УНМБ заявляє, що її думку не врахували в голосуванні за підтримку збільшення квот для української музики

УНМБ заявляє, що її думку не врахували в голосуванні за підтримку збільшення квот для української музики

28 Березня 2016
2197
28 Березня 2016
10:30

УНМБ заявляє, що її думку не врахували в голосуванні за підтримку збільшення квот для української музики

2197
Асоціація «Український незалежний музичний бізнес» (УНМБ), до складу якої входять провідні українські компанії в сфері шоу-бізнесу «Мозгі Інтертеймент», «Мама Мьюзік», «Фальоса Фемелі Фекторі», Авторська агенція «Честная Музыка», що представляють українських авторів та виконавців таких як Потап і Настя, Андрій Данилко, «Время и Стекло», «НеАнгелы», Mozgi, Nikita та інших, заявляють про свою категоричну незгоду з рішеннями, прийнятими 24 березня на нараді, що відбулась у Будинку звукозапису Українського радіо під головуванням віце-прем'єр-міністра - міністра культури України В’ячеслава Кириленка стосовно законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення».
УНМБ заявляє, що її думку не врахували в голосуванні за підтримку збільшення квот для української музики
УНМБ заявляє, що її думку не врахували в голосуванні за підтримку збільшення квот для української музики

Про це йдеться у заяві на сайті Асоціації.

УНМБ вважає, що без врахування позиції Асоціації, Мінкульт на мав права заявляти про підтримку «провідними українськими музикантами» збільшення введення квот для української музики  в ефірі українських радіостанцій.

«З засобів масової інформації стало відомо, що провідними українськими музикантами були підтримані ініціативи стосовно введення квот на україномовні пісні в радіо та телеефірі. Дивною є позиція організаторів наради стосовно того, що Асоціація "УНМБ ", компанії та артисти, які входять до її складу, не були запрошені на цей захід, що унеможливило висловити позицію Асоціації з цього гострого питання. Тому, дивує заява Міністерства культури України про підтримку провідними українськими музикантами та радіокомпаніями запровадження квот на україномовні пісні в радіо та телеефірі, що опублікована на сайті міністерства», - йдеться у заяві.

У членів Асоціації складається враження, що  їх позиція не цікава В’ячеславу Кириленку та очолюваному ним міністерству. УНМБ також заявляє, що Мінкульт проігнорував те, що «багато співаків та музикантів, серед яких крім вищеназваних також Ірина Білик, Руслана, Віктор Павлік та багато інших, виступають проти його ініціативи».

«Вважаємо, що паном Кириленком та учасниками наради при прийнятті рішення з питання введення квот проігнорована думка провідних представників музичної індустрії, що  є неприпустимим при розгляді будь-яких законопроектів, які безпосередньо стосуються діяльності музичної індустрії України», - заявляє Асоціація.

УНМБ також підкреслює, що має діаметрально протилежну думку стосовно висновків, зроблених учасниками наради.

«Вимагаємо, спростувати недостовірну інформацію, розміщену на офіційному сайті Міністерства культури України стосовно підтримки провідними українськими музикантами законодавчих ініціатив щодо введення квот на україномовний контент в теле і радіо ефірі України, а також винести законопроект на широкий розгляд та залучити до його розгляду всіх представників музичної індустрії України», - підсумовує Асоціація.

Як повідомлялося, народні депутати пропонують встановити для радіоринку квоти не лише музичних творів українських авторів і виконавців, а й пісень українською мовою. Відповідний законопроект № 3822 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)» зареєстрували 28 січня народні депутати Олег Медуниця («Народний фронт»), Ігор Артюшенко («Блок Петра Порошенка»), Іван Крулько («Батьківщина») та Олег Ляшко («Радикальна партія»).

З ініціативою подібного законопроекту виступив на початку січня віце-прем’єр - міністр культури В'ячеслав Кириленко, який закликав прийняти зміни до закону, які дозволять відбирати ліцензії у FM-радіостанцій, що не транслюють в ефірі пісні українською мовою. 

24 березня відбулась нарада з питань впровадження механізмів збільшення частки пісень українською мовою в радіоефірі під головуванням віце-прем’єр-міністра – міністра культури В’ячеслава Кириленка. Міністерство культури повідомляє, що більшість присутніх підтримали законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)» (№ 3822).

«За результатами наради більшість присутніх підтримали законопроект "Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)" (реєстр. № 3822), зареєстрований народними депутатами України Олегом Медуницею, Ігорем Артюшенком, Іваном Крульком, Олегом Ляшком», - повідомляє Мінкульт.

Також було вирішено створити робочу групу за участю відомих українських виконавців, представників провідних українських радіоорганізацій та громадськості з метою напрацювання додаткових пропозицій щодо підтримки та просування в радіоефірі україномовного музичного контенту.

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко заявив у коментарі «Детектор медіа», що його відомство підтримує проект про так зване квотування україномовного контенту в радіоефірі. За його словами, законодавча та виконавча гілки влади разом з медіаспільнотою поступово наближає законодавство в сфері засобів масової інформації до європейських стандартів.

Незалежна асоціація телерадіомовників та міжгалузеве об'єднання «Радіокомітет» заявляють про недостовірність заяви Міністерства культури України про підтримку провідними українськими музикантами та радіокомпаніям запровадження квот на україномовні пісні в радіоефірі, опублікованої на сайті міністерства. НАМ і «Радіокомітет» вважають дії  В’ячеслава Кириленка «неприпустимим порушенням етики поведінки державного службовця».

Фото: «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2197
Читайте також
19.02.2016 20:15
Мар'яна Закусило
6 595
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду