Lviv Media Forum: післямова. Медіапідсумки 23–29 травня 2016 року

Lviv Media Forum: післямова. Медіапідсумки 23–29 травня 2016 року

30 Травня 2016
2804
30 Травня 2016
11:00

Lviv Media Forum: післямова. Медіапідсумки 23–29 травня 2016 року

2804
Lviv Media Forum: післямова. Медіапідсумки 23–29 травня 2016 року
Lviv Media Forum: післямова. Медіапідсумки 23–29 травня 2016 року

Минулого тижня багато журналістів побували у Львові на медіафорумі. Про що говорили спікери заходу, ви можете, зокрема, прочитати тут, тут, тут і тут (а ще за тегом і спецтемою «Львівський медіафорум»). А я сьогодні поділюся з вами враженнями від самого Львова.

Отже, це місто, де одночасно:

- на центральній площі тривають Дні Америки у Львові;

- у церкві читають проповідь для шкільних випускників;

- у номері готелю транслюють російські «Первый канал» та «РТР Планету»;

- на конференції просять заповнити анкету, вказавши свою «етнічність» із варіантами «титульна більшість / меншість»;

- серед відвідувачів опери чути переважно польську мову, а програмку запросто можна купити за злоті.

Що б ви сказали про місто з такими подекуди діаметрально протилежними настроями? Це плюралізм думок? Чи вибухонебезпечна суміш?

Зі свого боку можу зазначити, що така картина характерна не тільки для Львова: приблизно так само хитає всю країну. Нині Україна — це ніби пацієнт зі складними переломами кінцівок: від того, наскільки правильно буде зрощено кістки, залежить, чи зможе він бігати.

Минулого тижня тривали дебати довкола законопроектів про квоти на україномовний радіоконтент, яких тепер два: до раніше поданого № 3822 авторства Олега Медуниці, Ігоря Артюшенка, Віктора Кривенка, Павла Кишкара та Сергія Рудика 25 травня долучився альтернативний № 3822-1, поданий Оленою Кондратюк, Іриною Геращенко, Владиславом Севрюковим, Григорієм Шверком, Олександром Абдулліним, Андрієм Лозовим, Іваном Крулько, Оленою Колгановою, Ольгою Черваковою та Бориславом Березою. Нагадаю: законопроект № 3822, зокрема, пропонує замість передбаченої чинним законом для радіо квоти 50 % пісень українських авторів і виконавців запровадити квоту 35 % пісень (словесно-музичних творів) державною мовою. Квота ця має дотримуватися як протягом доби, так і в часових проміжках з 6:00 до 12:00, з 12:00 до 18:00 та з 18:00 до 24:00 години. Натомість законопроект № 3822-1 містить, серед іншого, такі пропозиції:

- радіоорганізації мають забезпечувати частку музичних творів із текстом державною мовою не менше 35 % загального обсягу пісень, поширених протягом доби. У проміжку з 6:00 до 22:00 години частка музичних творів із текстом державною мовою має становити не менше 70 % від загального обсягу поширених радіоорганізацією музичних творів із текстом державною мовою;

- ця вимога не розповсюджується на розмовні радіостанції та радіостанції, музичний формат яких унеможливлює дотримання вищезазначених вимог;

- у квоту пропонується зараховувати ведення дикторами інформаційних, інформаційно-аналітичних та розважальних передач державною мовою в обсязі не менше 50 % загальної тривалості передач.

27 травня відбулася прес-конференція на підтримку законопроекту № 3822. Від розробників документа на прес-конференції виступав Сергій Оснач із руху «Відсіч», від депутатського корпусу — заступник голови Комітету свободи слова (головного комітету для обох законопроектів) Сергій Висоцький («Народний фронт»). Останній також входить до міжфракційного об’єднання «Наступ», яке утворилося в середині березня та артикулює своєю метою боротьбу з «русским миром». Крім Сергія Висоцького, до цього об’єднання входять Андрій Левус, Микола Княжицький, Олег Медуниця, Олена Масоріна, Ігор Лапін («Народний фронт»), Ігор Артюшенко, Вадим Денисенко (БПП), Олександр Опанасенко («Самопоміч») та позафракційний лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош. На момент утворення «Наступу» його учасники анонсували розробку десяти законопроектів і з того часу частину з них уже зареєстрували (зокрема, законопроект № 4303, що, серед іншого, пропонує заборонити гастролі театрів та акторів із держави-агресора за винятком тих, хто відкрито засуджує політику Росії).

23 травня Держкіно оголосило про громадське обговорення складу нової Експертної комісії з питань розповсюдження та демонстрування фільмів — попередній склад комісії, нагадаю, було розпущено 19 квітня, після голосування проти відкликання прокатного посвідчення в серіалу «Не зарікайся» виробництва продакшну Front Cinema на замовлення телеканалу «Україна».

Пропозиції щодо схвалення або відхилення поданих до оновленої комісії кандидатур Держкіно приймає в паперовому або електронному вигляді до 31 травня включно. Наразі подано 43 кандидатури, в тому числі троє — кінокритик Сергій Васильєв, кінознавчиня Оксана Волошенюк та викладачка КНУ ім. Карпенка-Карого Людмила Серебренікова — від ГО «Детектор медіа» як одного з суб’єктів подання. Але загалом, як пожартувала одна моя колега, проглядаючи список кандидатур: «“Квартал 95” починає й перемагає».

До стимулювання громадського обговорення кандидатур підключилася ініціативна група «#КіноКраїна», яка об’єднує StarLightMedia, Inter Media Group, «Медіа Групу Україна», Film.ua Group, Star Media, Pro TV, студію «Квартал 95» і Одеську кіностудію. Вони, до речі, не змогли ідентифікувати професійних заслуг чотирьох із 43 кандидатів: самовисуванця Владислава Гудзія, Ігоря Євтушка (Спілка української молоді в Україні), Олега Слабоспицького («Громадський сектор Євромайдану») та Олександра Шаповала (ГО «Партнери цифрового правозахисту»).

А найщасливіша новина минулого тижня — звільнення з російської в’язниці й повернення в Україну Надії Савченко. Ми щиро раді за Надію та її рідних і вітаємо її на Батьківщині.

Фото — lvivmediaforum.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2804
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду