Тривожний дзвіночок для ТБ. Медіапідсумки 11–17 квітня 2016 року

Тривожний дзвіночок для ТБ. Медіапідсумки 11–17 квітня 2016 року

17 Квітня 2016
2906
17 Квітня 2016
16:50

Тривожний дзвіночок для ТБ. Медіапідсумки 11–17 квітня 2016 року

2906
Тривожний дзвіночок для ТБ. Медіапідсумки 11–17 квітня 2016 року
Тривожний дзвіночок для ТБ. Медіапідсумки 11–17 квітня 2016 року

Цього тижня Національна асоціація медіаагентств «НАМедіА» повідомила, що телеперегляд в Україні в першому кварталі 2016 року скоротився на 4% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Причому найбільший відтік спостерігався серед чоловіків у віці 25–50 років – мінус 7%. Одночасно за останні півроку на 4% зросла українська інтернет-аудиторія. В «НАМедіА» радять не пов'язувати зниження телеперегляду зі зростанням інтернет-аудиторії: недостатньо даних для аналізу. І пояснюють скорочення теледивлення теплою зимою, через що люди менше сиділи вдома, та прогнозують влітку сплеск телеперегляду серед чоловічої аудиторії під час Чемпіонату Європи з футболу.

Проте не можна не згадати, що це далеко не перший тривожний дзвіночок: протягом першого півріччя минулого року українське телебачення згенерувало трохи менше 1,3 млн рейтингів за аудиторією 4+, тим часом як за той же період 2014 року – 1,5 млн рейтингів. Тож, мабуть, не дивно, що «1+1 медіа» та Film.ua Group, які 15 квітня офіційно оголосили про запуск спільного кінофестивалю «Де кіно», зосередили його конкурсну програму довкола так званих малих форм – «Фільм, знятий на мобільний телефон», «Трейлер до власного серіалу», «Веб-епізод», «Рімейк відомого фільму» – та не заперечують своєї потенційної зацікавленості у веб-серіалах.

Комітет свободи слова та інформаційної політики під час чергового засідання 13 квітня рекомендував авторам законопроекту № 4303 «Про внесення змін до деяких законів України стосовно обмеження використання медійної продукції держави-агресора» вилучити зміни до закону «Про телебачення і радіомовлення». Нагадаю, що, напевне, найнеоднозначнішою нормою цього законопроекту є пропозиція вимагати від російських акторів, які хочуть гастролювати в Україні, підписання ними заяви про засудження окупації території України Росією.

Тим часом Верховна Рада відхилила підтриманий комітетом законопроект № 3562 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту інформаційного простору України)», який передбачав розширення наглядових повноважень Нацради та визначення розмірів штрафів за порушення законодавства у сфері телебачення і радіомовлення. Серед іншого, мова йшла про те, щоб додати до підстав для переоформлення ліцензії відомості про структуру власності та наміри ліцензіата змінити програмну концепцію мовлення. Відчуваю, що десь на медіаринку цього тижня відкорковували шампанське.

Разом зі зміною Кабміну галузь отримала нового (насправді – нового-старого) міністра культури – Євгена Нищука. Перед призначенням він заявив, що займатиметься розвитком: «Я маю намір відразу розділити функціонал Мінкультури. І незважаючи на технічну функцію роздачі коштів національним колективам і необхідність бути охоронцем, я хочу створити новий департамент із розвитку». Пане міністре, не забудьте, будь-ласка, про «чорні списки» акторів.

Як і прогнозував «Детектор медіа», навіть Верховний суд не зміг поставити крапку в суперечці Нового каналу та «1+1» за формат програми «Ревізор». Цього тижня за заявою групи «1+1 медіа» справу переглянув Господарський суд міста Києва, який повторно виніс рішення на користь «Нового каналу». Ця суперечка для медіаринку – як вітрянка для дитячого організму: сподіваюся, що, перехворівши, наш малюк виросте сильним та здоровим (іншими словами – юридично грамотним та етично вмотивованим).

Після семи років роботи на телеканалі «Інтер» з нього звільнився Євген Кисельов. Про це він повідомив в ефірі чергового випуску програми «Чорне дзеркало»: попрощався з глядачами, передав «штурвал» Олексію Лихману та пішов. Додайте до цього, що Андрій Куликов має намір вести «Свободу слова» лише до літа, а Савіка Шустера немає в ефірі провідних каналів уже з минулого вересня – і спробуйте спрогнозувати зміни в прямоефірних політичних ток-шоу, які на нас очікують.

12 квітня на 55-му році життя помер режисер, актор і сценарист Олександр Даруга. За його плечима – проекти «Інтера», «1+1» та ICTV («Шанс», «Все для тебе», «Сніданок з “1+1”», перший український ситком «Леся+Рома», перший україномовний детективний серіал «Богун. Адвокатські розслідування»). Ми щиро співчуваємо рідним, близьким, колегам і шанувальникам Олександра Даруги. Вічна пам’ять!

Фото – www.thequotesland.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2906
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду