Кириленко заявляє про  розробку законопроекту щодо ліцензування російських книжок

Кириленко заявляє про розробку законопроекту щодо ліцензування російських книжок

4 Травня 2016
1751
4 Травня 2016
15:31

Кириленко заявляє про розробку законопроекту щодо ліцензування російських книжок

1751
Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко заявив, що у травні на розгляд Кабінету міністрів України буде запропоновано законопроект про ліцензування книжкової продукції із Росії.
Кириленко заявляє про  розробку законопроекту щодо ліцензування російських книжок
Кириленко заявляє про  розробку законопроекту щодо ліцензування російських книжок

Про це повідомляє прес-служба В'ячеслава Кириленка.

Віце-прем’єр-міністр заявив, що забороняти усі російські видання – неправильно, а найдієвішим і найдемократичнішим варіантом буде запровадження ліцензування на російську книжкову продукцію. 

«У моїх планах на протязі двох тижнів, тобто у травні, запропонувати на розгляд Кабінету Міністрів законопроект про ліцензування книжкової продукції, яка має походження із країни-агресора.  Якщо це наукові видання, привезені із Росії, то,  безумовно, після ліцензування  вони повинні доходити до споживача. Якщо це підривна, антиукраїнська і пропагандистська книжка, вона не повинна перебувати на полицях наших книгарень. Хочу наголосити, що закон про ліцензування не буде розповсюджуватися на українські та іноземні книги, а лише на ті, які привезені із країни-агресора», - сказав  В’ячеслав Кириленко.

Його прес-служба також повідомляє, що 29 квітня відбулося перше засідання робочої групи при Держкомтелерадіо, яка займається напрацюванням закону щодо обмеження доступу російських книг антиукраїнського змісту на ринок України. У складі комісії - видавці, письменники, громадські діячі та експерти.

Нагадаємо, у квітні тодішній віце-прем’єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко заявив, що ініціює механізм «автоматичного ліцензування» російської книжкової продукції, який дозволить накладати санкції на російські видавництва, що друкують книжки антиукраїнського змісту.

«Є декілька ініціатив – у тому числі, і щодо повної заборони російських книг… Але є побоювання, що можуть і потрібні, і політично нейтральні наукові видання потрапити автоматично під цю заборону», - зазначив він.

За його словами, Мінкульт спільно з Держкомтелерадіо опрацьовує «інший механізм, який підтримується також частиною видавців, щодо запровадження так званого автоматичного ліцензування».

«Це коли з'являється повідомлення про те, що через кордон проходить книга російського видавництва, у якій розпалювання міжнаціональної ворожнечі, невизнання суверенітету чи територіальної цілісності України – так продукція за повідомленням Держкомтелерадіо заарештовується, на видавництво накладаються санкції – і таке видавництво вже не зможе надалі поширювати свою продукцію в Україні», - розповів В’ячеслав Кириленко.

У серпні 2015 року Державна фіскальна служба (ДФС) України  оприлюднила список з 38 книг, щодо яких ухвалено рішення про заборону їх до ввезення на територію України. Відповідна інформація опублікована на сайті ДФС. Всі ці книжки видані у Росії.

Раніше Державний комітет телебачення та радіомовлення звернувся до Державної фіскальної служби України з проханням включити до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, 38 книжкових видань антиукраїнського змісту. Перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак зазначив, що це рішення продиктоване необхідністю запобігти застосуванню Російською Федерацією проти громадян України методів інформаційної війни та дезінформації, розповсюдженню ідеології людиноненависництва, фашизму, ксенофобії і сепаратизму.

Фото: dt.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1751
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду