Апарат Верховної Ради пропонує створити громадську раду парламентських кореспондентів

Апарат Верховної Ради пропонує створити громадську раду парламентських кореспондентів

12 Травня 2016
1367
12 Травня 2016
16:32

Апарат Верховної Ради пропонує створити громадську раду парламентських кореспондентів

1367
Представники апарату Верховної Ради запропонували створити громадську раду парламентських кореспондентів, яка б врегульовувала питання етичної поведінки журналістів та порушення положення про акредитацію.
Апарат Верховної Ради пропонує створити громадську раду парламентських кореспондентів
Апарат Верховної Ради пропонує створити громадську раду парламентських кореспондентів

На засіданні Комітету з питань свободи слова та інформації 11 травня було розглянуто пропозицію щодо створення громадської ради парламентських кореспондентів. Про необхідність такої ради вже неодноразово зазначали в прес-службі апарату парламенту, до якої надходять скарги на поведінку представників ЗМІ.

За словами керівника прес-служби апарату парламенту Ірини Кармелюк, прес-служба практично нікому не може відмовити в акредитації, і наразі до Верховної Ради акредитовано понад 3 700 журналістів, це при тому, що ложа преси може вмістити 70.

«Не всі акредитовані пишуть про діяльність парламенту чи про законопроектну роботу. А на деяких надходять скарги, що вони неетично поводяться, і просять, щоб ми позбавили їх акредитації. Ми б хотіли розділити цю відповідальність», – сказала Ірина Кармелюк.

На засіданні було також розглянуто проект положення про громадську раду парламентських кореспондентів при прес-службі апарату Верховної Ради України. Відповідно до проекту, громадська рада є постійно діючим консультативно-дорадчим, колегіальним, експертним та моніторинговим органом, створеним на громадських засадах при прес-службі апарату Верховної Ради України.

Громадська рада має здійснювати координацію у сфері співпраці представників засобів масової інформації разом з апаратом Верховної Ради, проводити експертно-консультативну роботу, надавати висновки та рекомендації за результатами розгляду спірних питань та ситуацій, які виникають у інформаційному просторі і журналістському середовищі.

До ради пропонується обрати 11 найдосвідченіших парламентських кореспондентів, які багато років висвітлювали діяльність Верховної Ради, представники телеканалів, радіо, друкованих ЗМІ, інформаційних агенцій та інтернет-видань. Члени Комітету свободи слова висловили побажання, щоб до процесу створення ради парламентських кореспондентів долучилася також і громадська рада при їх Комітеті.

Нагадаємо, на засіданні 20 квітня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув звернення керівника прес-служби Апарату парламенту Ірини Кармелюк про позбавлення акредитації журналіста «РІА Новини Україна», громадянина України Андрія Аношина.

Раніше прес-служба парламенту закликала медіаспільноту розробити жорсткіші правила акредитації журналістів в Верховній Раді.

На фото - Ірина Кармелюк

Фото: Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1367
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду