Дніпропетровська обласна рада бойкотує реформування комунальної газети «Зоря» - НСЖУ

Дніпропетровська обласна рада бойкотує реформування комунальної газети «Зоря» - НСЖУ

14 Червня 2016
4017
14 Червня 2016
17:07

Дніпропетровська обласна рада бойкотує реформування комунальної газети «Зоря» - НСЖУ

4017
Дніпропетровська обласна влада чотири місяці не виносить на розгляд депутатів рішення зборів трудового колективу дніпропетровської обласної газети «Зоря» про участь у реформуванні друкованих ЗМІ на першому етапі. Натомість у газети планують забрати приміщення редакції.
Дніпропетровська обласна рада бойкотує реформування комунальної газети «Зоря» - НСЖУ
Дніпропетровська обласна рада бойкотує реформування комунальної газети «Зоря» - НСЖУ

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Як інформує виконавчий директор комунального підприємства Дніпропетровської обласної ради (КП ДОР) «Редакції газети "Зоря"» Сергій Чернявський, на зборах трудового колективу 16 лютого більшістю голосів було ухвалено рішення щодо участі трудового колективу редакції у реформуванні друкованого ЗМІ на першому етапі шляхом виходу органів влади із числа співзасновників.

Відповідну пропозицію було направлено наступного дня до Дніпропетровської обласної ради. Відповідно до закону обласна рада має в місячний термін надати своє рішення. Однак через місяць надійшла тільки відповідь про те, що питання про реформування та спосіб реформування КП ДОР «Редакції газети "Зоря"» направлено на розгляд в постійну комісію з питань зв’язків з об’єднаннями громадян і засобами масової інформації Дніпропетровської обласної ради, а також в постійну комісію Дніпропетровської обласної ради з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства.

«Замість того, щоб у місячний строк прийняти рішення про реформування та про спосіб реформування КП ДОР «Редакції газети "Зоря"», повідомити про дане рішення трудовий колектив та надіслати дане рішення Державному комітету телебачення і радіомовлення України, Дніпропетровська обласна рада майже місяць готувала відповідь на пропозицію трудового колективу КП ДОР «Редакції газети "Зоря"» про те, що дані питання передані на розгляд постійним комісіям Дніпропетровської обласної ради», – сказав Сергій Чернявський.

8 червня Комісія з питань зв’язків з об’єднаннями громадян і засобами масової інформації Дніпропетровської облради у присутності головного редактора газети Ксенії Зайцевої вирішила винести на наступне пленарне засідання Дніпропетровської обласної ради 15 червня питання про реформування газети «Зоря – город», «Зоря – область» шляхом виходу обласної ради із складу засновників з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб'єкт господарювання зі збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації. 

Комісія рекомендувала обласній раді прийняти відповідне рішення та надіслати його до Держкомтелерадіо, до Міністерства юстиції та трудовому колективу, а також укласти угоду про зміну засновника та збереження назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості.

Як йдеться у зверненні тредового колективу редакції газети до НСЖУ, незважаючи на рішення комісії, питання що стосуються реформування газети, не були винесені на сесію Дніпропетровської обласної ради 15 червня, що підтверджується додатком до розпорядження «Про скликання четвертої сесії Дніпропетровської обласної ради VІI скликання», опублікованим на офіційній інтернет-сторінці облради.

Оскільки трудовий колектив газети не отримав жодного офіційного повідомлення про хід розгляду пропозиції щодо реформування та рішення Дніпропетровської обласної ради, від газети було надіслано ще одного листа до засновника з проханням дати відповідь.

Водночас редакція дізналася, що Дніпропетровська обласна рада у перелік питань на найближчу сесію винесла питання про передачу приміщень редакції КП «Агропроекттехбуд»:  «передати майно, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Дніпропетровської області у господарське відання комунального підприємства "Агропроекттехбуд" Дніпропетровської обласної ради: нежитлові приміщення загальною площею 47,1 кв. м, приміщення актового залу площею 207,4 кв. м, розташовані за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Комсомольська, 52, закріплені на праві господарського відання за комунальним підприємством Дніпропетровської обласної ради «Редакція газети "Зоря"».

У редакції стверджують, що з 1 січня цього року обласна рада не фінансує газету. Пропозицію укласти угоду на висвітлення діяльності обласна рада проігнорувала.

Як зауважує перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, НСЖУ обурена такою позицією обласної ради у Дніпропетровську, адже зволікання з ухваленням відповідного рішення – це свідоме дискредитування державної медіаполітики.

«На жаль, звернення з приводу недотримання владою законодавства про реформування надходять постійно. Але якщо в більшості до свавілля вдається районна влада, то тут саботувати державну медіаполітику вже вирішили посадовці обласного рівня. Вважаємо таку позицію неприпустимою, особливо в частині намірів влади щодо приміщення. Нагадуємо, що це порушення Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації". Адже приміщення мають віддаватися редакціям у оренду не менш, як на 15 років», – зазначив Сергій Томіленко.

Водночас керівник НСЖУ наголошує, що вірить, що Дніпропетровська облрада все ж піде назустріч колективу «Зорі» та сприятиме виконанню Закону про реформування. «Інакше НСЖУ змушена буде звертатися за підтримкою у цій справі до Комітету ВР з питань свободи слова та до Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів при Президентові України», - заявив Сергій Томіленко.

Нагадаємо, редакція дніпропетровської газети «Зоря», яка є виданням Дніпропетровської обласної ради, направила звернення до Уповноваженої Верховної Ради з прав людини (Обмудсмен) Валерії Лутковської щодо відсутності відповіді на запити, які були направлені на ім’я міського голови Дніпропетровська, голови Дніпропетровської міської ради Бориса Філатова.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4017
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду