Сторона обвинувачення заявила про переговори Коцаби із російськими телеканалами

Сторона обвинувачення заявила про переговори Коцаби із російськими телеканалами

21 Березня 2016
1440
21 Березня 2016
12:25

Сторона обвинувачення заявила про переговори Коцаби із російськими телеканалами

1440
В Івано-Франківському міському суді завершилося дослідження письмових документів у справі блогера Руслана Коцаби, якого звинувачують у державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних сил України. Прокуратура заявила, що він вів переговори із російськими ЗМІ щодо підготовки матеріалів і участі у програмах.
Сторона обвинувачення заявила про переговори Коцаби із російськими телеканалами
Сторона обвинувачення заявила про переговори Коцаби із російськими телеканалами

Сторона обвинувачення 17 березня зосередила увагу на подробицях обшуку в помешканні Руслана Коцаби у лютому 2015 року та телефонних розмовах підсудного по мобільному. Під час обшуку, як повідомив прокурор, були вилучені електронні авіаквитки, гостьові картки з московського готелю, мобільні телефони, комп’ютерні диски, а також 9100 євро, 6300 доларів, 7000 гривень.

Сторона обвинувачення з посиланням на висновки «негласних слідчо-розшукових дій» заявила, що Руслан Коцаба мав телефонні розмови з представниками телеканалів Росії, де йшлося про участь в російських програмах і підготовку матеріалів. Водночас в деяких розмовах блогер повідомляв про «тиск», небезпеку для себе за такі виступи.

Адвокат підсудного Тетяна Монтян назвала справу «макулатурою у шести томах» і заявила про намаганням прокуратури затягнути судовий процес. Протест сторони захисту також викликало долучення до матеріалів справи розмов двох російських журналістів, в яких не згадується Руслан Коцаба. Натомість сторона обвинувачення заявила, що ці матеріали стосуються справи.

У висновках судово-лінгвістичної експертизи, про яку заявили на засіданні, йшлося про те, що заклики про відмову від мобілізації є однією з форм підривної діяльності, перешкоджання Збройним силам, але у відеозверненні, виступах Руслана Коцаби та в журналістських матеріалах «нема закликів до насильницьких змін чи повалення влади».

На наступному судовому засіданні 31 березня суд перейде до вивчення аудіо- та відеоматеріалів.

Нагадаємо, Руслан Коцаба у січні 2015 року записав відеозвернення до Президента України, в якому закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

Після того, як громадський активіст Тарас Дем'янів звернувся до СБУ із заявою про скоєння кримінального злочину згідно ст. 111 та 336 ККУ, пана Коцабу було затримано і звинувачено в державній зраді та ухиленні від мобілізації. 

В ухвалі суду від 8 лютого зазначено, що блогер за винагороду працював на замовлення російського телеканалу НТВ і організовував підготовку провокативних матеріалів про мобілізацію в Україні для російського ТБ. Відеозвернення Руслана Коцаби до Президента України «Я проти мобілізації» використовували в інформаційних програмах російські державні канали. У документі також наголошується, що пан Коцаба мав намір найближчим часом виїхати на невизначений термін на територію так званих «ЛНР» та «ДНР», аби продовжити свою діяльність.

Представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні розповсюдило заяву, в якій назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити. В інтерв’ю «Детектор медіа» відомий український правозахисник Євген Захаров заявив, що Руслан Коцаба – типовий політв’язень.

Фото: Галина Дорош, «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1440
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду