«Слідство.Інфо» vs. ICU: раунд 2. Медіапідсумки 16–22 травня 2016 року

«Слідство.Інфо» vs. ICU: раунд 2. Медіапідсумки 16–22 травня 2016 року

22 Травня 2016
2983
22 Травня 2016
18:26

«Слідство.Інфо» vs. ICU: раунд 2. Медіапідсумки 16–22 травня 2016 року

2983
«Слідство.Інфо» vs. ICU: раунд 2. Медіапідсумки 16–22 травня 2016 року
«Слідство.Інфо» vs. ICU: раунд 2. Медіапідсумки 16–22 травня 2016 року

Цього тижня вийшов другий випуск програми «Слідство.Інфо», присвячений офшорам Петра Порошенка (перший, нагадаю, був 3 квітня). Цього разу автори сюжету відмовилися від емоційних паралелей з військовими діями й зосередилися на сухих фактах, намагаючись довести, що юристи Президента в обхід українського законодавства перевели з України на Кіпр 4 млн євро. Лінія захисту президентських радників зосередилася на доведенні того, що фактичного переказу коштів не було, а натомість мав місце обмін статутного капіталу на акції. Протягом трьох днів сторони зробили в бік одна одної кілька пострілів через ЗМІ: 18 травня в ефірі «Громадського ТБ» та «UA:Першого» вийшла власне програма, 19 травня піарники ICU розіслали в ЗМІ документи, які мали на меті спростувати подану в ній інформацію, 20 травня журналісти «Слідства.Інфо» на підтвердження правильності своїх висновків оприлюднили коментар юристки з Кіпру, а того ж дня ввечері піарники ICU розіслали в ЗМІ контр-коментар юридичного радника президентської компанії з того-таки Кіпру.

На фоні цього публічного «обміну люб’язностями» в стінах парламенту розгортався паралельний процес: 18 травня, до виходу програми в ефір, її керівник Дмитро Гнап разом з іншими журналістами-розслідувачами взяв участь в антикорупційних слуханнях, організованих Комітетом по боротьбі і запобіганню корупції, а 20 травня нардепи Олег Ляшко, Віктор Вовк, Олег Березюк, Єгор Соболєв та Юлія Тимошенко зареєстрували проект постанови №4704 «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів, оприлюднених у засобах масової інформації щодо використання офшорних компаній Президентом України та іншими вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави». Так що історія з президентськими офшорами ще дуже далека від завершення.

Наприкінці тижня знову запрацював сайт «Миротворець», який вивісив оновлений список журналістів, що отримували акредитацію в «ДНР». Оновлений список датований лютим 2016 року, містить 5412 записів, серед яких 2082 стосуються російських журналістів, 1816 – журналістів інших країн, а решта, за виразом авторів «Миротворця», – «місцевої проросійської терористичної босоти». Я вже писала минулого тижня, що під шумок кампанії з дискредитації журналістів окремі політики почали говорити про необхідність встановити державний контроль за контентом ефірних та кабельних телеканалів, організувати законодавчу та технічну можливість блокування інтернет-ресурсів, що розпалюють ворожнечу, ненависть і підривають національну безпеку України (ураховуючи гучність скандалу, зараз під роздачу потраплять антипіратські ініціативи), а також збільшити фінансування для інформування українських громадян на тимчасово окупованих територіях. Інформування громадян у Криму та окупованому Донбасі – справа хороша, а от що стосується державного контролю за контентом ЗМІ, то для наочності наслідків такого кроку можу навести діалог з одного забороненого нині серіалу про післявоєнну Одесу:

«– Ти під час війни румунам збрую шив.

Я з гнилої шкіри її шив. І трьох євреїв у себе переховував.

Вони ж на тебе й шили. Ти їм і досі не сказав, що війна закінчилася».

До речі, про заборони. 17 травня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо визначення передач європейського виробництва)». Закон виключив російський продукт з європейського і, таким чином, включив його до 30-відсоткової неєвропейської квоти. І, що ще важливіше для телеринку, до цієї ж 30-відсоткової квоти він включив російсько-українську копродукцію, яка раніше не потрапляла під обмеження (щоправда, не знаю, чи не стане наразі більше так званих програм-контейнерів). І поки «Опоблок» та «Інтер» протестують проти цього законопроекту, зареєструвавши в парламенті проект відповідної постанови, гравці з амбіціями на продакшн-ринку намагаються прискорювати продаж свого контенту на нові території. Зокрема, цього тижня Film.ua Group відзвітувала про продаж на Marché du Film анімаційного фільму «Руслан і Людмила» в Польщу (Polsat), Францію (KLB), Болгарію (ProFilms) та Іран (Cinema 24), а фентезі «Сторожова застава» – в Іран (Cinema 24). А «1+1 медіа» підбила підсумки продажу десяти своїх розважальних і документальних проектів у Польщу, Казахстан, Латвію, Естонію, Молдову, Ізраїль, Білорусь та Росію (серед цих проектів, до речі, є й багатостраждальний «Інспектор Фреймут», який уже показали в Польщі).

На відміну від минулого тижня, коли «Громадське ТБ» пережило кілька публічних негативів, цього тижня на його вулицю прийшло свято: мовник отримав згоду Нацради на видачу йому супутникової ліцензії на десять років. А в НТКУ все було навпаки: після радісного минулого тижня в зв’язку з перемогою Джамали на «Євробаченні-2016» цього тижня до мовника прийшла сумна звістка – він програв апеляцію Euronews щодо стягнення понад 10 млн євро і в результаті навіть може стати банкрутом. Попереду – касація. А також – спільна стратегічна сесія «Громадського ТБ» із Суспільним мовником, призначена на червень. Нагадаю, що сторони мають до кінця року напрацювати дорожню карту співпраці на наступні п'ять років.

А наостанок покажу вам цікавий інтернет-експеримент: ТСН.ua запустив у YouTube слоумуві «Голодні ігри» і пропонує глядачам у режимі реального часу спостерігати за тим, що станеться швидше – зіпсується гамбургер чи проросте грядка. На жаль, глядачі цей експеримент поки не оцінили, але мені здається, що колег варто заохотити за сміливість: діджитал підкорюється лише тим, хто не боїться помилятися.

Фото - www.cloudpro.co.uk

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2983
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду