Асоціації провайдерів заявляють про відсутність жорсткого контролю за трансляцією заборонених в Україні телеканалів

Асоціації провайдерів заявляють про відсутність жорсткого контролю за трансляцією заборонених в Україні телеканалів

25 Лютого 2016
1485
25 Лютого 2016
11:38

Асоціації провайдерів заявляють про відсутність жорсткого контролю за трансляцією заборонених в Україні телеканалів

1485
Представники сфери платного телебачення України — Асоціація правовласників та постачальників контенту (АППК), Телекомунікаційна палата України, Асоціація «Укртелемережа», Спілка операторів телекомунікацій Одеси та Одеської області — закликали Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення забезпечити єдині правила регулювання всіх платформ телебачення, включно із супутниковими системами й системами з використанням інтернету.
Асоціації провайдерів заявляють про відсутність жорсткого контролю за трансляцією заборонених в Україні телеканалів
Асоціації провайдерів заявляють про відсутність жорсткого контролю за трансляцією заборонених в Україні телеканалів

Про це йдеться у заяві, яку отримав «Детектор медіа».

Приводом для звернення є рішення Нацради від 11 лютого щодо вилучення з Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України 15 російських розважальних супутникових телеканалів. Представники сфери платного телебачення України нагадують, що протягом 2014-2016 років з Переліку було вилучено 13 російських супутникових телеканалів. Також провайдери нагадують про заборону трансляції російських інформаційних телеканалів.

Асоціації сфери платного телебачення України заявляють, що поділяють точку зору Національної ради щодо необхідності обмеження ретрансляції телепрограм у зв'язку з їх невідповідністю міжнародному та українському законодавству. Водночас провайдери стверджують, що через відсутність контролю деякі гравці ринку продовжують трансляцію заборонених телеканалів, що створює нерівні умови на ринку.

«Однак, на нашу думку, вилучення з ліцензованого обігу систем платного телебачення України десятків російських неінформаційних телепрограм без жорсткого контролю за тим, щоби ті самі програми не розповсюджувалися в іншій спосіб суб'єктами господарювання, які не отримують ліцензії Нацради, — неоднозначно сприймається представниками галузі, оскільки створює нерівні умови для легальних і нелегальних гравців на ринку ретрансляції телеканалів», - йдеться у зверненні до Нацради.

Представники сфери платного телебачення України зазначають, що існує жорстка конкуренція між легальними ліцензованими провайдерами програмної послуги і піратськими несанкціонованими системами розповсюдження телепрограм із використанням інтернету та безкоштовних супутникових систем. «Нелегальні конкуренти не дотримуються жодних заборон, нехтують правилами — отже ліцензіатам Нацради реально загрожує згортання бізнесу», - йдеться у зверненні.

Представники провайдерів акцентують, що «обмеження ретрансляції має відбуватися в рамках діючого законодавства і бути обов'язковим для всіх технологічних платформ, незалежно від того, чи є суб'єкт, який розповсюджує нелегальні телеканали, ліцензіатом Національної ради».

Зважаючи на ситуацію, що склалася останнім часом, асоціації запропонували Нацраді наступне:

- забезпечити єдині правила регулювання всіх платформ телебачення (у т. ч. супутник, інтернет);

- щодо прийняття подібних рішень передбачати час для запровадження змін у пакетах легальними провайдерами програмних послуг;

- предметом моніторингу повинні стати програми не лише виробництва РФ, але всі, які не мають походження ЄС, і ті, що формально походять з Євросоюзу, однак редакційний контроль здійснюється в інших країнах;

- сприяти створенню вітчизняних телепрограм, орієнтованих на ринок систем платного телебачення України, а також включенню до Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України.

Нагадаємо, 11 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вилучила з Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення, 15 російських нішевих телеканалів. З так званого «списку адаптованих каналів» вилучено такі телеканали: «Совершенно секретно», «Кто есть кто», «Шансон-ТВ», «Парк развлечений», «Мир сериала», «Авто плюс», «Кухня ТВ», «КХЛ», «Наука 2.0», «Моя планета», «Телекафе», «Боец», «Время: далекое и близкое», «Настоящее Страшное Телевидение» (НСТ) та «Сарафан».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1485
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юрий
2981 дн. тому
Для обеспечения равноправия выход такой:всем поставить "тарелки" и послать нах..провайдеров с их контентом.Один черт смотреть нечего...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду