Канал «Акцент» заявляє, що не має жодного відношення до сюжетів про сепаратистів 2014 року

Канал «Акцент» заявляє, що не має жодного відношення до сюжетів про сепаратистів 2014 року

9 Червня 2016
2276
9 Червня 2016
11:39

Канал «Акцент» заявляє, що не має жодного відношення до сюжетів про сепаратистів 2014 року

2276
Телеканал «Акцент» стверджує, що не несе відповідальності за відеоматеріали, які були зняті у період захоплення телеканалу влітку 2014-го, і використовуються для звинувачення представників колективу в сприянні сепаратизму.
Канал «Акцент» заявляє, що не має жодного відношення до сюжетів про сепаратистів 2014 року
Канал «Акцент» заявляє, що не має жодного відношення до сюжетів про сепаратистів 2014 року

Головна редакторка телекомпанії «Акцент» Ольга Яцик заявила, що всі звинувачення у сепаратизмі на адресу її та телеканалу, лунають від людей, які втратили контроль над каналом. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Вона також просить «не чіпати людину, яка вручила їй подяку на День журналіста», - голову Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторію Сюмар, яка «не причетна до хворих амбіцій».

«Протягом вчорашнього дня я спостерігаю тотальну істерію серед представників деяких "активістів" у м. Лисичанську. Той бруд, що вони виливають на "ТРК "Акцент" є нічим іншим, як простим безсиллям. Ці люди втратили контроль над телеканалом восени 2014 року і не можуть із цим змиритись. Ті відеоматеріали, що використовуються ними задля підсилення ефекту "сенсації", були зняті у період захоплення телеканалу. Ми не несемо відповідальності за цей контент. Щодо нагороди. Ми не женемося за грамотами, ми працюємо. Працюємо для людей та міста Лисичанська.

Прошу от про що: не смійте чіпати людину, яка ніяк не причетна до ваших хворих амбіцій. Пані Вікторіє Сюмар, наша команда надзвичайно вдячна за довіру, яку нам виказав Комітет та Україна у Вашому обличчі. Нам надзвичайно неприємно, що Вас намагаються втягнути у цей бруд. Мені, як головному редактору, немає у чому виправдовуватись. Я і не буду. У нас є правосуддя і я готова відповісти на різні питання СБУ, МВС, тому що скривати мені нема що. До речі, у нас існує детектор брехні, а ви, шановні "активісти", готові його пройти?))», – написала Ольга Яцик.

Нагадаємо, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики провів виїзне засідання 5-7 червня 2016 року на Донбасі, відвідавши кілька міст та «сіру зону» АТО, проінспектував мовлення та телевежі. Після обговорень проблемних питань відбулися церемонії нагородження представників ЗМІ та прес-офіцерів, приурочене до Дня журналіста. Подання на нагородження до Комітету надійшли від місцевої влади. Зокрема, Ольга Яцик була в переліку тих, кого рекомендувала нагородити Лисичанська міська рада.

Про те, що Комітет свободи слова нагородив нібито сепаратистів написав блогер Денис Казанський. Крім того, як докази він виклав відеосюжети.

У коментарі «Детектору медіа» на телеканалі «Акцент» повідомили, що не мають жодного відношення до цих сюжетів. Головна редакторка Ольга Яцик, якій було вручено подяку Комітету, насправді в той період взагалі працювала в Китаї, а коли були активні дії в Попасній та інших населених пунктах Луганщини, вона працювала там.

«У травні 2014 року канал був захоплений озброєними людьми, після визволення міста 26 липня, у серпні туди зайшли ті люди, які називають себе волонтерами. Вони працювали там по листопад 2014 року. Після того, як вони пішли, було встановлено, що усі кабелі перерізані, нічого не працює, техніки майже немає. І звичайно в той час ніхто ні за що не платив, тому у компанії були великі борги за комунальні послуги. І от зараз ті люди, які намагаються нас у чомусь звинуватити, просто хочуть канал у свою владу. А ті сюжети з озброєними людьми знімав незрозуміло хто, нас там не було. Наш YouTube канал зламали, ми ним не користуємось, у нас немає доступу», – сказала у коментарі «Детектору медіа» Ольга Яцик.

Власники «Акцента» – Лисичанська міська рада (51%) та Енергетична інвестиційна компанія (49%), яка через афільовані компанії належить Сергію Дунаєву та членам його родини. До 2010 року компанія повністю належала Лисичанській міській раді.

Наразі «Акцент» має дві ліцензії: аналогову – 2 год.8 хв. та цілодобову цифрову. В аналогу транслюються новини, погода, реклама та йде ретрансляція Нового каналу. За словами директора телеканалу Анастасії Пазиняк, всі, хто кричав під час нагородження Ольги Яцик «ганьба», насправді або були, або є депутатами від різних політичних сил. Нагадаємо, в міській раді Лисичанська з 36 депутатів – 24 представники Опозиційного блоку, а Сергій Дунаєв (колишній міській голова Лисичанська) – народний депутат від Опозиційного блоку, обраний по мажоритарній системі.

За її словами, фінансує їх тільки Енергетична інвестиційна компанія та трохи грошей вони отримують від ретрансляції Нового та реклами. Міська рада коштів їм не виділяє. У штаті 8 осіб. «Всі хто кричав, що ми переховуємося, говорили неправду. Ми абсолютно відкриті, нам дзвонять люди, ми висвітлюємо проблеми лисичанців. А ці місцеві політики хочуть, щоб ми їх показували і піарили. Ми не проти, якщо це суспільно важлива інформація, а не голий піар», – сказала Анастасія Пазиняк.

Водночас мешканці Лисичанська розповіли, що телеканал «Акцент» весь час розповідає про Сергія Дунаєва та «Опозиційний блок» .

Голова Комітету свободи слова Вікторія Сюмар на своїй сторінці у Facebook написала, що якщо у когось є конкретні факти порушень закону, то нехай звертаються до відповідних органів. 

Колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука назвав виїзне засідання Комітету «сепарським збіговиськом» й обурився тим, що заступник голови ОВЦА Юрій Клименко сів за один стіл в президії з Сергієм Дунаєвим.

Заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Клименко у коментарі «Детектору медіа» зазначив, що сидів у президії в Лисичанську з членами Комітету свободи слова. «Я сидів президії з членами Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики та іншими народними депутатами. Якщо у когось на цих осіб є докази в сепаратизмі, то нехай звертається до відповідних органів», – сказав Юрій Клименко.

На фото - нагородження телеканалу «Акцент»

Фото Світлани Остапи

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2276
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду