Комітет свободи слова пропонує авторам внести зміни до проекту про обмеження медіапродукції держави-агресора

Комітет свободи слова пропонує авторам внести зміни до проекту про обмеження медіапродукції держави-агресора

13 Квітня 2016
1653
13 Квітня 2016
18:42

Комітет свободи слова пропонує авторам внести зміни до проекту про обмеження медіапродукції держави-агресора

1653
Члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 13 квітня, розглянувши законопроект № 4303 «Про внесення змін до деяких законів України стосовно обмеження використання недійної продукції держави агресора», внесений народними депутатами Миколою Княжицьким, Сергієм Висоцьким, Олександром Опанасенком та іншими, вирішив рекомендувати авторам вилучити зміни до закону «Про телебачення і радіомовлення».
Комітет свободи слова пропонує авторам внести зміни до проекту про обмеження медіапродукції держави-агресора
Комітет свободи слова пропонує авторам внести зміни до проекту про обмеження медіапродукції держави-агресора

Члени Комітету свободи слова більшістю голосів не підтримали існуючий варіант проекту. За словами члена Комітету Олександра Абдулліна, Комітет свободи слова не може ухвалювати закон, який обмежує свободу слова.

Перший заступник голови Комітету Ольга Червакова зазначила, що це «недолугий проект, який не має цілісної структури, а просто набір бажань Миколи Княжицького».

Доповідач з цього питання Сергій Висоцький переконував колег по Комітету в актуальності і необхідності такого проекту. На його думку, російські актори, які висловилися проти України і підтримують політику президента Росії Володимира Путіна, не мають права виступати ні з концертами, ні з виставами в нашій країні.

«Наші театральні сцени заполонили другосортні російські трупи, а українські талановиті актори не мають змоги пробитися до глядача», – сказав він.

Проти законопроекту також висловилися голова Комітету Вікторія Сюмар, член Комітету Богдан Онуфрик, народні депутати Григорій Шверк та Владислав Севрюков.

Нагадаємо, 25 березня група народних депутатів зареєструвала законопроект № 4303 «Про внесення змін до деяких законів України стосовно обмеження використання медійної продукції держави-агресора».

Законопроектом пропонується:

- встановити додаткові умови ретрансляції на території України програм телерадіоорганізацій, які підпадають під юрисдикцію держави-агресора, а саме: запровадити процедуру їх ліцензування;

- встановити додаткові умови щодо видачі прокатних посвідчень на фільми, за участі фізичних осіб – резидентів держави-агресора, а саме: надання такими особами заяви про засудження окупації території України державою – агресором;

- заборонити трансляцію телерадіоорганізаціями музичних творів, вперше оприлюднених після 1 січня 2014 року, за участю осіб, включених до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, та/або принаймні один з авторів (співавторів) або виконавців (співвиконавців) яких є громадянином держави-агресора за умови, що відсутні достовірні дані, що цей автор (співавтор) або виконавець (співвиконавець) публічно висловлювався про засудження окупації території України державою-агресором;

- встановити обмеження щодо здійснення гастрольних заходів гастролерів, пов’язаних з державою-агресором, зокрема заборонити проведення гастрольних заходів гастролерів, пов’язаних з державою-агресором, якщо гастролер до початку відповідного гастрольного заходу не надав організаторам гастрольного заходу письмову заяву про засудження окупації території України, за винятком передбачених законопроектом випадків;

- передбачити, що для проведення гастрольного заходу гастролерів, пов’язаних з державою-агресором, необхідним є отримання свідоцтва про проведення гастрольного заходу;

- встановити особливості участі в театральних постановках осіб, пов’язаних з державою-агресором, зокрема передбачити, що творчий працівник, член художнього, артистичного персоналу театру, який є громадянином держави-агресора, може приймати участь у виставах, театральних постановках, на території України, виключно після підписання ним заяви про засудження окупації території України державою-агресором.

Щоб транслювати фільми, учасниками яких є громадяни держави-агресора, або музичні твори, авторами чи виконавцями яких є громадяни держави-агресора, мовники мають подавати до державних органів докази засудження цими особами окупації території України.

У пояснювальній записці автори законопроекту стверджують, що мають на меті обмежити участь громадян держави-агресора, які активно підтримують окупацію території України та політики Російської Федерації щодо України, в театральних постановках, теле- та кінофільмах, гастрольних заходах, а також обмежити трансляцію музичних творів за участі таких осіб.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1653
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду