На Одещині райрада планує перевіряти державну реєстрацію ЗМІ та апаратуру журналістів

На Одещині райрада планує перевіряти державну реєстрацію ЗМІ та апаратуру журналістів

29 Березня 2016
1604
29 Березня 2016
10:51

На Одещині райрада планує перевіряти державну реєстрацію ЗМІ та апаратуру журналістів

1604
Роздільнянська районна рада (Одеська область) планує ввести акредитацію для представників засобів масової інформації, а також дозволити перевірку їх фото-, аудіо- та відеоапаратури.
На Одещині райрада планує перевіряти державну реєстрацію ЗМІ та апаратуру журналістів
На Одещині райрада планує перевіряти державну реєстрацію ЗМІ та апаратуру журналістів

Про це йдеться у проекті рішення «Про затвердження Положення про порядок акредитації представників засобів масової інформації при Роздільнянській районній раді сьомого скликання на період висвітлення її сесійної діяльності», винесеному на розгляд чергової сесії райради, яка має відбутися 29 березня, повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

На сесії депутати Роздільнянської райради мають затвердити Положення про порядок акредитації представників ЗМІ та зразок акредитаційної картки.

Як зазначено у положенні, «метою акредитації представників засобів масової інформації є забезпечення прав журналістів і прав громадян на отримання інформації, всебічного, повного, оперативного та вільного розповсюдження достовірної інформації про діяльність Роздільнянської районної ради сьомого скликання, створення сприятливих умов для здійснення професійної діяльності акредитованих журналістів як осіб, які виконують громадський обов'язок і забезпечують право громадян на інформацію».

Право на акредитацію, згідно положення, мають ЗМІ, зареєстровані відповідно до чинного законодавства України незалежно від форм власності і складу засновників. «Почергова реєстрація або перереєстрація акредитованих представників ЗМІ можлива у разі зміни цього Положення або в інших випадках, передбачених чинним законодавством України», - йдеться у положенні.

Акредитація може бути постійною та тимчасовою. Виконавчий апарат районної ради інформує редакції ЗМІ про правила проведення акредитації або переакредитації.

Заявка на акредитацію подається голові районної ради на офіційному бланку редакції ЗМІ і засвідчується підписом  головного редактора та печаткою ЗМІ. Разом із заявкою надається копія свідоцтва про державну реєстрацію ЗМІ (для новостворених друкованих ЗМІ та друкованих ЗМІ, що акредитуються вперше).

Обов’язки акредитованих журналістів передбачають, що у випадках, визначених законодавством, а також регламентом заходу, що відбувається, може проводитись огляд і перевірка фото-, аудіо- та відеоапаратури.

«У разі невчасного прибуття для перевірки або залишення місця, виділеного для представників ЗМІ, журналіст може бути усунений від участі у висвітленні заходу, що проводиться. Відеозйомка під час проведення прес-конференцій, брифінгів може проводитись з певних місць, що вказуються організаторами», - йдеться у положенні.

Крім того, вказано в обов’язках акредитованих журналістів, у місцях проведення офіційних заходів журналісти зобов'язані відключити голосовий виклик на мобільних засобах зв'язку.

5 листопада 2015 року під час роботи першої сесії Роздільнянської районної ради сьомого скликання головою райради обрано Фелікса Сігала, заступником голови районної ради став Євген Чумаченко.

Раніше юристи ІМІ у зв'язку з тим, що новосформовані міські ради по всій Україні почали масово обмежувати доступ журналістів на засідання в сесії, заявили, що органи місцевого самоврядування не мають права забороняти журналістам відвідувати засідання, а акредитація - це процедура для спрощення роботи журналістів, а не обмеження.

Нагадаємо, у лютому Одеський апеляційний адміністративний суд визнав неправомірними дії голови Стрілківської сільської ради (Херсонська область) Олександра Пономарьова та сільської ради, які заборонили журналісту Євгену Морозову у проведенні відеозйомки під час засідання сесії та проведення розгляду першого питання порядку денного у закритому режимі.

На початку березня в Одесі невідомі в камуфляжі під різними приводами не хотіли пускати низку журналістів на спільну прес-конференцію голови Одеської облради Анатолія Урбанського і директора обласного архіву Володимира Левчука.

Фото: сайт Роздільнянської райради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1604
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду