Савченко вимагає український Мін’юст повернути її в Україну – строки обміну невідомі

Савченко вимагає український Мін’юст повернути її в Україну – строки обміну невідомі

18 Квітня 2016
1551
18 Квітня 2016
17:52

Савченко вимагає український Мін’юст повернути її в Україну – строки обміну невідомі

1551
Надія Савченко, яка засуджена у Росії за сфабрикованою справою до 22 років колонії, звернулась до Міністерство юстиції України з вимогою повернення в Україну згідно «конвенцій про видачу засуджених».
Савченко вимагає український Мін’юст повернути її в Україну – строки обміну невідомі
Савченко вимагає український Мін’юст повернути її в Україну – строки обміну невідомі

Про це повідомив у своєму Facebook міністр юстиції Павло Петренко.

«Надія Савченко має повернутись в Україну! Міністерство юстиції України отримало звернення від Надії, в якому вона просить розпочати процедуру її повернення в Україну. Я неодноразово наполягав, що Надію Савченко було незаконно викрадено з території України і піддано не суду, а судилищу, яке Надія не визнає, а тому навіть заборонила адвокатам звертатися з апеляцією на цей ганебний вирок. Я зроблю все можливе за міжнародними конвенціями для повернення Надії додому. Завтра зустрічаюся з її сестрою Вірою Савченко», - написав міністр.

Водночас Надія Савченко у своєму зверненні заявила, що не визнає ні своєї вини, ні вироку суду.

Раніше адвокат засудженої Ілля Новиков сказав, що Надія Савченко розглядається як єдиний варіант обміну на затриманих російських спецпризначенців Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва.

Сьогодні, 18 квітня , Колегія суддів Голосіївського районного суду Києва визнала винними російських військовослужбовців Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова у веденні агресивної війни за попередньою змовою, сприянні терористичній організації, здійсненні теракту. Їх засудили до 14 років з конфіскацією майна.

Після  вироку стало відомо, що захист Надії Савченко обговорить свої дії щодо можливого обміну її на росіян Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва із адвокатом ГРУшників. За словами її адвоката Іллі Новикова, обмін стане можливим після вступу вироку у законну силу в Україні.  Водночас захисники Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва  планують оскаржити вирок, що означатиме відтермінування обміну.

Раніше інший адвокат українки Марк Фейгін повідомляв, що рішення щодо обміну Надії Савченко  не варто очікувати протягом кількох днів після оголошення вироку росіянам.

Нагадаємо, 22 березня Донецький міський суд Ростовської області Росії вирішив, що провина громадянки України Надії Савченко у причетності до загибелі журналістів каналу «Россия 1» підтверджена, і засудив її до 22 років ув'язнення в колонії загального режиму. Надію Савченко визнали винною за трьома статтями: за «вбивство журналістів» присудили 18 років, за «замах на вбивство» мирних громадян – 4 роки і штраф за «незаконний перетин кордону».

У червні 2014 року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам.

Надію Савченко звинувачували у Росії за статтями Кримінального кодексу РФ про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина 17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст. 

У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту. Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехливих репортажів про Україну.

Фото: 112.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1551
Читайте також
30.03.2016 12:00
Олександра Горчинська
для «Детектора медіа»
1 956
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду