Лутковська вимагала блокування сайту «Миротворець», який опублікував персональні дані журналістів

Лутковська вимагала блокування сайту «Миротворець», який опублікував персональні дані журналістів

11 Травня 2016
1774
11 Травня 2016
17:42

Лутковська вимагала блокування сайту «Миротворець», який опублікував персональні дані журналістів

1774
Омбудсмен Валерія Лутковська заявила, що підтримує представників ЗМІ, які обурилися оприлюдненням на сайті «Миротворець» персональних даних журналістів різних країн світу, які отримували акредитацію у «ДНР», аби мати можливість працювати на окупованій терористами території.
Лутковська вимагала блокування сайту «Миротворець», який опублікував персональні дані журналістів
Лутковська вимагала блокування сайту «Миротворець», який опублікував персональні дані журналістів

Про це йдеться у заяві омбудсмена, повідомляє «Українська правда».

«Уповноважений Верховної Ради з прав людини підтримує заяву представників ЗМІ, які висловили своє обурення фактом оприлюднення на сайті "Миротворець" персональних даних журналістів, які отримували акредитацію у так званих ДНР/ЛНР», - повідомила Валерія Лутковська.

Вона додала, що ще минулого року зверталась до керівництва СБУ та МВС з вимогою «встановити осіб, причетних до незаконного зберігання, використання та поширення на сайті "Миротворець" персональних даних громадян України, притягти їх до кримінальної відповідальності, а також вжити заходів для блокування доступу користувачів на території України до цього інтернет-ресурсу».

На думку Уповноваженої Верховної Ради з прав людини, публікація таких даних є незаконним втручанням в право людини на приватність.

«На жаль, відповідної реакції на вказані звернення не було отримано», - сказано в заяві. 

Нагадаємо, 7 травня на сайті «Миротворець», де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, був оприлюднений отриманий завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів перелік персональних даних близько 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в сепаратистському збройному угрупованні «ДНР». При цьому сайт «Миротворець» звинувачує усіх цих журналістів у співпраці із сепаратистами.

Публікація на сайті «Миротворець» викликала бурхливу реакцію журналістів, які висловили занепокоєння публікацією в Україні персональних даних колег, що отримували чи були змушені отримати «акредитацію» сепаратистів угруповання «ДНР».

36 українських та іноземних журналістів виступили із вимогою до сайту «Миротворець» негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані співробітників ЗМІ, які отримували акредитацію на окупованих сепаратистами територіях України.

Представник правозахисної організації «Репортери без кордонів» Йоганн Бір заявив, що відповідальні за появу персональної інформації працівників ЗМІ у публічному доступі повинні постати перед судом.

Народна депутатка (БПП), заступниця голови парламентського Комітету свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова заявляє, що опублікування сайтом «Миротворець» переліку акредитованих в «ДНР» журналістів з різних країн світу є порушенням українського законодавства. За її словами, Комітет розгляне це питання на своєму засіданні.

Фото: rbc.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1774
Читайте також
12.05.2016 14:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
3 542
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду