Покарання затриманому у Латвії російському пропагандисту Грему Філліпсу визначить суд

Покарання затриманому у Латвії російському пропагандисту Грему Філліпсу визначить суд

17 Березня 2016
1382
17 Березня 2016
10:24

Покарання затриманому у Латвії російському пропагандисту Грему Філліпсу визначить суд

1382
Співробітники латвійської поліції відпустили затриманого 16 березня на масовому заході у центрі Риги скандально відомого журналіста-фрілансера російських телеканалів RT (Russia Today) і «Звезда», блогера, громадянина Великої Британії Грема Філліпса.
Покарання затриманому у Латвії російському пропагандисту Грему Філліпсу визначить суд
Покарання затриманому у Латвії російському пропагандисту Грему Філліпсу визначить суд

Про це повідомляє інтернет-видання Delfi.

Прес-секретар Держаної поліції Латвії Дайріс Анучин повідомив, що на Грама Філліпса за порушення громадського порядку під час ходи й ігнорування зауважень поліції склали протокол про адміністративне порушення. На нього може бути накладено штраф до 280 євро або призначений адміністративний арешт на строк до 15 діб. Покарання блогеру визначить суд.

Тим часом Поліція безпеки Латвії зважує можливість включити Грема Філліпса до «чорного списку», що не дозволить йому в'їжджати на територію країни. Міністр внутрішніх справ Латвії Ріхард Козловскіс заявив, що підстави для цього є. Грем Філліпс був єдиним затриманим на заходах 16 березня в центрі Риги.

Нагадаємо, інцидент стався під час ходи колони легіонерів і їх прихильників в старій Ризі. Як повідомляє видання, Грем Філліпс спочатку намагався очолити колону, проте охорона не дозволила йому це зробити. Пізніше, вже у Пам'ятника Свободи скандальний блогер, на якому був помаранчевий жилет представника преси, почав кричати: «Чому ви прославляєте фашизм?» і намагався добитися від учасників ходи відповіді на свої питання.

Зрештою Грем Філліпс був затриманий. Поліція пояснила блогеру, що він провокував людей під час масового заходу. Грем Філіпс висловлював своє обурення і намагався вирватись з рук поліціянів, що йому не вдалося зробити. Інцидент активно знімали журналісти різних ЗМІ.

Пізніше начальник ризького регіонального управління Державної поліції Латвії Гунтар Маркітанс пояснив, що причиною затримання блогера стала непокора поліції. За словами пана Маркітанса, Грем Філліпс намагався спровокувати людей.

Грем Філліпс відомий своєю проросійською позицією й упередженим висвітленням до подій на Сході України. В інтернеті було розповсюджено відео, на якому сепаратисти вчили його стріляти, а журналіст вигукував при цьому: «Укроп!».

20 травня 2014 року в місті Маріуполі (Донецька область) стрингера затримали і допитали українські військові. 25 липня 2014 року його затримала СБУ в Донецьку. Того ж дня Служба безпеки України повідомила про видворення за межі України підданого Великої Британії Грема Філліпса. Пізніше тодішній радник голови СБУ Маркіян Лубківський назвав Грема Філліпса серед тих іноземних журналістів, які працюють на російську пропаганду і, попри депортацію за рішенням СБУ, повертаються до України через підконтрольні сепаратистам території.

У березні 2015 року Грема Філліпса затримали в аеропорту Хітроу (Лондон). Блогер повідомив, що протягом чотирьох годин його допитувати щодо роботи на Донбасі. Раніше МЗС Великобританії направило журналісту лист, в якому наполегливо рекомендувало залишити Донбас, зазначивши, що зовнішньополітичне відомство застерігає від усіх подорожей до Криму, а також в Донецьку і Луганську область.

У грудні минулого року глава сепаратистів так званої «ЛНР» Ігор Плотницький нагородив Грема Філліпса медаллю «За заслуги» ІІ ступеня.

Фото: скрін відео «Delfi ТБ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1382
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду