Депутати відмовилися законодавчо обмежити показ російського телепродукту на українському ТБ

Депутати відмовилися законодавчо обмежити показ російського телепродукту на українському ТБ

21 Квітня 2016
2025
21 Квітня 2016
17:04

Депутати відмовилися законодавчо обмежити показ російського телепродукту на українському ТБ

2025
Депутати Верховної Ради не прийняли у другому читанні законопроект №2766 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо визначення передач європейського виробництва)», який Верховна Рада України ухвалила у першому читанні і який вводить квотування власне українського телепродукту, спільного та європейського в українському теле- і радіоефірі.
Депутати відмовилися законодавчо обмежити показ російського телепродукту на українському ТБ
Депутати відмовилися законодавчо обмежити показ російського телепродукту на українському ТБ

Про це повідомляє «Українська правда».

Законопроект №2766  підтримали лише 205 депутатів. Повернення до розгляду цього документу підтримали 203 депутати, після чого головуючий спікер парламенту Андрій Парубій переніс розгляд законопроекту.

Нагадаємо, законопроект №2766, зокрема, пропонує викласти частину 4 статті 28 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» у новій редакції, передбачивши наступне:

- квота передач європейського виробництва, а також США і Канади повинна становити не менше 70% загального тижневого обсягу мовлення, у тому числі не менше 50% загального тижневого обсягу мовлення – передачі українського виробництва;

- передачею європейського виробництва вважається передача, створена однією або декількома юридичними особами - резидентами країн, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення;

- до передач європейського виробництва, крім випадків визначених цим пунктом, також відносяться передачі, виготовлені на замовлення юридичних осіб-резидентів країн, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, за умови, що безпосереднім виробником такої передачі також є особи-резиденти таких країн;

- у випадку, якщо передача створена на замовлення або за участі однієї або декількох юридичних осіб - резидентів країни, що визнана Верховною Радою України державою-агресором (державою-окупантом), така передача не може вважатися передачею європейського чи українського виробництва.

25 січня експертна рада Української телевізійної академії (УТА) направила до Верховної Ради звернення, в якому закликала відхилити законопроект №2766 від «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо визначення передач європейського виробництва)». У відповідь на це того ж дня група «1+1 медіа» висловила обурення цією заявою та рекомендувала усім своїм співробітникам, що входять до УТА, вийти з її складу.

Громадська організація «Детектор медіа» заявила, що підтримує законопроект № 2766 щодо визначення передач європейського виробництва та закликає народних депутатів чимшвидше ухвалити його в другому читанні в редакції, підготовленій Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики. Відповідну заяву ГО «Детектор медіа» оприлюднила 29 січня. Заяву підтримали також ГО «Інтерньюз Україна» і ГО «Інститут масової інформації».

Під час круглого столу «Майбутнє російського продукту на українському телеринку» голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що російський телепродукт не відповідає європейським стандартам, до яких прагне Україна, не може розглядатися як європейський, тому його показ на українських телеканалах має підлягати квотуванню за законом.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2025
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду