Бійки та гроші. Медіапідсумки 7–13 березня 2016 року

Бійки та гроші. Медіапідсумки 7–13 березня 2016 року

12 Березня 2016
2863
12 Березня 2016
16:20

Бійки та гроші. Медіапідсумки 7–13 березня 2016 року

2863
Бійки та гроші. Медіапідсумки 7–13 березня 2016 року
Бійки та гроші. Медіапідсумки 7–13 березня 2016 року

Для тих, хто скучив за справжніми бійками на медіаринку, цей тиждень став розрадою. Сутичка сталася під час оголошення результатів восьмого пітчингу Держкіно, куди прийшли невідомі люди в масках та почали дорікати Держкіно російськими фільмами в ефірі українських телеканалів. Присутні кінематографісти спочатку вигукували з місць про необхідність викликати охорону чи міліцію, а потім засукали рукава й самостійно виштовхали непроханих візитерів за двері.

До речі, для тих, хто цікавиться, як найбільші учасники телеринку опановують кінематографічну царину, скажу, що до переліку переможців пітчингу увійшли «ТЕТ-продакшн» з художнім фільмом «Близнюки», заявленим як копродукційний (претендує на 10,08 млн грн. державної підтримки при загальному бюджеті картини 33,6 млн грн.), Star Media з художнім фільмом «Припутні» (претендує на 4,3 млн грн. при бюджеті 8,6 млн грн.) і Animagrad з мультфільмом «Клуб всезнайок» (претендує на 435,5 тис. грн. при загальному бюджеті 870,9 тис. грн.). Загалом нескладно порахувати, що сума державної підтримки, на яку очікують усі переможці восьмого пітчингу, помітно перевищує кошти на кіно, передбачені в державному бюджеті-2016. З одного боку, не всі проекти-переможці планується запустити цього року – старт деяких передбачений у 2017-му. З іншого боку, Держкіно говорить про плани провести цього року ще один чи навіть два конкурси. В Україні таке дійсно буває: рішення про фінансування не обов’язково означає фактичне виділення коштів. Хоча, зрозуміло, індустрія сподівається на значно більший бюджет державної підтримки в 2017 році, якщо до того приймуть законопроект «#КіноКраїни» (і якщо він після прийняття запрацює).

Окремо від своїх вищезгаданих колег кінематографічну стежку торує студія «Квартал 95», яка не брала участі в пітчингах. Вона оголосила про те, що її стрічка «8 кращих побачень» за перший уїк-енд (3-8 березня) прокату в Україні зібрала 22,5 млн грн. За добу, яка минула між прес-релізом продакшену і написанням цієї колонки, прискіплива громадськість перевірила все: і дані дистриб’ютора, який натомість каже про 11,5 млн грн. зборів (щоправда, рахує їх за менший період – 3–6 березня), і те, що на російських сайтах про кіно цей фільм вказаний як російський, тоді як в Україні – як український.

І ще одна новина з кінематографічних кулуарів: цього року «1+1 медіа» та Film.ua Group планують організувати спільний кінофестиваль. Подія обіцяє бути масштабною, а офіційно про неї оголосять незабаром.

Народний депутат Григорій Шверк запропонував ідею законодавчого розблокування створення ПАТ НСТУ, якому наразі заважає саботаж із боку керівництва ДП «Укртелефільм». Ідея полягає в тому, щоби внести в існуюче законодавство про створення суспільного мовника незначні зміни, які дозволять сформувати НСТУ з усіх суб’єктів за виключенням «Укртелефільму», а його доєднати опісля. При цьому нардеп наголосив, що «Укртелефільм» у жодному разі не залишиться поза процесом створення Суспільного мовлення – рано чи пізно він увійде до його складу. Навіть попри небажання своїх окремих менеджерів.

Тим часом працівники НТКУ сидять без зарплати. Жодного зв’язку з «Укртелефільмом» тут немає: просто Мін’юст не затверджував бюджетний паспорт, поданий НТКУ ще в грудні. Після невеликого публічного скандалу він погодив його 12 березня. Хоч комусь робоча субота пішла на користь. Лишилося усього нічого: затвердити документ на черговому засіданні уряду.

11 березня Кабмін затвердив план заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року. Роботи вистачить усім: перелік заходів налічує 299 сторінок. Серед них, зокрема, – скасування державної реєстрації друкованих ЗМІ та інформагентств, квотування телепрограм для людей з вадами слуху, навчання редакторів та журналістів міжнародних стандартів роботи в умовах збройного конфлікту та загального інформування населення.

Нацрада цього тижня відклала питання про продовження ліцензії телеканалу Tonis на ефірне аналогове мовлення в Києві ти Миколаєві через сумніви в прозорості власності. Регулятор зобов’язав мовника впродовж місяця надати інформацію про учасників, що володіють істотною участю, та кінцевого бенефіціара, а також інформацію про їхні доходи й витрати. Нагадаю, що 11 березня набув чинності Порядок подання телерадіоорганізаціями та провайдерами програмної послуги інформації про структуру власності та відповідні форми документів. Чекаємо – не дочекаємося цієї інформації від усіх медіакомпаній.

З приводу законопроекту «Про аудіовізуальні послуги» висловилися асоціації платного телебачення. Якщо порівнювати з лютневим листом ІТК, то, здається, асоціаціям платного ТБ законопроект подобається більше – зокрема, його норми щодо ліцензування лише тих видів діяльності, в яких використовується радіочастотний ресурс. Цікаво, що асоціації платного ТБ не дійшли між собою згоди щодо розділу законопроекту про захист економічної конкуренції. Чотири з семи асоціацій виступають проти того, щоб на них розповсюджувалися антимонопольні обмеження, тоді як три інші (Спілка кабельного телебачення України, Всеукраїнська асоціація операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж, Спілка операторів телекомунікацій міста Одеси та Одеської області) ці обмеження вітають. Мабуть, їм дуже дошкуляють якісь великі конкуренти – наприклад, «Воля».

9 березня головуючий суддя Донецького міського суду Ростовської області (Росія) повідомив, що вирок у справі Надії Савченко суд почне оголошувати об 11:00 21 березня і закінчить 22 березня. На судовому засіданні також зачитали останнє слово Надії Савченко, у якому вона не визнала себе винною. Протягом тижня у Києві та інших містах України та світу біля посольств та консульств РФ проходили акції на підтримку Надії. Також ЗМІ повідомили, що до вироку суду вона припинила сухе голодування, проте їжу не прийматиме й надалі.

Фото - скріншот з YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2863
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду