У Криму протестували проти «8 кращих побачень» - дистриб’ютор позиціонує фільм як російський

У Криму протестували проти «8 кращих побачень» - дистриб’ютор позиціонує фільм як російський

7 Березня 2016
3386
7 Березня 2016
15:17

У Криму протестували проти «8 кращих побачень» - дистриб’ютор позиціонує фільм як російський

3386
В анексованому Росією Криму вслід за Росією протестували проти прокату фільму студії «Квартал 95» «8 кращих побачень».
У Криму протестували проти «8 кращих побачень» - дистриб’ютор позиціонує фільм як російський
У Криму протестували проти «8 кращих побачень» - дистриб’ютор позиціонує фільм як російський

Про це повідомляє видання «Крым.Реалии».

Активісти проросійських сил у Криму закликали місцеві кінотеатри зняти з прокату стрічку через те, що її автор ідеї, продюсер і актор Володимир Зеленський підтримує українську армію. Його активісти назвали «укрофашистом». Режисером стрічки виступив росіянин Марюс Вайсберг, а одну з головних ролей виконав російський актор Володимир Епіфанцев.

Як пише «Крым. Реалии», у Сімферополі (Крим) представники проросійської громадської організації «Таврійський союз» супроводили свою акцію фотографіями із зображеннями дітей, які, за твердженнями активістів, постраждали або загинули на Донбасі від рук українських військових.

«Із закликом бойкотувати фільм до кримчан звернулися і місцеві політики. А один з них, депутат контрольованого Росією парламенту Криму Владислав Ганжара, навіть записав з цього приводу відеозвернення. Власники сімферопольських кінотеатрів закликали «розділяти мистецтво і політику» і заявили, що не можуть зняти фільм з прокату, оскільки це загрожує їм штрафами з боку російських дистриб'юторів, з якими укладені контракти на показ кінопродукції», - повідомило видання.

Міністр культури «уряду Криму» Аріна Новосельська заявила, що особисто підтримує ідею скасування показів фільму, але не може заборонити прокат на законодавчому рівні.

«Квартал 95» відмовився коментувати протести в Криму і Росії, а також оцінити резульатити прокату стрічки в цих регіонах.

Водночас у «Крым.Реалии» звернули увагу, яким чином нові стрічки українських виробників потрапляють на окуповану територію.

Заступник голови Державного агентства України з питань кіно Андрій Ящишин розповів, що студія «Квартал 95 » як виробник фільмів отримала від відомства всі документи.

«Вони виробляють свої фільми на законній підставі. Далі вже йде бізнес, вони самі вирішують, кому продавати свої фільми. У нас немає важелів впливу на них. Їх дистриб'ютори – це їхня комерційна таємниця, ми до неї доступу не маємо», - зазначив він.

Видання ж з’ясувало, що російським дистриб'ютором фільму стала компанія «Централ партнершип», яка входить в холдинг «Профмедіа», що в свою чергу є частиною акціонерного товариства «Газпром-медіахолдинг». Компанія «Централ партнершип» на головній сторінці сайту рекламує «8 кращих побачень», однак фільм позиціонується як російський без згадок про «95 квартал».

«Таким простим способом фільми, в тому числі - і українські, потрапляють спочатку на російський ринок, а потім – на окуповані території. Українські громадські працівники та журналісти впевнені: як на російських, так і на українських дистриб'юторів, які заробляють гроші в Криму, повинні поширюватися західні санкції. Українська влада однозначну позицію з цього питання поки не сформувала», - пише «Крым.Реалии».

Пан Ящишин нагадав, що українські фільми на самому початку окупації показували в кінотеатрах Донецька, притому українською мовою.

«Чи повинні вони транслюватися в Криму, питання складне і неоднозначне. З одного боку, це окупована територія, а з іншого, якщо ми говоримо, що Крим – це Україна, то ми повинні показувати там наші фільми», - каже він.

У Держкіно України наголовили, що готові обговорити це питання, якщо громадськсть це ініціює.

Нагадаємо, наприкінці лютого з нагоди прем’єри фільму «8 кращих побачень» в РФ російські депутати, одіозні діячі та актори закликали розібратися з керівником «Кварталу 95» Володимиром Зеленським й скасувати прокат. Пан Зеленський не поїхав на презентацію фільму до Москви.

Фото: соцмережі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3386
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду