перед російським судом. Українська дівчина не тільки давала відсіч війні, яку вела проти неї Росія, але й сама вела цю війну від імені свого народу, не погоджуючись на те, щоб на її батьківщину хтось приходив зі зброєю і забирав частину її землі, і лякав тим, що відбере ще більше», - сказав Яцек Возьняк, секретар товариства Яна Карського, яке надає нагороду «Орел».

Яцек Возьняк нагадав, що Ян Карський теж був в’язнем совєтів «на польській землі, по яку вони витягнули лапу», а потім «чудом уникнув долі кільканадцяти тисяч польських офіцерів, знищених Сталіним в Катині». Яну Карському вдалося втекти до Варшави.

«Так як лейтенант Карський, так і лейтенант Савченко витримала час неволі. Витримала завдяки силі волі й духу. Витримала теж завдяки підтримці світу вільних людей які хочуть миру», - наголосив пан Возьняк.

«Маємо надію, що "Орел" Яна Карського, який потрапив до твоїх рук, дорога лауреатко, надихне наші народи, щоб будувати добре майбутнє, долати різниці в оцінці нашої спільної історії, а також мати відвагу відстоювати правду, бути солідарними в умовах загрози, разом створювати майбутнє, для якого немає альтернативи», - сказав секретар товариства Яна Карського, під час вручення нагороди «Орел» Надії Савченко.

Ян Карський – учасник польського руху опору, праведник світу. Нагорода «Орел» Яна Карського призначається з 2000 року. Ян Карський говорив, що хотів би, аби нагорода потрапляла до тих, «які гідно про Польщу вміють клопотатися» та ті, які «не є поляками, але бажають Польщі добра». Нагороду було призначено, зокрема, Яцеку Куроню, Лєху Васенсі, посмертно - Борисові Немцову.

Нагадаємо, під час круглого столу в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Надія Савченко пообіцяла зв’язатися із блогером Русланом Коцабою, який визнанний судом в Україні винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засуджений до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. Водночас вона заявила одному з російських журналістів, що їй не потрібні посередники у розмовах з українцями.

Фото: PAP/Tomasz Koryszko

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1760
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Запорожець
2832 дн. тому
Не схожа на людину, яка голодувала три місяці поспіль... Невже черговий "камбат Сємєнчєнко"?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду