Мінфін двічі відмовився виділити гроші на телевежу на Донбасі, яка може відновити українське мовлення – Стець

Мінфін двічі відмовився виділити гроші на телевежу на Донбасі, яка може відновити українське мовлення – Стець

27 Травня 2016
1880
27 Травня 2016
12:14

Мінфін двічі відмовився виділити гроші на телевежу на Донбасі, яка може відновити українське мовлення – Стець

1880
Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що відновлення українського мовлення на контрольовані українською владою і окуповані сепаратистами території здійснюється без залучення коштів із держбюджету. За його словами, Мінфін поки не дає згоди на виділення грошей на побудову нової телевежі на Донбасі, яка могла б забезпечити покриття регіону українським мовленням.
Мінфін двічі відмовився виділити гроші на телевежу на Донбасі, яка може відновити українське мовлення – Стець
Мінфін двічі відмовився виділити гроші на телевежу на Донбасі, яка може відновити українське мовлення – Стець

Про це міністр сказав в інтерв’ю виданню «Ліга.net».

У відповідь на питання журналіста, чи виділялися державою гроші для відновлення українського мовлення на Донбасі Юрій Стець сказав:  «Виділялися гроші? Державою - ні. Крапка. Для того, щоб відновити там мовлення, потрібно звільнити Луганськ і Донецьк. Не секрет, що найбільші вишки з найпотужнішими передавачами в тому регіоні знаходяться в Луганську і Донецьку. Можна побудувати свої нові вишки, і ми подали такий проект на розгляд Кабміну, але навіть в разі позитивної резолюції побудувати їх за місяць-два не вийде. А повісити на дерева поруч з будинками передавачі і антени - це не дасть результату».

За його словами, міністерство інформаційної політики (МІП) працює над тим, щоб встановити на лінії зіткнення нові потужні передавачі, надані безкоштовно країнами-партнерами.

«Проте максимально, що ми можемо робити в цій ситуації, ми робимо. Якщо подивитися звіти по напрямку встановлення українського телерадіомовлення в Донбасі, то ви побачите успішні спроби міністерства отримати техніку та обладнання (аналогові передавачі) у наших партнерів: США, Литви і Польщі на безоплатній основі. У міністерстві створена комісія, яка займається поширенням цього обладнання на місцях. Це першочергове завдання міністерства. І вже зараз близько 25 передавачів стоять на лінії зіткнення. Але чи можуть вони покрити весь периметр зіткнення українським сигналом? Ні, не можуть. Це не дозволяє рельєф місцевості», - сказав Юрій Стець.

Він підкреслив, що міністерство пропонує «в певних містах українського Донбасу, там де дозволяє рельєф місцевості, поставити телевежі». Водночас, на будівництво нових телевеж на Донбасі потрібно виділення коштів з бюджету. Цю пропозицію поки що не підтримало керівництво Мінфіну в двох складах уряду.

«Залежно від висоти і від місцевості це може бути від двох до 20 мільйонів гривень. Все подано в Кабмін, узгодження проходить в трьох міністерствах: Мін'юст, Мінфін і Мінекономіки. Це подавалося ще при минулому уряді, але, на жаль, ми отримали висновок Мінфіну про те, що грошей уряд не може виділити. Ми подали той же пропозицію знову в новому Кабміні, проговорювали це з депутатами, і знову, на жаль, прийшла відповідь Мінфіну, що ми не можемо виділити гроші з резервного фонду. Пробуємо ще раз. Якщо знову відмовлять, то ми підемо через Верховну Раду. Думаю, ми знайдемо необхідну кількість депутатів, які через бюджетний комітет проведуть це рішення, і сесійний зал нас підтримає», - заявив Юрій Стець.

Поки коштів не виділено, міністерство реалізує проект встановлення на лінії зіткнення супутникових антен, придбаних спонсорським коштом.

«Крім цього, розуміючи, що через рельєф є проблеми з сигналом ми, знову ж таки, не за гроші бюджету, а за спонсорські встановлюємо там супутникові антени, супутникове обладнання. Зараз близько 150 антен і тюнерів передані на периметр зіткнення - без копійки з бюджету. За рахунок неурядових донорських організацій», - повідомив міністр.

Нагадаємо, радник міністра інформаційної політики, народний депутат України Олександр Бригинець повідомив, що встановлення на контрольованій українською владою території Луганської області 135-метрової телевежі забезпечить доступ до ефірного мовлення українських телеканалів всім мешканцям області.

Раніше заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова повідомила, що у Луганській області буде зведено 135-метрову вишка - точне розташування я вона не назвала з огляду на безпеку. «Вона повинна добивати до Луганська, але представники «ЛНР» дуже активно займаються глушінням, хоча мовлення з високою телевежі на потужних передавачах їм буде глушити складніше», - сказала вона.

Тетяна Попова також повідомила, що в Луганській області буде встановлено готову телевежу, яку надали партнери. За її словами, вежа буде зібрана влітку. У березні вона сказала «Детектору медіа», що «ще одну вежу ми повинні встановити в Луганській області, вона вже готова, але ще не надійшла до України від наших партнерів, і чекати її треба ще пару місяців».

У травні Олександр Бригинець повідомив, що 180-метрова телевежа на горі Карачун поблизу Слов’янська (Донецька область) готова до встановлення. Для початку монтажу конструкцій потрібне погодження Держбудінспекції.

Фото: «Ліга.net»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1880
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду