Мінкульт у відповіді на звинувачення СБУ заявляє, що діє у рамках закону щодо заборони російських фільмів

7 Квітня 2016
1672
7 Квітня 2016
12:12

Мінкульт у відповіді на звинувачення СБУ заявляє, що діє у рамках закону щодо заборони російських фільмів

1672
Міністерство культури України відкинуло звинувачення Служби безпеки України у тому, що Держкіно забороняє показ російських фільмів на підставі складених СБУ списків діячів культури, що загрожують національній безпеці, «без їх виваженої оцінки і детального аналізу». Міністерство стверджує, що «законодавчі норми прямої дії встановлюють автоматичну заборону демонстрування і розповсюдження тих фільмів, у яких хоча би одна особа, що брала участь у створенні фільму, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці».
Мінкульт  у відповіді на звинувачення СБУ заявляє, що діє у рамках закону щодо заборони російських фільмів

Про це йдеться у «Роз’ясненні Мінкультури щодо відкритого листа голови СБУ з пропозицією ініціювати перегляд заборонених для демонстрування і розповсюдження в Україні фільмів за участі осіб, що загрожують національній безпеці», опублікованому на сайті міністерства.

Мінкульт нагадує, що Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» внесено зміни до Закону «Про кінематографію», яким передбачено, що «Держкіно відмовляє у видачі або припиняє дію вже виданого державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів зокрема, якщо одним з учасників фільму є фізична особа, включена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці».

За твердженням Мінкульту, цим законом чітко визначено повноваження Міністерства культури, зокрема, чинною редакцією частин 6 та 7 статті 15 Закону «Про кінематографію» встановлено, що: «Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, складає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, на підставі звернень Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, та забезпечує своєчасне його оновлення».

З огляду на це, Мінкультури на підставі офіційного звернення Служби безпеки України оприлюднило на своєму сайті Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці України, і який станом на сьогодні складається із 83 осіб.

«Таким чином, законодавчі норми прямої дії встановлюють автоматичну заборону демонстрування і розповсюдження тих фільмів, у яких хоча би одна особа, що брала участь у створенні фільму, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці», - заявляє Міністерство культури.

При цьому у роз’ясненні Мінкульту зазначається, що законодавством не передбачено ані складання списків конкретних заборонених фільмів, про які йдеться в листі голови СБУ, ані відповідних повноважень для Міністерства культури України щодо прийняття рішень, які б дозволяли демонстрування і розповсюдження в Україні окремих фільмів за участі осіб, які внесені до Переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці.

«Враховуючи вищевикладене, пропозиція голови Служби безпеки України «ініціювати додаткове ретельне опрацювання забороненого контенту» не може бути реалізована Міністерством культури України з огляду на норми діючого законодавства», - заявляє Мінкульт.

Водночас міністерство пропонує Службі безпеки у разі, якщо СБУ вважає за доцільне скасувати заборону на розповсюдження і демонстрування фільмів за участі конкретних акторів, яких внесено до Переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці, надати офіційне звернення щодо цих конкретних осіб.

Нагадаємо,  голова Служби безпеки України Василь Грицак направив листа віце-прем’єр-міністру - міністру культури В’ячеславу Кириленку, у якому заявив, що Мінкульт забороняє показ російських фільмів на підставі складених СБУ списків діячів культури, що загрожують національній безпеці, «без їх виваженої оцінки і детального аналізу». При цьому голова СБУ зазначає, що Мінкульт нехтує функцією, яка покладена на Держкіно – як на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії.

Служба безпеки також заявила, що спосіб заборони вказаного контенту викликав негативну реакцію у суспільстві. За твердження Служби, це «негативно сприймається суспільством, посилює у ньому розкол і додатково дестабілізує суспільно-політичну ситуацію в країні, що в умовах гібридної війни дає додаткові переваги державі-агресору».

СБУ з метою вказаних негативних чинників просить ініціювати додаткове ретельне опрацювання забороненого контенту із залученням фахівців Експертної комісії при Держкіно. На думку Служби, це дозволить виділити із загального переліку заборонених для показу в Україні фільмів «дійсно шкідливий контент».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1672
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду