Буковинська газета «Вільне життя» роздержавиться в пілотному проекті

Буковинська газета «Вільне життя» роздержавиться в пілотному проекті

14 Березня 2016
2199
14 Березня 2016
18:06

Буковинська газета «Вільне життя» роздержавиться в пілотному проекті

2199
Трудовий колектив редакції районної газети «Вільне життя» з Кіцмані (Чернівецька область) вирішив взяти участь у першому етапі реформування ЗМІ відповідно до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».
Буковинська газета «Вільне життя» роздержавиться в пілотному проекті
Буковинська газета «Вільне життя» роздержавиться в пілотному проекті

Про це повідомила в своїй статті на сайті видання головна редакторка Ольга Кулько.

Вона зазначила, що газета «Вільне життя» першою серед районок Буковини заявила про таке бажання.

Пропозиції щодо терміну і способу реформування передано Кіцманській райдержадміністрації та районній раді, які протягом місяця мають прийняти рішення про вихід із складу співзасновників газети «Вільне життя». Тоді редакція, відповідно до закону, буде перетворена членами трудового колективу у суб’єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації.

«Зваживши всі переваги та ризики цього кроку, у нас перемогло бажання бути самостійними та творити оновлену незалежну газету», - написала редакторка у статті «Газета «Вільне життя» стає вільною».

Ольга Кулько зазначила, що роздержавлення є доволі ризикованим кроком, адже криза в країні впливає і на стан ЗМІ: папір та друк газети за останній рік подорожчали удвічі через інфляцію, так само як енергоносії, а також відбулося зменшення обсягів реклами й зниження купівельної спроможності населення. Однак попри це, за її словами, час  підтвердив, що місцева преса має авторитет у читачів.

Редакторка повідомила, що газета продовжить повідомляти про рішення влади, адже вони позначаються на житті громадян. «Тож і офіційні повідомлення, роз’яснення й консультації посадових осіб – річ необхідна й досить популярна. Наприклад, роз’яснення щодо отримання субсидій чи інформація про пільги, про харчування в школах або про розподіл місцевого бюджету. Ми прагнемо виробити узагальнені й розумні підходи до офіційних повідомлень. Вони мають сприяти прозорості, а не піару влади», - зазначила головред.

Ольга Кулько вважає, що однією з найголовніших проблем редакції є відсутність власного приміщення: районна рада виділила «Вільному життю» стареньку будівлю. Протягом п’яти років редакція за власні (зароблені, а не бюджетні) кошти робила там ремонт, однак грошей у неї не вистачає. «Неодноразові прохання передати хоча би на баланс редакції цю будівлю поки що не були почуті», - написала редакторка.

Вона також повідомила, що зараз «Вільне життя» передплачують понад 5 тис. мешканців Кіцманщини, а ще кілька сотень купують газету у роздріб.

Нагадаємо, 26 грудня 2015 року Президент Петро Порошенко  підписав  Закон України  «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року.

Першим кроком згідно «Дорожньої карти» Національної спілки журналістів України (НСЖУ) з роздержавлення преси є проведення зборів з визначення способу та етапу реформування трудових колективів усіх редакцій комунальних та державних друкованих ЗМІ, які бажають взяти участь у реформуванні.

До 1 липня Держкомтелерадіо сформує перелік друкованих ЗМІ першого етапу реформування.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2199
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду