«Українські новини» через суд вимагають надати перелік посадовців, нагороджених закупленою державним коштом зброєю

«Українські новини» через суд вимагають надати перелік посадовців, нагороджених закупленою державним коштом зброєю

11 Квітня 2016
2103
11 Квітня 2016
11:56

«Українські новини» через суд вимагають надати перелік посадовців, нагороджених закупленою державним коштом зброєю

2103
Інформаційне агентство «Українські новини» подало позов до Окружного адміністративного суду Києва, у якому просить зобов'язати Міністерство внутрішніх справ України і Міністерство оборони України надати перелік осіб, нагороджених зазначеними відомствами іменною зброєю в 2014-2015 роках.
«Українські новини» через суд вимагають надати перелік посадовців, нагороджених закупленою державним коштом зброєю
«Українські новини» через суд вимагають надати перелік посадовців, нагороджених закупленою державним коштом зброєю

Про це йдеться у повідомленні «Українських новин».

Раніше МВС і Міноборони відмовилися надати «Українським новинам» інформацію про перелік нагороджених іменною зброєю, пославшись, що він містить персональні дані співробітників органів внутрішніх справ, співробітників поліції і громадян України, а саме - їх ім'я та прізвище.

Як стверджує агентство, наведені МВС і Міноборони аргументи, що прізвище та ім'я нагороджених є персональними даними, суперечать законам «Про інформацію» та «Про доступ до публічної інформації», а також ст. 5 закону «Про захист персональних даних», де записано, що до інформації з обмеженим доступом не може бути віднесена «інформація про отримання в будь-якій формі бюджетних коштів, державного або комунального майна».

«Українські новини» також зазначають, що зброю для нагородження високопосадовців було придбано в державну власність за бюджетні гроші і вручено нагородженим особам, тобто органи влади приховали, хто саме став користувачем державного майна, що є порушенням закону.

Агентство просить суд зобов'язати Міноборони і МВС надати інформацію, хто, в якій кількості і яку зброю отримав від даних відомств у якості нагороди, і скільки це коштувало платникам податків.

«Українські новини» також направили звернення до Уповноваженого ВР з прав людини з проханням скласти адміністративний протокол на Арсена Авакова і Степана Полторака за неправомірну відмову в доступі до публічної інформації, яка є суспільно значимою. Саме міністри, за указом Президента, несуть персональну відповідальність за виконання їх відомствами закону про доступ до публічної інформації.

Як раніше повідомляли «Українські новини», у березні прем'єр-міністр Арсеній Яценюк отримав від свого підлеглого, міністра оборони Степана Полторака рідкісну іменну зброю - пістолет-кулемет Томпсона (улюблена зброя американських гангстерів, оспівана Голлівудом).

За твердженням агентства, крім «Томпсона» Арсенія Яценюка екзотичними виявилися і інші нагороди високопосадівців. Так, секретар РНБО Олександр Турчинов та помічник президента України Олексій Горащенков начебто отримали інші історичні раритети - пістолети «Маузер К – 96» і по 105 патронів до них. Глава Мін'юсту Павло Петренко і глава МВС Арсен Аваков отримали легендарні «Кольти М1911». Самого ж себе Степан Полторак нагородив пістолетом GLOCK 19 gen в комплекті з 103 патронами.

Нагадаємо, у лютому міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков нагородив колишнього заступника начальника УМВС України у Херсонській області , а нині начальника Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України, підполковника поліції Іллю Киву відзнакою МВС «Вогнепальна зброя» - пістолетом АПС калібру 9 мм.

У серпні 2015 року Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) повідомила, що заступник начальника УМВС Херсонської області Ілля Кива замість відповіді на питання місцевого журналіста Ігоря Трубаєва почав залякувати його мобілізацією. Начальник ображав, принижував медійника і заявив, що журналіст порушує закон, надсилаючи йому питання замість того, щоб піти служити до армії.

Фото: «Українські новини»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2103
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду