Мін’юст України сподівається, що звільнення Клиха і Карпюка відбудеться «в політичній площині»

Мін’юст України сподівається, що звільнення Клиха і Карпюка відбудеться «в політичній площині»

23 Червня 2016
1221
23 Червня 2016
16:32

Мін’юст України сподівається, що звільнення Клиха і Карпюка відбудеться «в політичній площині»

1221
Міністерство юстиції України направило в Російську Федерацію запит на видачу громадянина України, історика, журналіста Станіслава Клиха.
Мін’юст України сподівається, що звільнення Клиха і Карпюка відбудеться «в політичній площині»
Мін’юст України сподівається, що звільнення Клиха і Карпюка відбудеться «в політичній площині»

Про це повідомила перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова, передає «Українська правда».

Вона уточнила, що запит було надіслано одночасно із запитом щодо Миколи Карпюка на виконання Конвенції про передачу засуджених осіб.

«Поки немає реакції РФ (на запит про видачу українця Миколи Карпюка. - Ред.). Ми очікуємо, що це зараз може вирішитися в політичній площині», - сказала вона журналістам.

Наталія Севостьянова наголосила, що значно більше часу займає процедура повернення для виконання покарання, а не обміну. Відповідаючи на уточнююче питання, чи стосується це тільки Миколи Карпюка чи Станіслава Клиха теж, вона сказала: «Так, теж».

При цьому адвокат Миколи Карпюка Докка Іцлаєв розповів, що у справі незаконно засуджених в РФ українців існує три варіанти розвитку подій.

«Перший сценарій: той, який був із Савченко, помилування та обмін. Другий сценарій – передача по лінії Міністерства юстиції, суд визнає дійсним російський вирок і людина передається для відбування покарання в Україні. І третій варіант – це продовження тих юридичних процедур в Росії та потім уже звернення до Європейського суду», - сказав Докка Іцлаєв.

Нагадаємо, 19 травня суд присяжних в Грозному (РФ) визнав винними громадян України Миколу Карпюка та Станіслава Клиха. За версією російського слідства, вони були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія.

Російський правозахисний центр «Меморіал» заявив, що Станіслава Клиха, як і Миколу Карпюка судили за обвинуваченням у начебто участі у війні в Чечні на основі їх власних свідчень, отриманих під тортурами.

Миколу Карпюка російський суд засудив до 22,5 років ув'язнення, Станіслава Клиха - до 20 років. Вони підписали заяву про подачу апеляції на вирок російського суду.

Адвокат розповіла про страшні тортури, які пережив Клих у російській тюрмі

Адвокат Станіслава Клиха повідомила, що його  жорстоко катували в російській в'язниці і, очевидно, «накачували» психотропними препаратами.

У лютому стало відомо, що російський правозахисний центр «Меморіал» визнав політичними в’язнями незаконно утримуваних на території Чечні (Росія) українських громадян Миколу Карпюка та Станіслава Клиха.

Станіслав Клих був затриманий у Росії у 2014 році, коли поїхав до своєї вагітної співмешканки в Орловську область (Росія). У вересні минулого року він заявив, що свідчив під тортурами.

На фото - Станіслав Клих

Фото: Антон Наумлюк, «Радіо Свобода»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1221
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду