Місцеві ЗМІ півдня і сходу не задовольняють інформаційних потреб мешканців — дослідження ІМІ й GfK

Місцеві ЗМІ півдня і сходу не задовольняють інформаційних потреб мешканців — дослідження ІМІ й GfK

15 Березня 2016
1828
15 Березня 2016
16:24

Місцеві ЗМІ півдня і сходу не задовольняють інформаційних потреб мешканців — дослідження ІМІ й GfK

1828
Місцеві ЗМІ півдня і сходу не задовольняють інформаційних потреб мешканців цих регіонів, є переважно російськомовними, а основними джерелами інформації для населення цих регіонів є загальноукраїнське телебачення та мережа інтернет.
Місцеві ЗМІ півдня і сходу не задовольняють інформаційних потреб мешканців — дослідження ІМІ й GfK
Місцеві ЗМІ півдня і сходу не задовольняють інформаційних потреб мешканців — дослідження ІМІ й GfK

Такими є результати спільного дослідження ГО «Інститут масової інформації» та компанії GfK Ukraine, яке проводилося за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) у жовтні 2015 – лютому 2016 року. Результати дослідження були презентовані на прес-конференції 15 березня, інформує ІМІ.

За даними моніторингу ІМІ в шести областях, найгірше поінформованими про суспільно важливі події в Україні виявилися мешканці Луганської та Харківської областей, місцеві ЗМІ яких приділяють цій категорії новин лише 25% і 40% відповідно від загальної кількості матеріалів. Найкраще поінформовані мешканці Запоріжжя (61% суспільно важливих від загальної кількості новин) та Дніпропетровська (54%). Однак, більше третини таких матеріалів становлять новини кримінальної хроніки.

Практично всі новини про політику в місцевих виданнях, які потрапили до моніторингу, виявилися заангажованими. Найбільше матеріалів з ознаками замовності дослідження виявило в Луганській області (26% від загальної кількості матеріалів мають ознаки замовлення), в Дніпропетровську (21%) та у Запоріжжі (15%). Найменше джинси було виявлено в Краматорську (6%), в Одесі та Харкові — середній рівень (по 11%). Приблизно 20% від загальної кількості матеріалів у місцевих ЗМІ становлять передруки офіційних прес-релізів без будь-якої журналістської обробки – так званий «паркет».

71% ЗМІ в 6 регіонах є російськомовними, лише 11% — україномовними, і 18% — двомовні, здебільшого, це телебачення.

За даними дослідження, найкраща якість журналістських матеріалів в інтернет-ЗМІ (4,81 бала із шести), на другому місці — телебачення (4,17 бала), і на третьому місці зі значним відривом — преса (3,41 бала з шести). Найякісніші журналістські матеріали було зафіксовано в Дніпропетровську й Одесі (отримали по 4,61 і 4,51 бала з 6 відповідно), і найгірші за професійними стандартами – в Краматорську та Северодонецьку (3,63 і 3,65 бала з 6 відповідно). Основними порушеннями є недотримання стандарту повноти представлених фактів, та відсуність балансу в новинах.

За даними опитування населення шести областей, проведеного GfK Ukraine*, національне телебачення є головним джерелом новин для відносної більшості респондентів у всіх областях (46%-62%), на другому місці із значним відривом національні інтернет-ресурси (сайти, крім соціальних медіа, назвали 9%-14% у різних областях, а соціальні медіа — 4%-13%).

Відносна більшість у Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській та Луганській областях відчувають брак інформації в ЗМІ про боротьбу з корупцією на місцевому рівні (18%-33%), у Донецькій та Харківській — брак об’єктивних новин загальнодержавного рівня (19%-24%). Найбільше бракує об’єктивних новин загальнодержавного рівня жителям Донецької області (24%), а найменше — жителям Одеської (8%).

За політичними поглядами Дніпропетровська і Запорізька області є найбільш проукраїнськими та проєвропейськими: їх жителі переважно вважають, що Донбас і Крим мають бути повернені Україні без жодних компромісів з Росією і що Росія винна у воєнному конфлікті на Донбасі. Також ці області мають найбільшу частку проєвропейськи налаштованих жителів і тих, хто вважає себе за національністю українцями. Дoнецька та Луганська області є найменш проукраїнськими і проєвропейськими за вищезгаданими критеріями, а Одеська та Харківська займають проміжну позицію.

Прикметно, що у Дніпропетровській і Запорізькій областях спостерігається найменша кількість відмов відповідати та відповідей «важко сказати» на політичні запитання, натомість у Донецькій і Луганській таких найбільше, а Одеська і Харківська – знову посередині. За даними дослідження, політичні погляди корелюють з національною приналежністю, але не з мовною – Луганська і Одеська області мають найбільшу частку тих, хто розмовляє вдома українською, тоді як Запорізька – порівняно велику частку російськомовних.

Переглянути дослідження повністю можна тут: українською мовою, in English.

Нещодавно «Детектор медіа» публікував детальний матеріал з результатами дослідження GfK та ІМІ по Донецькій області – як контрольованих, так і не контрольованих українською владою територіях.

* Дослідження медіа-уподобань та політичних поглядів населення шести областей України було проведено компанією GfK Ukraine на замовлення Української ініціативи зміцнення громадської довіри (UCBI) за підтримки USAID. Близько 1500 особистих інтерв’ю були проведені вдома у респондентів у кожній області на підконтрольних уряду територіях. До того ж в окремих населених пунктах кожної області та у сільській місцевості кожної області були реалізовані додаткові вибірки (бустери), для них дані про обсяг загальної вибірки для області наведені в окремих презентаціях для кожної області. Вибірка представляє населення кожної області за віком/статтю/розміром населеного пункту. Польовий етап дослідження тривав 27 листопада – 25 грудня 2015 року.

Дослідження контенту й оцінку медіа-ситуації в шести регіонах було проведено ГО «Інститут масової інформації» на замовлення Української ініціативи зміцнення громадської довіри (UCBI) за підтримки USAID. Загалом було опрацьовано 8363 матеріали, які вийшли у місцевих ЗМІ протягом місяця (з 15 вересня по 15 жовтня 2015 р. у Харкові, Одесі та Запоріжжі; з 15 жовтня по 15 листопада 2015 р. у Дніпропетровську, Сіверодонецьку та Краматорську). Якісному та кількісному моніторингу підлягали усі матеріали, які вийшли протягом вказаного періоду в десяти місцевих ЗМІ з кожного досліджуваного регіону (по два телеканали, чотири друкованих та чотири інтернет-видання).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1828
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду