Процедуру «декомунізації» повинні пройти 137 друкованих ЗМІ - Держкомтелерадіо

Процедуру «декомунізації» повинні пройти 137 друкованих ЗМІ - Держкомтелерадіо

24 Травня 2016
1598
24 Травня 2016
18:17

Процедуру «декомунізації» повинні пройти 137 друкованих ЗМІ - Держкомтелерадіо

1598
Держкомтелерадіо проаналізувало стан виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їхньої символіки», яким забороняється державна реєстрація друкованого ЗМІ, назва якого містить символіку комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів. Загальна кількість друкованих ЗМІ, які підлягають процедурі «декомунізації», складає 137: Донецька область - 44, Луганська - 22, місто Київ - 12, АРК - 10, Одеська - 7, Харківська - 6.
Процедуру «декомунізації» повинні пройти 137 друкованих ЗМІ - Держкомтелерадіо
Процедуру «декомунізації» повинні пройти 137 друкованих ЗМІ - Держкомтелерадіо

Про це йдеться на сайті відомства.

Із згаданих 137 друкованих видань, які підлягає процедурі «декомунізації», 56 не надали відповіді на звернення територіальних управлінь юстиції щодо виконання вимог Закону; 4 проводять заходи з перереєстрації; 4 перереєстровано; 21 свідоцтво визнано таким, що не підлягає видачі; 10 свідоцтв визнано такими, що втратили чинність; 3 свідоцтва визнані недійсними; 25 знаходяться на непідконтрольній Україні території; 9 реєстраційну справу передано до Мін’юсту; 3 порушення вимог Закону відсутні; 2 заходи з «декомунізації» не вжито.

«Фактично правові підстави щодо скасування державної реєстрації встановлені по відношенню до 67 друкованих ЗМІ або 49% від їх загальної кількості. Наразі Міністерство юстиції готує правову позицію щодо звернення до суду для ухвалення відповідного рішення», - повідомляє Держкомтелерадіо.

Найкраща ситуація з реалізації заходів спрямованих на дотримання закону склалася у Волинській, Закарпатській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській областях та місті Києві.

У таких областях, як Вінницька, Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Чернігівська, Тернопільська, Рівненська немає друкованих ЗМІ, що підпадають під процедуру «декомунізації».

За ініціативи Держкомтелерадіо структурні підрозділи з питань інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрацій здійснюють моніторинг ситуації у сфері друкованих засобів масової інформації у контексті дотримання  даного Закону на відповідній території.

Відомство нагадує, що на сайті Українського інституту національної пам’яті розміщено рубрику «декомунізація», в якій надаються відповідні методичні рекомендації, представлено інфографіку. Фахівці Інституту готові надавати консультації із зазначеного питання усім зацікавленим особам.

Нагадаємо, у лютому перша заступниця міністра юстиції Наталія Севостьянова заявила, що згідно із законом «Про декомунізацію» 107 друкованих ЗМІ в Україні мають змінити свою назву. Хоча терміни для перейменування давно минули, Мінюст поки не застосовував ніяких заходів для стимуляції чи покарання ЗМІ, які не змінили свої назви.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1598
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду