«Українська телевізійна академія» закликає Раду не приймати закон про обмеження медіапродукції держави-агресора

«Українська телевізійна академія» закликає Раду не приймати закон про обмеження медіапродукції держави-агресора

2 Червня 2016
2410
2 Червня 2016
13:17

«Українська телевізійна академія» закликає Раду не приймати закон про обмеження медіапродукції держави-агресора

2410
«Українська телевізійна академія» (УТА) звернулася до керівництва Верховної Ради та профільних комітетів парламенту з проханням взяти до уваги позицію організації щодо Проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України стосовно обмеження використання медійної продукції держави-агресора» №4303, розгляд якого планується у сесійній залі Верховної Ради 2 червня.
«Українська телевізійна академія» закликає Раду не приймати закон про обмеження медіапродукції держави-агресора
«Українська телевізійна академія» закликає Раду не приймати закон про обмеження медіапродукції держави-агресора

Копію звернення отримав «Детектор медіа».

Як стверджує УТА, законопроект № 4303 порушує статтю 10 Європейської Конвенції з прав людини, відповідно до якої кожна особа має право притримуватися своєї думки та отримувати і розповсюджувати інформацію і ідеї без будь-якого втручання зі сторони публічної влади і незалежно від державних кордонів.

«Крім того, наголошуємо, що законопроект розповсюджуватиметься на всіх громадян іншої держави, в тому числі тих, хто нічого проти України не вчинив або просто мовчав і не висловлювався, що є також природнім правом будь-якої людини», - заявляє УТА.   

«Українська телевізійна академія» стверджує, що «ведення законами України обов’язковості будь-яких заяв, які культурні діячі, а зокрема громадяни іншої держави, повинні написати та підписати власноруч, та ще й за «примірною формою, розробленою Кабінетом Міністрів України», ставить під сумнів всю правову систему України, шкодить іміджу України на міжнародному терені, і не свідчить про те, що Україна є правовою та демократичною державою».

УТА також зазначає, що вимога в заявах-розписках визнати неправомірність дій і політики власної держави, громадянами якої вони є, ставить під загрозу безпеку цих осіб у їхній країні, а також є тиском на особу.

Організація заявляє, що начебто не відповідає дійсності положення пояснювальної записки до законопроекту, у якій вказано, що «особи, які активно підтримують окупацію території України та політику Російської Федерації щодо України, не повинні отримувати доходи в Україні, податки з яких ідуть на фінансування збройної агресії проти України». УТА стверджує, що дохід іноземних громадян під час їх творчих гастролей, або участі в зйомках тощо, отриманий на території України, згідно з чинним законодавством оподатковується в Україні.

«Пропонований законопроект повертає до зарегульованості, в той час, як у державі узято курс на дерегуляцію. Так, передбачається повернення до практики отримання свідоцтв на проведення гастрольних заходів, які вже раніше діяли і були скасовані. Очевидно, що все це породжуватиме нові  форми корупції», - заявляє УТА.

«Українська телевізійна академія» стверджує, що законопроектом передбачається подача додаткових документів для отримання прокатного посвідчення, але не вказаний механізм їх отримання.

«Наприклад, виробнику європейського/американського/азіатського фільму, будь-якого фільму іноземного виробництва, не важливо чи взяв у ньому участь громадянин держави, визнаної в певній країні «державою-агресором». Таким чином, за логікою автора законодавчої ініціативи, іноземні студії-виробники із усього світу повинні отримати розписку, що видається повним абсурдом! Або ж, дистриб’ютор повинен якимось чином виявити серед учасників громадян Російської Федерації, не маючи доступу до чинних на певний момент паспортів кожного з учасників», -  зазначає УТА.

Організаця також стверджує, що наслідками раніше введених заборон (зокрема заборон, введених Законом України Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України, Відомості Верховної Ради (ВВР), 2015, № 18, ст.131; заборон трансляції на території України телеканалів країни-агресора) є зростання перегляду телепрограм в інтернеті, зокрема – на піратських ресурсах.

«Закликаємо до прийняття дійсно корисних законопроектів, у тому вигляді як вони розроблені всією індустрією, за участю профільних державних органів і не підтримувати лобістські законопроекти, які гублять українське кіно- і телеіндустрію!», - закликає «Українська телевізійна академія».

Нагадаємо, 25 березня група народних депутатів зареєструвала законопроект № 4303 «Про внесення змін до деяких законів України стосовно обмеження використання медійної продукції держави-агресора».

Законопроектом пропонується:

- встановити додаткові умови ретрансляції на території України програм телерадіоорганізацій, які підпадають під юрисдикцію держави-агресора, а саме: запровадити процедуру їх ліцензування;

- встановити додаткові умови щодо видачі прокатних посвідчень на фільми, за участі фізичних осіб – резидентів держави-агресора, а саме: надання такими особами заяви про засудження окупації території України державою – агресором;

- заборонити трансляцію телерадіоорганізаціями музичних творів, вперше оприлюднених після 1 січня 2014 року, за участю осіб, включених до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, та/або принаймні один з авторів (співавторів) або виконавців (співвиконавців) яких є громадянином держави-агресора за умови, що відсутні достовірні дані, що цей автор (співавтор) або виконавець (співвиконавець) публічно висловлювався про засудження окупації території України державою-агресором;

- встановити обмеження щодо здійснення гастрольних заходів гастролерів, пов’язаних з державою-агресором, зокрема заборонити проведення гастрольних заходів гастролерів, пов’язаних з державою-агресором, якщо гастролер до початку відповідного гастрольного заходу не надав організаторам гастрольного заходу письмову заяву про засудження окупації території України, за винятком передбачених законопроектом випадків;

- передбачити, що для проведення гастрольного заходу гастролерів, пов’язаних з державою-агресором, необхідним є отримання свідоцтва про проведення гастрольного заходу;

- встановити особливості участі в театральних постановках осіб, пов’язаних з державою-агресором, зокрема передбачити, що творчий працівник, член художнього, артистичного персоналу театру, який є громадянином держави-агресора, може приймати участь у виставах, театральних постановках, на території України, виключно після підписання ним заяви про засудження окупації території України державою-агресором.

Щоб транслювати фільми, учасниками яких є громадяни держави-агресора, або музичні твори, авторами чи виконавцями яких є громадяни держави-агресора, мовники мають подавати до державних органів докази засудження цими особами окупації території України.

У пояснювальній записці автори законопроекту стверджували, що мають на меті обмежити участь громадян держави-агресора, які активно підтримують окупацію території України та політики Російської Федерації щодо України, в театральних постановках, теле- та кінофільмах, гастрольних заходах, а також обмежити трансляцію музичних творів за участі таких осіб.

Члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 13 квітня, розглянувши законопроект № 4303 «Про внесення змін до деяких законів України стосовно обмеження використання недійної продукції держави агресора», внесений народними депутатами Миколою Княжицьким, Сергієм Висоцьким, Олександром Опанасенком та іншими, вирішив рекомендувати авторам вилучити зміни до закону «Про телебачення і радіомовлення».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2410
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду