Олег Наливайко: «В конфліктах представників влади і редакцій ми будемо підтримувати трудові колективи»

Олег Наливайко: «В конфліктах представників влади і редакцій ми будемо підтримувати трудові колективи»

7 Квітня 2016
1859
7 Квітня 2016
16:22

Олег Наливайко: «В конфліктах представників влади і редакцій ми будемо підтримувати трудові колективи»

1859
Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко повідомив, що Комітет звернувся до Кабінету Міністрів України з листом, в якому висловив прохання доручити органам державної влади сприяти трудовим колективам редакцій ЗМІ в реалізації Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» та забезпечити прийняття рішення про реформування та спосіб реформування.
Олег Наливайко: «В конфліктах представників влади і редакцій ми будемо підтримувати трудові колективи»
Олег Наливайко: «В конфліктах представників влади і редакцій ми будемо підтримувати трудові колективи»

Про це Олег Наливайко сказав 7 квітня під час засідання робочої групи Національної спілки журналістів України (НСЖУ), що опікується імплементацією Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

В листі Держкомтелерадіо до уряду також наголошено на необхідності доручити місцевим органам виконавчої влади організувати співпрацю з органами місцевого самоврядування, які є засновниками друкованих ЗМІ та редакцій, в частині забезпечення реалізації заходів з реформування.

Серед основних проблем Олег Наливайко назвав зволікання деяких органів місцевого самоврядування з ухваленням рішення щодо реформування ЗМІ. Він нагадав, що владні співзасновники періодичних друкованих видань мають протягом місяця з дня отримання пропозиції трудового колективу ухвалити рішення про реформування та спосіб реформування. Трапляється, що органи влади не підтримують пропозицію трудового колективу щодо етапу реформування або, гальмуючи процес ухвалення рішення, ініціюють проведення фінансових перевірок редакцій.

«Існує також проблема з розмежуванням друкованого ЗМІ та редакції при визначенні суб’єктів реформування. Так, відповідно до установчих документів, деякі функції редакції друкованого ЗМІ виконують редакційно-видавничі об’єднання, телерадіопресцентри, інформаційні агентства, видавництва, засновниками яких є органи державної влади, органи місцевого самоврядування. Зазвичай окрім функції випуску друкованого ЗМІ такі суб’єкти здійснюють інші види діяльності, у зв’язку з чим органи місцевого самоврядування не бажають виходити зі складу співзасновників, мотивуючи це тим, що реформуванню підлягає лише друковане ЗМІ», - зазначив Олег Наливайко.

У засновників державних друкованих ЗМІ виникають питання з приводу здійснення процесу перетворення таких ЗМІ в офіційні видання. «Закон визначає один із способів реформування - перетворення друкованих засобів масової інформації, заснованих центральними органами виконавчої влади, в офіційні друковані видання, - наголосив у своєму виступі Олег Наливайко. - Також відповідно до вимог Закону центральні органи виконавчої влади можуть мати лише одне офіційне видання, якщо їх більше – решта підлягають реформуванню у інший спосіб».

Головна проблема, яка існує при формуванні переліку друкованих засобів масової інформації та редакцій, що підлягають реформуванню на першому етапі – подання редакторами неповного пакету документів, зазначив голова Держкомтелерадіо: наприклад, замість свідоцтва про державну реєстрацію друкованого ЗМІ подають витяг з ЄДРПОУ. Типова ситуація і невідповідності свідоцтва про державну реєстрацію друкованого ЗМІ реальному складу співзасновників. Редактори роками не здійснювали перереєстрацію газети, тому і під час подання документів в Держкомтелерадіо виявляються порушення редакцією статті 20 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».

Олег Наливайко також повідомив учасників наради, що Держкомтелерадіо працює над проектом «Порядку надання адресної фінансової підтримки реформованим друкованим засобам масової інформації місцевої сфери розповсюдження» та очікує ближчим часом юстування «Порядку формування зведеного переліку об’єктів реформування».

Голова Держкомтелерадіо подякував НСЖУ за те, що Спілка стала громадським штабом реформи, розробила чітку дорожню карту реформування, організувала серію круглих столів, семінарів.

«Ми для себе чітко визначились: щоб реформа відбулась, всі редакційні заявки на участь у першому етапі, при умові забезпечення необхідних документів, повинні бути задоволені, - наголосив Олег Наливайко. - В конфліктах представників влади і редакцій ми будемо підтримувати трудові колективи».

Учасники наради обговорили поточний момент ходу реформи та спільні подальші дії Держкомтелерадіо та НСЖУ.

Нагадаємо, 26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав  Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року.

7 квітня голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко повідомив, що станом на сьогодні до Комітету надійшло 291 звернення від редакцій друкованих ЗМІ, які заявили про свою участь у реформуванні згідно Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1859
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду