ПАРЄ закликає звільнити Савченко – адвокати говорять про обмін її на спецпризначенців РФ

ПАРЄ закликає звільнити Савченко – адвокати говорять про обмін її на спецпризначенців РФ

18 Квітня 2016
1324
18 Квітня 2016
13:40

ПАРЄ закликає звільнити Савченко – адвокати говорять про обмін її на спецпризначенців РФ

1324
Президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Педро Аграмунт закликав Росію негайно звільнити члена ПАРЄ Надію Савченко, яка засуджена у Росії за сфабрикованою справою до 22 років колонії.
ПАРЄ закликає звільнити Савченко – адвокати говорять про обмін її на спецпризначенців РФ
ПАРЄ закликає звільнити Савченко – адвокати говорять про обмін її на спецпризначенців РФ

Про це йдеться у заяві Педро Аграмунта у справі Надії Савченко, яку він зробив перед відкриттям квітневої сесії ПАРЄ, повідомляє «Європейська правда».

«На початку квітневої сесії я повинен ще раз підтвердити свої серйозні побоювання з приводу ситуації з нашим членом, Надією Савченко, яка перебуває в ув'язненні в Російській Федерації. Я шкодую з приводу її утримання під вартою і ще раз закликаю за її звільнення, в тому числі відповідно до положень Генеральної угоди про привілеї та імунітети Ради Європи і зобов'язань Росії за Мінськими угодами», - заявив він.

«Я закликаю російську владу вжити необхідних заходів для того, щоб терміново вирішити це  гуманітарне питання, в тому числі в контексті можливого обміну ув'язненими з українською владою», – заявив президент ПАРЄ.

Раніше повідомлялося, що запит на термінові дебати у справі Надії Савченко зник з перелік питань порядку денного, наданого до затвердження весняної сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. Таким чином питання Надії Савченко не буде розглянуте на сесії окремим питанням, попри наполягання української делегації в ПАРЄ та попри те, що раніше РЄ планувала такий розгляд.

Водночас питання незаконного ув’язнення Надії Савченко все ж буде обговорене в четвер, 21 квітня, серед інших «українських питань», в рамках доповіді «Гуманітарні питання щодо осіб, захоплених під час війни в України».

18 квітня голова Верховної Ради Андрій Парубій звернувся до Парламентської асамблеї Ради Європи, аби та сприяла поверненню Надії Савченко в Україну. Він нагадав, що  її було викрадено з території України. «Стан Савченко зовсім важкий. Відповідальність за це лежить на Путіну. Вести з ним переговори вкрай складно. Але ми звертаємося до ПАРЄ зробити все можливе, аби якомога швидше Савченко була на Батьківщині», - наголосив голова Верховної Ради.

Водночас адвокат засудженої Ілля Новиков сказав, що Надія Савченко розглядається як єдиний варіант обміну на затриманих російських спецпризначенців Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва, повідомляє «Громадське ТБ».

«За моїми даними, хоч і не офіційними, але я їм довіряю, для них двох – ось такий обмін – це єдиний потенційний обмін за умови, що суд виносити обвинувальний вирок. Ніхто інший, крім Савченко, в якості кандидатури на їх звільнення не розглядається», - заявив Ілля Новиков.

Адвокат також розповів, що прилетів до Києва на суд щодо російських спецпризначенців, оскільки від їх вироку залежить наскільки обмін буде можливий найближчим часом.

«Завтра у нас буде вкрай важлива подія, яка стосується Надії Савченко не напряму, воно не частина її справи, але це частина її історії. Завтра Київський суд винесе вирок двом російським офіцерам - Олександрову та Єрофеєву. Вони обговорюються як основні кандидатури на обмін. І від того, яким завтра буде вирок, якою буде реакція, якою буде позиція сторони захисту, будуть вони подавати апеляційну скаргу або не будуть, в які терміни це все станеться - від цього всього дуже сильно залежить те наскільки цей обмін в цьому форматі буде можливий найближчим часом», - пояснив Ілля Новиков.

Раніше інший адвокат українки Марк Фейгін повідомляв, що рішення щодо обміну Надії Савченко  не варто очікувати протягом кількох днів після оголошення вироку росіянам.

Нагадаємо, 22 березня Донецький міський суд Ростовської області Росії вирішив, що провина громадянки України Надії Савченко у причетності до загибелі журналістів каналу «Россия 1» підтверджена, і засудив її до 22 років ув'язнення в колонії загального режиму. Надію Савченко визнали винною за трьома статтями: за «вбивство журналістів» присудили 18 років, за «замах на вбивство» мирних громадян – 4 роки і штраф за «незаконний перетин кордону».

У червні 2014 року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам.

Надію Савченко звинувачували у Росії за статтями Кримінального кодексу РФ про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина 17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст. 

У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту. Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехвилих репортажів про Україну.

Фото: 112.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1324
Читайте також
30.03.2016 12:00
Олександра Горчинська
для «Детектора медіа»
1 950
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду